Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιόδρας: «Πάνω από 170 εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα»

Τσιόδρας Σωτήρης
05 Nov 2020 / 12:47

Αφόρητη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας - Πάνω από 9% ο αριθμός θετικότητας των ελέγχων PCR

ΑΘΗΝΑ.  Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τη πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία», σημείωσε και τόνισε είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα, προκαλώντας αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, ήταν ημέρα ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Όπως είπε ο καθηγητής, η έξαρση του ιού οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί το lockdown και πρόσθεσε πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εκθετικά η διασπορά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι πλέον 1.679 περιστατικά ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα δεδομένα δείχνουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα για τους ασθενείς -ηλικίας άνω των 65 ετών- να νοσήσουν από τον ιό. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα άνω των 65 μολύνονται από τον ιό ανά ημέρα.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά -όπως τόνισε ο καθηγητής- πολαπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με τη διεξαγωγή περίπου 19.000 τεστ PCR ανά ημέρα, ενώ ξεπερνάει πλεόν το 9% ο αρθμός θετικότητας των ελέγχων.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως έχει αυξηθεί η πληρότητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε καλυμμένο είναι το 66% στις ΜΕΘ για Covid19 στην Αττική και το 78% στη Θεσσαλονίκη.

Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα fake news, σημειώνοντας πως οδηγούν σε αποδοχή ψεύτικων γεγονότων και επηρεάζουν την συμπεριφορά των πολιτών.

Καταλήγοντας ο καθηγητής επεσήμανε πως η Επιτροπή συνεδριάζει συχνά και η απόφαση για lockdown ήταν ομόφωνη. «Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες και ελπίζουμε να είναι προσωρινό», πρόσθεσε.


πηγή:  Kathimerini.gr