Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

79 χρόνια από το μακρινό Πρωτοκύριακο του 1941

Στράτος Φουρκαλίδης
02 Nov 2020 / 18:19

Του Στράτου Φουρκαλίδη*

79 χρόνια από το μακρινό Πρωτοκύριακο του 1941, οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στην πρώτη αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε στον ευρωπαϊκό κατεχόμενο χώρο. Αυτή η διαδήλωση είχε άρωμα ελληνικό και προερχόταν από την νεολαία της Κέρκυρας.

26 νέοι και νέες συνελήφθησαν εκείνες τις μέρες στο νησί μας, γιατί δεν συμμορφώθηκαν. Γιατί μετά την θρησκευτική λιτανεία , ύψωσαν την ελληνική σημαία, τραγουδώντας αντιιταλικά τραγούδια και γκρεμίζοντας την υψωμένη στο σημερινό 2ο Γυμνάσιο, ιταλική σημαία. Γιατί η ανεμελιά της νιότης, τους γέμισε με θάρρος που μπόρεσε να κάμψει το φρόνημα της κατοχής και της ισχύος του κατακτητή.

Όπως και σε άλλες περιόδους της ιστορίας, η νεολαία πρωτοστατεί απέναντι σε ότι της στερεί βασικά της δικαιώματα. Άλλοτε παλεύει για ψωμί, ελευθερία και παιδεία. Λοιδορείται, κατηγορείται για έλλειψη αγωγής από το σπίτι ή ακόμα αντιμετωπίζεται και σαν κίνδυνος που απειλεί την κοινωνία. Όμως τα νιάτα στη χώρα μας πάντα κερδίζουν. Πολλές φορές ακόμα και με το αίμα τους. Κερδίζουν τον σεβασμό μας, κερδίζουν την αλληλεγγύη μας. Και αφήνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Έτσι και η σημερινή νέα γενιά. Δίνει έναν καινούριο αγώνα, διαφορετικό αυτή την φορά. Μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς. Παλεύει αφενός για την παιδεία, αφετέρου θέτει το θέμα της δημόσιας υγείας. Αρνείται να δεχτεί πως θα γίνει αυτή πειραματόζωο της υγειονομικής κρίσης που ζούμε. Ζητάει τα αυτονόητα. Μείωση των μαθητών ανά τάξη. Τεστ covid 19 σε τακτά χρονικά διαστήματα για μαθητές- εκπαιδευτικούς και πρόσληψη καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με ωράριο που να καλύπτει τα υγειονομικά πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ. Διεκδικεί την ίδια την ζωή. Κάνει αυτό που της επιτάσσει η νιότη. Δεν κάθεται στα αυγά της. Άλλοτε με καταλήψεις, άλλοτε με διαδηλώσεις. Κατηγορείται όπως κάθε νεανική δράση. Τιμωρείται με δακρυγόνα και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.

Είμαστε δίπλα στην νέα γενιά. Είμαστε πάντα μαζί με αυτόν που ζητάει να ζήσει και να αναπνεύσει.
 
* Ο Ευστράτιος Φουρκαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και μεγάλωσε στη Κέρκυρα. Σπούδασε στο Π.Τ.Δ.Ε Ιωαννίνων και από το 2006 είναι μάχιμος εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία . Είναι παντρεμένος με τη Λίτσα Μαλιγιάννη και έχουν ένα κορίτσι 4 ετών. Συνδικαλιστικά, έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Παρθενώνα (2011 - 2013), μέλος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας (2018 -2020).