Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς επηρεάζει τις ομάδες η διακοπή των πρωταθλημάτων

Κορωνοϊός
04 Nov 2020 / 17:33
Σπύρος Πίκουλας

Πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, όπου κάποιοι μπορεί να ωφεληθούν από τη διακοπή του ενός μήνα, οι ομάδες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να μείνουν συσπειρωμένες και να προπονούνται στον βαθμό που τους επιτρέπεται για να είναι όσο το δυνατόν, έτοιμοι στην επανεκκίνηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η απόφαση της ΕΠΟ να σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε πρωταθλήματα και κύπελλο, των ερασιτεχνικών ομάδων, για έναν μήνα, φέρνει νέα δεδομένα. Η διακοπή ήταν αναγκαία, σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών, αφού πρώτα και πάνω από όλα, προέχει η υγεία όλων.
Επόμενο είναι, η διακοπή, σε Γ΄ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και η αναβολή της 2ης φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών να έχει επιπτώσεις στις ομάδες.

Η διακοπή ισχύει για όλους, άρα ότι μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα μπορεί να συμβεί και στις άλλες και αν επηρεάσει θα τις επηρεάσει όλες το ίδιο. Όμως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που πρώτα κοιτάζουν πως θα βγει το μεροκάματο και οι τέσσερις τουλάχιστον αγωνιστικές που δεν θα γίνουν τον επόμενο μήνα, όπως και το κύπελλο, θα οριστούν εμβόλιμα για να τελειώσουν οι διοργανώσεις  πριν την τουριστική περίοδο. Στην περίπτωση αυτή αρκετοί παίκτες δεν θα μπορούν να αφήσουν τις δουλειές τους Τετάρτη ή Πέμπτη για να αγωνιστούν και αυτό θα έχει σαν συνέπεια κάποιες ομάδες να παραταχθούν με ελλείψεις.

Πέραν αυτών, κάποιοι είναι μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να χάσουν ώρες μαθημάτων και φροντιστηρίων και λογικά να πάρουν κάποιες απουσίες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι χωρίς επίσημα παιχνίδια, η διακοπή θα είναι η αιτία πολλοί παίκτες να μην πηγαίνουν σε αρκετές προπονήσεις, δεν θα υπάρχουν φιλικά και οι ομάδες θα εμφανιστούν στη συνέχεια διαφορετικές. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία βγαίνουν εκτός προγράμματος και η χαλαρότητα θα είναι αιτία για να δούμε διαφορετική εικόνα από κάθε ομάδα, μετά τη διακοπή.

Όλα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η υγεία των παικτών, ενώ υπάρχει και μία μερίδα ποδοσφαιριστών είτε στη Γ΄ Εθνική, είτε στα τοπικά πρωταθλήματα, που ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδος και πιθανόν να θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους φοβούμενοι ότι η καραντίνα μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι ανάλογο είχε γίνει τον Μάρτιο με το πρώτο lockdown.

Όμως για κάποιες ομάδες η κατάσταση έχει και τα θετικά της. Μία από αυτές είναι ο ΑΟΚ Κέρκυρα, όπου μπήκε πριν τρεις βδομάδες στο πρωτάθλημα, χωρίς προετοιμασία και με πολλά προβλήματα. Η διακοπή θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί, αλλά και να προσαρμοστούν στην ομάδα οι νέοι ποδοσφαιριστές.
Θετικά έχει η κατάσταση επίσης, για κάποιες ομάδες που την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου έκαναν αρκετές μεταγραφές και οι νέοι παίχτες θα μπορέσουν μέσα από τις προπονήσεις να ενταχθούν στον σχεδιασμό.

Για την πλειοψηφία όμως, δεν θα υπάρξει κάτι που θα ωφελήσει, αφού όλοι σχεδόν έπαιξαν ως τώρα έξι επίσημα παιχνίδια και σκοπός τους είναι να μείνουν συσπειρωμένοι και οι ποδοσφαιριστές τους να ακολουθήσουν το πρόγραμμα προπόνησης χωρίς απουσίες.

Αν δεν αλλάξει κάτι, λογικά το Σαββατοκύριακο 5-6 Δεκεμβρίου ή μια εβδομάδα αργότερα, θα επιστρέψουν οι ομάδες στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, αλλά αυτό θα γίνει αφού ανάψει πράσινο φως η αρμόδια επιτροπή.
Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια