Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Πλέον του 1,1 εκατ. από δωρεές των κομμάτων υπέρ του ΕΣΥ

Στέφανος Γκίκας
19 Nov 2020 / 17:22

«Η Βουλή προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία» επεσήμανε ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Ομιλία κατά την σημερινή συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το οικονομικό έτος 2021 και τον Απολογισμό Δαπανών του οικονομικού έτους 2019 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Στέφανος Γκίκας.
 
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η επεξεργασία του Προϋπολογισμού και Απολογισμός ενός οικονομικού έτους της Βουλής των Ελλήνων συμβάλλουν στη διαφάνεια και στην υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών για το κόστος και τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου.
 
Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε στην υγειονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και ολόκληρη την ανθρωπότητα, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «ως Θεσμός του Πολιτεύματος αλλά και ως κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, το Κοινοβούλιο επηρεάστηκε τόσο στον τρόπο λειτουργίας του όσο και στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2020 από την πανδημία», ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επηρεάζεται και το 2021.
 
Υπογράμμισε ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μείωσε μεν τον αριθμό συνεδριάσεων εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο δεν ανεστάλη η λειτουργία της. «Επιδιώκοντας την συνεχή αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές, η Βουλή προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, και έχει ενσωματώσει πλήρως σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα στις εργασίες της και τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες της», συμπλήρωσε.
 
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στην μείωση των δαπανών για εκδηλώσεις και μετακίνησης Βουλευτών και εργαζομένων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες αναμένεται να είναι μειωμένες και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων κατά την διάρκεια του έτους, οι οποίες είχαν στο επίκεντρό τους την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου, την ευαισθητοποίηση για την προστασία του Περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των Διεθνών και Διπλωματικών της Σχέσεων.
 
Έκανε ενδεικτική αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι: η δωρεά των 8 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή νέας ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», η εν εξελίξει ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής με την οποία θα επιτευχθεί σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η ένταξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην νέα μίσθωση βουλευτικών οχημάτων και η ανανέωση του στόλου υπηρεσιακών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
 
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο και σημαντικό έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Μεγάρου της Βουλής, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
 
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική προσφορά ενίσχυσης του ΕΣΥ «στην μάχη που δίνει ενάντια στον κορονοϊό» που πραγματοποιήθηκε από Βουλευτές και Κόμματα. Σημειώνεται ότι, για την αγορά εξοπλισμού για μονάδες υγείας ανά την επικράτεια, συγκεντρώθηκαν πλέον του 1,1 εκατ. Ευρώ.
 
Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2021, σημείωσε ότι θα είναι αυξημένος κατά 2,11% αφού θα κληθεί να καλύψει το κόστος κάλυψης κενών θέσεων επιστημονικού προσωπικού, αυξημένα ασφαλιστικά έξοδα και αυξημένο κόστος στέγασης υπηρεσιών και γραφείων Βουλευτών και θα κυμανθεί στα 142.500.000 Ευρώ.

Σημείωσε επίσης, ότι και το επόμενο έτος η Βουλή θα συνεχίσει την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων υπό τους κανόνες που επιβάλλει η πανδημία, ενώ θα συνεχιστεί το κοινωνικό έργο στήριξης φορέων, ιδρυμάτων και δομών που προσφέρουν στην κοινωνία.