Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όταν οι μικροί βοηθούν τους μεγάλους

Κώστας Σπίγγος
04 Nov 2020 / 16:30

Μετά το διαχωρισμό ζωνών επικινδυνότητας της πανδημίας, η σκέψη όλων μας είναι στις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσε και ο δικός μας νομός να περάσει σε επόμενη φάση, κάτι που αναμενόμενα προκαλεί πολλά ρίγη αγωνίας για τους περισσότερους, επαγγελματίες και μη.

Υποτίθεται ότι το κριτήριο πιθανών αποφάσεων για την Κέρκυρα που θα αφορούσαν το πέρασμα στη ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας (με γενικό κλείσιμο της εστίασης και άλλους περιορισμούς) θα ήταν μια επιταχυνόμενη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται εντός του νομού μας. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη: οι κλίνες CoViD-19 του νοσοκομείου των Ιωαννίνων γέμισαν, ώστε όχι μόνο να αδυνατεί να καλύψει την Κέρκυρα εάν αυξηθούν οι ανάγκες της, αλλά τώρα να στέλνει προς νοσηλεία ασθενείς προς γειτονικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το δικό μας (ένα γεγονός που μάλλον δεν έχει και ιστορικό προηγούμενο).
Δεν έχει γίνει ίσως τόσο ξεκάθαρο, αλλά στα κριτήρια των αποφάσεων για κλιμάκωση των απαγορεύσεων στις κοινωνικές δραστηριότητες («lockdown»), περιλαμβάνονται, εκτός από τα αριθμητικά δεδομένα των νέων κρουσμάτων, εξίσου και οι δυνατότητες της δημόσιας περίθαλψης. Τα μέτρα είναι τόσο πιο λίγα όσο πιο πολλά είναι τα κρεβάτια νοσηλείας του Ε.Σ.Υ., απλής ή σε ΜΕΘ. Ο παρονομαστής αυτός είναι πολύ πιο άκαμπτος και όπως φάνηκε, ασθμαίνει απέναντι στις απαιτήσεις που προοδευτικά (μη αναμενόμενα;) προέκυψαν.
Η παραπάνω εξέλιξη δυστυχώς διπλασιάζει την ταχύτητα με την οποία επέρχεται το απευκταίο για την Κέρκυρα, ενώ βεβαίως, αυτό, εκτός από αποτέλεσμα κάποιας «παραπτωματικής συμπεριφοράς» των Κερκυραίων, μπορεί πλέον να προκύψει και ως αποτέλεσμα αλληλεγγύης προς τους Γιαννιώτες ή άλλους γείτονες.