Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζωγραφική και ποίηση στην The Attic Gallery από τις 4 Νοεμβρίου

Έκθεση
04 Nov 2020 / 15:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γνωστή εικαστική καλλιτέχνις Μάγδα Δημούδη και ο λογοτέχνης Θεόκλητος Θύμης παρουσιάζουν τη «συνδημιουργία»

ποίησης και ζωγραφικής «Έντεκα Μεσαιωνικά Πορτραίτα κι ένας Αναστεναγμός» στην The Attic Gallery από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 19:30.
Πρόκειται για μία συλλογή  δώδεκα συνολικά ζωγραφικών έργων, στα οποία ο εικαστικός λόγος της Μάγδας Δημούδη συναντά τον ποιητικό λόγο του Θεόκλητου Θύμη, με αφορμή την επανέκδοση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής του. Οι δημιουργοί της έκθεσης είναι ζευγάρι και στη ζωή, και τα έργα αυτά είναι τα πνευματικά τους παιδιά. Τα έργα τέχνης είναι μία πρόταση που ο  καθένας την ερμηνεύει με βάση τις απόψεις και τα βιώματά του.
Η νέα εικονογραφημένη έκδοση των ποιημάτων (α' έκδοση: Εκδόσεις Απόστροφος, 1999) είναι μια παραγωγή των Attic Books και θα διατίθεται στον χώρο της έκθεσης.
 
Σχετικά με την έκθεση και το βιβλίο
 
Τα  έργα είναι ζωγραφισμένα με σαφείς υπαινικτικές αναφορές -σπονδή- σε μεγάλους εικαστικούς σταθμούς στην Ιστορία της Τέχνης και με αγάπη στην χειρωνακτική διαδικασία  της γραφής. Ο Λόγος, η Εικόνα και ο Χρόνος είναι τα μέσα που αποτυπώνεται φευγαλέα το ποιητικό πορτραίτο της Ζωής. Οι  διπλοί τίτλοι των ποιημάτων παραπέμπουν στον διπλό συμβολισμό της.
Τα  έργα αυτά είναι ζωγραφισμένα, με σαφείς υπαινικτικές αναφορές -σπονδή- σε μεγάλους εικαστικούς σταθμούς στην Ιστορία της Τέχνης και με αγάπη στην χειρωνακτική διαδικασία  της γραφής –γράφω-ζω-γράφοντας-περι-γράφω.
 
Σχετικά με τους δημιουργούς
 
Η Μάγδα Δημούδη είναι εικαστική καλλιτέχνις. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965, και κατοικεί στην Κέρκυρα από το 1986. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, κι έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στο Δημαρχείο Πυλαίας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στον ΕΟΤ Κέρκυρας, στην γκαλερί ICON Gallery, και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.ΚΕ), της Greek Art Union, και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου κι Επιστημών Ελλάδος.

Ο Θεόκλητος  Θύμης είναι ιστοριοδίφης  και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960. Έχει συνεργαστεί με πλήθος πολιτιστικών φορέων κι εντύπων για την προώθηση του λόγου, των γραμμάτων,  και της Κέρκυρας, έχοντας διατελέσει διευθυντής του περιοδικού "Τουρισμός και Κέρκυρα". Αρθρογραφεί τακτικά στο "Corfu Stories" κι έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Image, και είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Σκηνής Κέρκυρας, της Κερκυραϊκής Ένωσης Γραμμάτων και Τεχνών, και της Φιλαρμονικής Σ. Σαμάρας.

Η έκθεση θα κάνει εγκαίνια την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου. Το ωράριο είναι Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από 16:30 μέχρι 18:30 και Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, από 18:00 μέχρι 21:00.
Διευκρινίζεται ότι η έκθεση θα είναι κλειστή την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Επικοινωνία: Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 και Στ. Δεσύλλα (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), 2ος όροφος. www.theattic.gr

Σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της πολιτείας για την αποφυγή της διάδοσης του COVID-19, επισημαίνεται ότι η σωστά φορεμένη μάσκα είναι υποχρεωτική για την είσοδο στην γκαλερί. Επιπλέον, με βάση το εμβαδόν του χώρου, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως τεσσάρων ατόμων.