Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Νίπτει τας χείρας του το Υπουργείο για το Κτηματολόγιο!

Κτηματολόγιο
23 Nov 2020 / 19:36

Την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος παραθέτει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανάγκη παράτασης κτηματογράφησης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (Γραφείο βουλευτή).  Στις 21 Οκτωβρίου 2020 κατατέθηκε ερώτηση από το βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάγκη παράτασης της κτηματογράφησης του νομού/νησιού της Κέρκυρας.
 
Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 102143/3256/2020 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απάντηση ήταν μονοσέλιδη και παρέπεμπε σε ένα έγγραφο του νππδ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το οποίο κοντολογίς καταλήγει πως είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε παράταση. Τόσο πολύ νίπτει τας χείρας του το Υπουργείο που παραπέμπει σε άλλο νππδ προκειμένου να δώσει απαντήσεις και αγνοεί καταφανώς την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας. Το γνωρίζει ο κύριος Υπουργός ότι οποιαδήποτε έρευνα σε Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο γίνεται με ραντεβού και εντελώς περιορισμένα; Αντιλαμβάνεται πως το φετινό δικαστικό έτος είναι ουσιαστικά χαμένο λόγω κορονοϊού; Ας πρυτανεύσει η λογική και ας δοθεί μια σοβαρή παράταση.

Οι πολίτες της Κέρκυρας υφίστανται ταλαιπωρία, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων των Κτηματολογικών Γραφείων παραμένει αβέβαιο και μετέωρο, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως αδύνατη η καταγραφή και η κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους, καθώς περνάμε μια περίοδο συνεχούς πανδημίας και το Υπουργείο κρύβεται πίσω από το Κτηματολόγιο ΑΕ και μας λέει πως «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παράταση»

Υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που δεν έχουν τακτοποιηθεί και είναι αδύνατο πρακτικά να διευθετηθούν έως του τέλος του χρόνου. Ας πρυτανεύσει η λογική και ας δοθεί εύλογη παράταση!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»
ΣΧΕΤ: α) Η με αριθμό πρωτ. 843/21-10-2020 Ερώτηση
Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Αυλωνίτη Αλέξανδρο - Χρήστο, κοινοποιούμε το υπ’ αρ. πρωτ. 1213/2038428/30-10-2020 έγγραφο του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Όπως αναλυτικώς αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο περί οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου, δεν υφίσταται θέμα σχετικής παράτασης αυτών, καθώς οι πραγματικοί δικαιούχοι - ιδιοκτήτες ούτε χάνουν οριστικά την ιδιοκτησία τους, ούτε περιορίζονται γενικά σε χρηματική αποζημίωση.

Άλλωστε είναι δεδομένο ότι η νομοθεσία παρέχει μέτρα προστασίας της ιδιοκτησίας και μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Ειδικότερα στους ΟΤΑ Κερκυραίων και Κάτω Κορακιάνας, η προθεσμία διόρθωσης έχει διαρκέσει 13 και 15 έτη αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη σύμβαση ΚΤ5-09 (Κέρκυρα/Θεσπρωτία) και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτής, εκκρεμούν από την προηγούμενη Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η οποία για χρονικό διάστημα δύο ετών δεν είχε λάβει σχετική απόφαση. Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης και τον ορισμό νέας Διοίκησης επιταχύνθηκε η διαδικασία ανάθεσης της προαναφερθείσας σύμβασης. Εκτιμάται ότι η διαδικασία για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης θα ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του έτους 2021.

Το ζήτημα του διορισμού για τις θέσεις των Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής τους βρίσκεται σε εξέλιξη για ολόκληρη τη χώρα.
Ο Υφυπουργός»