Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάιντεν: «Θα είμαι πρόεδρος που θα ενώνει και δεν θα διχάζει»

Η.Π.Α.
08 Nov 2020 / 10:16

Το μήνυμα του νέου προέδρου των Η.Π.Α. - «Ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε την Αμερική» - Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τη νίκη του 77χρονου Μπάιντεν

Η.Π.Α.  «Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη»: Σε εορταστικό κλίμα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Δείγμα των ενωτικών τόνων του νέου προέδρου των ΗΠΑ το μήνυμά τους προς τους Αμερικανούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».



Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία… Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», πρόσθεσε ακόμη.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον Τραμπ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του απερχόμενου Προέδρου, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, ανάφεροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Αναφέρθηκε δε και στην πανδημία, εκφράζοντας τη δέσμευση να «ηγηθεί των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερεία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

Φορώντας μια μαύρη μάσκα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στη σκηνή τρέχοντας, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού του Μπρους Σπρίνγκστιν, σαν να προσπαθούσε να… διαψεύσει την εικόνα του γηραιού υποψηφίου που τον βάρυνε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία. Θα γίνει ο πιο μεγάλος σε ηλικία πρόεδρος των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 350 αυτοκίνητα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή και χιλιάδες υποστηρικτές του Μπάιντεν και της υποψήφιας αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις βρίσκονταν έξω από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης όπου είχε τοποθετηθεί η σκηνή.



Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο «46» να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ο διεθνής Τύπος για την εκλογή Μπάιντεν

«Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς στη δημοκρατία»: Ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μια «έξοδο δίχως αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, και διεθνή μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν για το βαρύ φορτίο που παραλαμβάνει ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μια νέα αυγή για την Αμερική», ανέφερε η βρετανική Independent, επισημαίνοντας την επιτυχία της Κάμαλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική», γράφουν στο εξώφυλλο της η εφημερίδα Sunday Times, αναφερόμενη στο παρατσούκλι (υπναράς Τζο) που είχε προσδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Η Sunday Telegraph μετέφερε τα λόγια του Μπάιντεν: «Έφτασε η ώρα η Αμερική να θεραπευτεί».

«Τι απελευθέρωση, τι ανακούφιση: οι ψήφοι καταμετρούνται και οι ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ επίσης. Ο Τζο Μπάιντεν κληρονομεί ένα βαρύ φορτίο όπως κανένας άλλος από τους προκατόχους του: πρέπει να ενώσει την Αμερική», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Κατά τη διάρκεια των σχεδόν πέντε δεκαετιών του δημόσιου βίου του, λίγοι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Μπάιντεν μπορούσε να το πετύχει», ανέφερε το αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. «Αλλά ο Μπάιντεν φάνηκε πάντα να πιστεύει στον εαυτό του. Και τώρα είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» συμπλήρωσε το δίκτυο.

«Η ήττα του Τραμπ είναι μια τιμωρία στις επιθέσεις ενάντια στον πολιτισμό, αυτό είναι ένα μάθημα για τον Μπολσονάρο», ανέφερε μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Βραζλίας, η Folha de Sao Paulo, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Βαρύ φορτίο

Στο κύριο άρθρο της η γερμανική Die Zeit τονίζει το τεράστιο φορτίο που αναλαμβάνει η νέα προεδρία. «Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις στις απειλές στην οικονομία και τον άμεσο κίνδυνο της πανδημίας. Είναι απίθανο ότι μπορεί, από μόνος του, να συμφιλιώσει τη χώρα. Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραδεχθεί την ήττα του είναι αδιανόητο. Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς της δημοκρατίας», προειδοποιεί.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter θεωρεί επίσης την νίκη του Μπάιντεν «γλυκόπικρη». «Ο Μπάιντεν θα αγωνιστεί για να θεραπεύσει την Αμερική» και η υπόσχεσή του να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα μετατρέπεται σε «ακατόρθωτη αποστολή». Η συντηρητική εφημερίδα Svenska Dagbladet σημειώνει επίσης ότι «οι εκλογές τελείωσαν, αλλά η σύγκρουση συνεχίζεται».

Πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης την εξαιρετική καριέρα της Κάμαλα Χάρις.

«Ενσαρκώνει την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει την Αμερική, αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον», τονίζει για την εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ η αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Η Χάρις είναι «μια δυνατή γυναίκα, σύμβολο ανανέωσης που φοβάται ο Τραμπ», πρόσθεσε η ισπανική El Mundo.

Τραμπ «χωρίς αξιοπρέπεια»

Η γερμανική Bild, χαιρετίζοντας τη νίκη Μπάιντεν, υπογράμμισε την «έξοδο χωρίς αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, υποσχόμενος να συνεχίσει την μάχη δικαστικά.

Η αυστραλιανή Daily Telegraph, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται απλά να παραδεχτεί την ταπείνωση μιας φαινομενικής ήττας από έναν αντίπαλο που θεωρούσε αδύναμο». «Είχε ξεκινήσει επί μήνες να αναφέρεται σε ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική τώρα», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Σε μια… διαφορετική οπτική, η τοπική εφημερίδα Ayrshire Daily News, σε μια περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πολλά γκολφ κλαμπ του Τραμπ, ακολουθώντας μια καθαρά τοπική προσέγγιση στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, έγραψε χθες: «Ο ιδιοκτήτης του γκολφ κλαμπ South Ayrshire έχασε τις εκλογές του 2020».

πηγή:  Kathimerini.gr / AFP /  ΑΠΕ-ΜΠΕ