Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερολόγιο καταστρώματος

editorial
18 Nov 2020 / 20:04

Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση των μελών της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου συνάδει με το περιεχόμενο των δηλώσεων της Ελληνοκύπριας Επιτρόπου Υγείας για την ανάγκη μαζικών και πυκνών (χρονικά) γρήγορων ελέγχων (rapid test).

Ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Κέρκυρας, μιας νησιωτικής, διοικητικής Ενότητας με κύρια οικονομική δραστηριότητα την τουριστική φιλοξενία.

Η εμπειρία όλων μας, βεβαίως και των ειδικών, κατατείνει στο συμπέρασμα ότι η γενική απαγόρευση, η καραντίνα για όλους, είναι η έσχατη επιλογή. Επαναλαμβανόμενη μάλιστα, εκτός των πληγμάτων που καταφέρει στην ψυχολογία, μπορεί να καταστρέφει φορείς της οικονομίας, αν όχι και ολόκληρους κλάδους της. Η επανάληψη της γενικής μεθόδου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί ένδειξη αδυναμίας διοίκησης και χαμηλών αντανακλαστικών. Συνθήκες μακροχρόνιες και συμπεριφορές τωρινές. Η οικουμενικότητα του προβλήματος, δεν μπορεί να εκληφθεί ως άλλοθι.

Εάν η Κέρκυρα, Διοίκηση και γιατροί, επιδιώξουν την εφαρμογή της μεθόδου με πολλά γρήγορα τεστ, θα διαπιστώσουν τις διοικητικές, υγειονομικές προϋποθέσεις και τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις, που εφόσον ικανοποιηθούν θα αλλάξουν επι τα βελτίω ολόκληρη της διοικητική νοοτροπία, επηρεάζοντας θετικά και την κοινωνική συμπεριφορά. Το σχέδιο αφορά σε χιλιάδες rapid test μέσα σε μερικά 24ωρα. Στοχευμένα σε χώρους δυνητικής υπερμετάδοσης ώστε να εντοπίσουν πιθανόν ασυμπτωματικούς φορείς και να τους προτρέψουν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Προσδοκάται έτσι η δραστική αποτροπή της διασποράς με τη μικρότερη δυνατή αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν αποφευχθούν παρενέργειες «μεγάλου αδελφού», που ενυπάρχουν απειλητικές σε τέτοια μαζικά σχέδια, τότε είναι δυνατόν να ανοίξει και η τουριστική κίνηση υπό την αίρεση της πιστοποιημένης κατάστασης του κάθε εισερχόμενου. Σε καθεστώς διακρατικής, λειτουργικής εμπιστοσύνης, τα τεστ θα γίνονται για όλους, είτε στον τόπο αναχώρησης είτε στην είσοδο στη Χώρα και το νησί. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επιδιώκουν και π.χ. οι αεροπορικές εταιρείες, αποκαλύπτει το εύρος της σύμπτωσης για τη μέθοδο.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί, πέραν των ειδικών υγειονομικού χαρακτήρα λεπτομερειών, ότι ακόμα κι αν υπάρξει σύντομα το εμβόλιο, ο έλεγχος της κινητικότητας θα ισχύει για πολύ ακόμα. Εκτίμηση, που υποχρεώνει στην επίδειξη διαφορετικού ήθους τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική συμπεριφορά. Άλλως πως, παντιέρα κίτρινη σινιάλο του νερού, μέχρι να σβήσει ο ήλιος!