Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεργασία για την διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού υδραγωγείου των Μπενιτσών

Υδραγωγείο Μπενιτσών
31 Οκτωβρίου 2020 / 14:40

Συνάντηση της Δημάρχου με την ομάδα «ΓΙΑΡΔΑ»

ΚΕΡΚΥΡΑ(Γραφείο Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας). Η συνεργασία και συνέργεια για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού υδραγωγείου των Μπενιτσών ήταν το αντικείμενο συνάντησης της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με τον εκπρόσωπο και μέλη της ομάδας «ΓΙΑΡΔΑ» η οποία δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Η Δήμαρχος Μ. Υδραίου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της ομάδας Κώστα Τσιριγγάκη, καθώς και μέλη αυτής και δήλωσε ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η διάσωση αυτού του ιστορικού και μνημειώδους έργου ύδρευσης του 19ου αιώνα. Όπως ανέφερε η κ. Υδραίου το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τη δημοτική αρχή η οποία στοχεύει σε συνεργασία με την πρόεδρο της Κοινότητας στην ανάδειξη αυτού του ιστορικού μνημείου. Δήλωσε μάλιστα την ικανοποίησή της καθώς η βοήθεια της ομάδας «ΓΙΑΡΔΑ» μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική συνάντηση, η ομάδα «ΓΙΑΡΔΑ» δημιουργήθηκε προκειμένου να προβάλει και να προωθήσει την προσπάθεια διάσωσης του έργου του υδραγωγείου και των υποδομών του έως την πόλη της Κέρκυρας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιριγγάκης, η ομάδα αποτελείται από Κερκυραίους καθώς και φίλους της Κέρκυρας που έχουν στόχο και ελπίδα, αφενός την προστασία του Μνημείου από τη φθορά του χρόνου και αφετέρου την λειτουργία  του ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας, ανοιχτού και προσβάσιμου για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, ως ένα μονοπάτι πολιτισμού και ως παράδειγμα ενσωμάτωσης πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού τοπίου.

Σημειώνεται ότι η Γιάρδα ως κατασκευή, είναι ένα σύστημα πηγών, δεξαμενών και υπόγειων τούνελ, που κατά μήκος μιας διαδρομής έξι χλμ ξεδιπλώνεται μέσα από πλινθόκτιστους αγωγούς, μικρά και μεγάλα γεφύρια άριστης αρχιτεκτονικής. Το υδραγωγείο των Μπενιτσών κατασκευάστηκε και άρχισε τη λειτουργία του το 1831 μετά από πρωτοβουλία του Άγγλου αρμοστή Frederick Adam προκειμένου να δοθεί άφθονο και καθαρό πόσιμο νερό στην πόλη της Κέρκυρας.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο και τους εθελοντές της ομάδας για το ενδιαφέρον και την συνάντηση και τόνισε ότι στόχος και της δημοτικής αρχής είναι η προστασία του μνημείου από την φθορά του χρόνου και συνάμα η ανάδειξή του και η δυνατότητα προσβασιμότητας από το κοινό. 

Όπως επεσήμανε η Μ. Υδραίου η διάσωση τέτοιου είδους μνημείων δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και την σύνδεσή του με τον πολιτιστικό τομέα. Εξάλλου, ο τόπος μας βρίθει πολιτιστικών μνημείων που η προστασία, ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίησή τους αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.