Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολυτεχνείο με απαγορεύσεις και με τον Covid19 στο φόντο (photos)

Πολυτεχνείο
17 Nov 2020 / 13:11

Δρακόντεια μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας - Συμβολική συγκέντρωση από το ΚΚΕ στη Β. Σοφίας - Με πλακάτ στο Πολυτεχνείο Βαρουφάκης και Βουλευτές του ΜέΡΑ25

ΑΘΗΝΑ.  Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις λόγω της κρίσιμης εβδομάδος για τη δημόσια Υγεία.

Πάντως, το ΚΚΕ προχώρησε σε μια περισσότερο συμβολική ενέργεια, πραγματοποιώντας συγκέντρωση, επί της Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, η οποία δεν εξελίχθηκε σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, λόγω του φραγμού της αστυνομίας. Στην ενέργεια συμμετείχε και ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περίπου 200 άτομα, μέλη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας με το επιχείρημα προς την αστυνομία ότι επιθυμούσαν να μεταβούν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Για περίπου 20 λεπτά φώναζαν συνθήματα. Μετά τις συστάσεις των αστυνομικών, ο κ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι θα διαλυόταν η συγκέντρωση, όπως και έγινε.



«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα» έγραφε το πανό που κρατούσαν στην κεφαλή της πορείας, ενώ όλοι τηρούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν μάσκες.



Κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα

Με την παρουσία πενηνταμελούς αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποστάσεις, τελέστηκε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε κρατώντας ένα λουλούδι και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ – ΕΣΑ.



Στεφάνι κατέθεσαν και η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος Σωτήρης Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ανάμεσα τους οι Παύλος Κλαυδιανός, Δώρα Καλλιπολίτη, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέφανος Τζουμάκας.



Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με βουλευτές του ΜέΡΑ25 έφτασαν στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια διέσχισαν την Πατησίων κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία» και «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα».




«Είμαστε εδώ στηρίζοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φιμώνονται αυτήν την στιγμή από μία κυβέρνηση που δεν τους ενισχύει, τους δάσκαλους και τους μαθητές που είναι παρατημένοι στα σχολειά από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Για όλους αυτούς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους σήμερα και το μόνο που έχουν να περιμένουν, μετά το τέλος της πανδημίας, που ευχόμαστε όλοι να έρθει γρήγορα, είναι ο πλειστηριασμός του σπιτιού και του μαγαζιού τους. Για εργαζόμενους, άνεργους, ανθρώπους που αυτήν την στιγμή υποφέρουν, την ώρα που η ολιγαρχία ακονίζει τα μαχαίρια και τα πιρούνια της», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

«Είμαστε εδώ για τη νεολαία μας, τη νεολαία του ΜέΡα25, τα μέλη μας, και τους ευχαριστούμε που δέχτηκαν την πρότρυνση της Πολιτικής μας Γραμματείας να μην έρθουν σήμερα στην πορεία για να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα. Είμαστε επτά βουλευτές με αποστάσεις, που συμβολίζουν ότι η πορεία του Πολυτεχνείου έχει καταξιωθεί, πλέον, μέσα από την ιστορία ως μία κορυφαία στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός κατεστημένου που υπονομεύει την υγεία, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία και εντέλει την αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Κ. Σακελλαροπούλου:  «Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας»



Σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δηλώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης». «Το μήνυμα που εκπέμπει ο φετινός εορτασμός λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας είναι πως η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό είναι ο αγώνας όλων μας» επεσήμανε η πρόεδρος.

Έκκληση για υπευθυνότητα έκανε ο πρωθυπουργός

Στεφάνι κατέθεσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως «η επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται».



«Σήμερα, οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση» επεσήμανε κι έκανε έκκληση να δείξουμε υπευθυνότητα, ώστε να βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι από αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια.

Την προάσπιση της δημόσιας υγείας έναντι των εκδηλώσεων για την επέτειο, πρόβαλλε και η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά» επεσήμανε στο μήνυμά της.

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται, την ίδια ώρα, από νωρίς το πρωί τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν συγκεντρώσεις κι επεισόδια.

Με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), ελικόπτερα και drones τα μέτρα κρίνονται ως δρακόντεια, ενώ αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.



πηγή:  Kathimerini.gr