Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Στην τελευταία θέση η ΠΙΝ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2025

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
11 Nov 2020 / 15:20

ΚΕΡΚΥΡΑ: Επερώτηση κατέθεσε η παράταξη ΑΝΑΣΑ σχετικά με την τελευταία θέση της ΠΙΝ σε χρηματοδοτήσεις από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ, πρώην ΠΔΕ) για την πενταετία 2020-2025.

Προς κ. Περιφερειάρχη
Τον περασμένο Ιούλιο με άλλη επερώτησή μας είχαμε επισημάνει αφ’ ενός το γεγονός ότι ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) βρισκόταν τότε σε δημόσια διαβούλευση η Περιφερειακή αρχή δεν φρόντισε ούτε καν να ενημερώσει το Συμβούλιο, και αφ’ ετέρου ότι στην προτεινόμενη κατανομή πόρων του ΕΠΑ η ΠΙΝ ελάμβανε το μικρότερο ποσόν απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα 78 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία.

Η περιφερειακή αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τις επισημάνσεις μας.

Πιθανόν γιατί, προσκολλημένη και πλήρως υποταγμένη στην κυβερνητική πολιτική, είχε ήδη συμφωνήσει και αποδεχτεί το μοιραίο.
Το οποίο και επήλθε, με την έγκριση του ΕΠΑ στις 30.08.2020.

Στον πίνακα κατανομής η ΠΙΝ λαμβάνει για την προσεχή πενταετία 78 εκατ. ευρώ (το μικρότερο ποσόν ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες) ενώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 91 και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 102 εκατ. ευρώ.

Η απαξίωση αυτή της ΠΙΝ, που αντανακλά άμεσα στην υποχρηματοδότηση σημαντικών έργων και δράσεων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, δείχνει ποιο είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την αποτυχία της κ. περιφερειάρχη να προσπορίσει κάποιο όφελος από τις συνεχείς επαφές της με υπουργούς και γραμματείς, ειμή μόνον τις φωτογραφήσεις και τα δελτία τύπου.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:

- Σε ποιες ενέργειες προέβη προκειμένου να αποσοβήσει την αρνητική αυτή εξέλιξη για την ΠΙΝ την οποία και ως ΑΝΑΣΑ είχαμε επισημάνει από τον Ιούλιο;

- Γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ και μέχρι σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα ΕΠΑ, τις προβλέψεις του και την κατανομή των πόρων που περιλαμβάνει;

- Είναι ικανοποιημένη από την κατανομή των πόρων; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επανορθώσει η κυβέρνηση την αδικία της σε βάρος των νησιών μας;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.