Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή ΝΟ.Δ.Ε. Κέρκυρας για παράταση Κτηματογράφησης

Δ.Ε.Ε.Π.
18 Nov 2020 / 15:00

Μετά τον Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., Στέφανο Γκίκα, και το τοπικό όργανο του κόμματος ζητά παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τουλάχιστον δύο χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ (Δ.Ε.Ε.Π. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ν.Δ.).  Σε συνέχεια της χθεσινής επιστολής του Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., Στέφανου Γκίκα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Κέρκυρας, Γιάννης Κοντός, προς το σκοπό της άμεσης και κατεπείγουσας αναγκαιότητας παράτασης των προθεσμιών Κτηματογράφησης και Κτηματολογικών διορθώσεων της Π.Ε. Κέρκυρας, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη και προς τους Υφυπουργούς, Ν. Ταγαρά και Δ. Οικονόμου, με την οποίαν ζητάει την επιβεβλημένη παράταση των ως άνω προθεσμιών για τουλάχιστον δύο έτη από την υπάρχουσα προθεσμία (31/12/2020), δηλαδή έως την 31/12/2022, για τους εξής σοβαρότατους λόγους:

α.  Η κτηματογράφηση της Κέρκυρας, υπήρξε εξαρχής εξαιρετικά προβληματική, με αποτέλεσμα πλείστα όσα ακίνητα να αποτυπωθούν λανθασμένα.

β.  Πάνω από 45.000 ακίνητα σήμερα απαιτούν διόρθωση.

γ.  Αν αυτά δεν διορθωθούν έως την 31/12/2020, η ιδιοκτησία τους θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι θα απωλέσουν την ιδιοκτησία τους 45.000 και πλέον ιδιοκτήτες, εξαιτίας λαθών, για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

δ.  Οι διαδικασίες κτηματολογικής διόρθωσης, ενίοτε είναι εξαιρετικά περίπλοκες, χρονοβόρες και κοστοβόρες.

ε.  Ήδη φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετράμε έως σήμερα πάνω από 4 μήνες συνολικά αναστολής των Δικαστηρίων, ήτοι χαμένου χρόνου για τις διαδικασίες διόρθωσης κτηματογράφησης, πράγμα για το οποίο επίσης δεν ευθύνονται οι πολίτες & ιδιοκτήτες των ακινήτων.

στ.  Υπάρχουν περιοχές στην Κέρκυρα, όπως η δημοτική ενότητα Φαιάκων του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, λόγω τεραστίου ποσοστού λαθών, που δεν έχουν προλάβει να διορθωθούν.

Επίσης επισημάνθηκε προς τους κ. Υπουργούς ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, για την απόφασή τους περί παρατάσεως, το σχετικό ομόφωνο αίτημα όλου του Νομικού κόσμου, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, αλλά και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Κέρκυρας, όπως επίσης και να ληφθεί μέριμνα ώστε να ανακοινωθεί σύντομα μία τέτοια απόφαση, προς το σκοπό της αποφυγής συσσώρευσης τεραστίου αριθμού υποθέσεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων (πράγμα που θα επιβαρύνει σαφώς και τις υγειονομικές συνθήκες αναφορικά με την πανδημία) έως την 31/12/2020.