Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίτημα ανάκλησης απόφασης δ.σ. για πρώην Club Med από την παράταξη Σαρλή

Σαρλής Χρύσανθος
20 Nov 2020 / 10:28

Για προχειρότητα, με την οποία οργανώθηκε η συζήτηση ενός ζητήματος, με σοβαρές για τα επόμενα 50 χρόνια επιδράσεις στην ποιότητα ζωής κατοίκων & φιλοξενουμένων της ευρύτερης περιοχής, κάνει λόγο η «Κερκυραϊκή Αναγέννηση - Φωνή Δημότες για Διαφάνεια»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»).  Επιστολή, με την οποία ζητά εκ νέου τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου ν' ανακληθεί η απόφαση-γνωμοδότηση αναφορικά με την επένδυση στο πρώην Club Med, απέστειλε προς την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου και τον πρόεδρο του δ.σ., Δημήτρη Μεταλληνό, η συμπαράταξη «Κερκυραϊκή Αναγέννηση - Φωνή Δημότες για Διαφάνεια», με επικεφαλής τον Χρύσανθο Σαρλή.

Επί λέξει η επιστολή αναφέρει:

«Κα Δήμαρχε,
Κε Πρόεδρε,


Την  παρελθούσα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 το ΔΣ ύστερα από συζήτηση γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος 69.750τμ του ακινήτου στην θέση Κεφαλόυψος πρώην Club Med προς το Δήμο μας σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού κατόπιν της σχετικής αίτησης της σημερινής ιδιοκτήτριας εταιρείας ‘’Corfu Gardens AK.TE. XE. Sani-IKOS Resorts.

Σήμερα, τρεις ημέρες μετά τη λήψη της ανωτέρω απόφασης της ανωτέρω γνωμοδότησης, είναι σε όλους μας διάχυτη η εντύπωση ότι η Κερκυραϊκή κοινωνία, η οποία λόγω του αποπροσανατολισμού που έχουν δημιουργήσει οι εξελισσόμενες συνθήκες της πανδημίας του κορονοιού και τα αλλεπάλληλα μέτρα αντιμετώπισης της δεν είχε πληροφορηθεί έγκαιρα ούτε την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο Δ.Σ. ούτε πολύ περισσότερο τις παραμέτρους που το συνθέτουν, αισθάνθηκε σοκ από την γνωμοδότηση του Δ.Σ. υπέρ της μετατροπής της υποχρέωσης της ανωτέρω εταιρείας.

Φαίνεται ότι η αντίδραση της Κερκυραϊκής κοινωνίας με την πάροδο των ημερών και όπως έρχονται στη δημοσιότητα  λεπτομέρειες της υποθέσεως και διευρύνεται η ενημέρωση των Κερκυραίων, τείνει να λάβει διαστάσεις καθολικής αντίδρασης, προς την αποδοχή του αιτήματος της ανωτέρω εταιρείας να αντικατασταθεί η υποχρέωση της παροχής προς τον Δήμο της έκτασης 69.750τ.μ. με καταβολή χρηματικού ποσού.

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι ακόμα και εις τα πλαίσια του Δ.Σ. έλειπε η εμπεριστατωμένη και σαφής ενημέρωση επί του θέματος και ήταν εμφανής η έλλειψη παρουσίασης και γνώσης όλων των παραμέτρων και κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μάλιστα, η εισήγηση του εισηγητή αντιδημάρχου προς το Δ.Σ. ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και προς την φιλοσοφία του Νόμου, άρθρο 173 του Π.Δ. 14/1999, που θέσπισε την παραχώρησης γης προς τους δήμους.

Αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία οργανώθηκε η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, το οποίο ανάλογα με την απόφαση- γνωμοδότηση του Δ.Σ. θα ασκούσε σοβαρές για τα επόμενα πενήντα χρόνια θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και φιλοξενουμένων της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Φαιάκων, μιας από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και αναπτυξιακά κορεσμένες της Κέρκυρας, υπήρξε η λήψη κατά πλειοψηφία υπό του Δ.Σ. της εν θέματι γνωμοδότησης, με την οποία δέχεται το αίτημα της εταιρείας και απεμπολεί το δικαίωμα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας και στην αυτονόητη χρήση και απόλαυση του λαού της περιοχής και των Κερκυραίων γενικότερα, μια έκταση πολύ μεγαλύτερη του αθροίσματος της κάτω και της πάνω πλατείας της πόλης της Κέρκυρας που θεωρείται ως σύνολο η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Δέον να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του νόμου που υποχρεώνει στην περίπτωση υπέρβασης των ορίων εκμετάλλευσης (υπερδόμησης), ενός ακίνητου, την παραχώρηση υπό του εκμεταλλευτού τμήματος του ακινήτου ανάλογου προς την υπέρβαση των ορίων εκμετάλλευσης εις τον Δήμο της περιοχής, υπήρξε κατάκτηση διαχρονικών αγώνων της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης για την διατήρηση στοιχειώδους περιβαλλοντικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση των αναγκών ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Εις την προκειμένη υπόθεση όπου η υπέρβαση των ορίων εκμετάλλευσης του ακινήτου της αιτούσης εταιρείας, εμβαδού 245.000 τ.μ., κάνει χρήση της ανώτατης δυνατής υπέρβασης που προβλέπει ο νόμος από 4.000 τ.μ σε 38.500 τ.μ. – για αυτό και η υποχρέωση παραχώρησης είναι της τάξεως - των 69.750 τ.μ.- είναι απολύτως επιτακτική η ανάγκη να περιέλθει η έκταση αυτή εις τον Δήμο για της εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Για τους ανωτέρω λόγους,

η συμπαράταξη μας θεωρεί ότι επιβάλλεται η άμεση και κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ανάκληση της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνει δεκτή την μετατροπή της υποχρέωσης παραχώρησης στο Δήμο της έκτασης των 69.750 στρεμμάτων σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού και λήψη απόφασης - γνωμοδότησης για την απόρριψη της ενδιαφερόμενης εταιρείας.

Η συνεδρίαση αυτή του Δ.Σ. πρέπει να συγκληθεί, να γίνει η συνεδρίαση και να ληφθεί η απόφαση πριν από τις 24 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή πριν εκπνεύσει η γνωστή προθεσμία των δύο μηνών.

Κέρκυρα  19/11/2020

Για την συμπαράταξη Κερκυραϊκή Αναγέννηση- Φωνή Δημότες για Διαφάνεια

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Χρύσανθος Σαρλής (επικεφαλής)
Χρυσόστομος Μπούκας
Άντζελα Ρίγγα»