Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση του προέδρου του δημ. συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας στις διαμαρτυρίες για την τηλεδιάσκεψη

Παναγιώτης Παπαδάτος
28 Οκτωβρίου 2020 / 19:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε επιστολές διαμαρτυρίας για τον τρόπο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, απαντά ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαδάτος

Αναγκαία απάντηση στις επιστολές των 18 και εν συνεχεία 13 δημοτικών συμβούλων Βόρειας Κέρκυρας: 

Λάβαμε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επιστολές σας, τις οποίες  έχετε αναγάγει σε «χάτ -ι- χουμαγιούν» και  οι οποίες τελικά καταδεικνύουν την αποστέωση, ένδεια των επιχειρημάτων σας και το ανακόλουθο της τακτικής σας.

Κι εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα γιατί ζητάτε συνεδριάσεις αφού όταν εκείνες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου όπως ο Νόμος ορίζει ή δε συμμετέχετε ή  απλά αναβάλετε τα θέματα. Και μη συνεχίζετε να ισχυρίζεστε ότι φταίει ο τρόπος διεξαγωγής του συμβουλίου. Όλοι οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» έχουν εξάγει τα συμπεράσματα τους.

Την περίοδο αυτή, η  προστασία της δημόσιας υγείας τίθεται ως κορωνίδα κάθε είδους δημόσιας πολιτικής και απόφασης, ειδικά μέσα στο 2ο κύμα της πανδημίας, που τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς γιγαντώνεται. Δεν έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα, ο κορωνοιός είναι δω-δίπλα μας και είναι θανατηφόρος. Το να επιλέγουν ορισμένοι να αντιπολιτεύονται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο αναφορικά με το αν οι συνεδριάσεις γίνονται δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη είναι τουλάχιστον ανεύθυνο και υποκριτικό, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρούμε εκκωφαντική σιωπή για όλες τις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου ή μηδενισμό κάθε δράσης ή  έργου και αναγωγή του στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  εφαρμόζουν και κινούνται στα πλαίσια του  Νόμου και των εγκυκλίων της Πολιτείας, σεβόμενοι πρωτίστως την υγεία των πολιτών.

Όλες οι δράσεις επηρεάζονται και εναρμονίζονται από τις καθημερινές εξελίξεις τόσο σε πανελλαδικό, περιφερειακό επίπεδο , πολύ δε περισσότερο σε τοπικό.
Πεισματικά, δεν θέλετε να κατανοήσετε ότι οι σημερινές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.

Την περίοδο αυτή λοιπόν  με τα κρούσματα του κορονοιού να αυξάνονται δραματικά -κατά γενική ομολογία όλων των ειδικών - με μαθηματική πρόοδο ,το διακύβευμα είναι ένα: Η υποχρέωση της προστασίας του πρωταρχικού έννομου αγαθού που είναι η ζωή και κατά παραλληλία η προστασία της δημόσιας υγείας. Βασική προϋπόθεση να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για να μην υπάρχει η δυνητική υπόθεση μετάδοση της ασθενείας (Ποινικός Κώδικας άρθρο 285).

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα:

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Ο Νομοθέτης εξ αιτίας των ειδικών περιοριστικών μέτρων επιβάλλει τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων  με τρεις τρόπους, επικαιροποιώντας και επεκτείνοντας τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις. Οι τρόποι αυτοί συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων ερείδονται στο άρθρο 10 της από 11-03-2020 ΠΝΠ όπως κυρώθηκε με το Νόμο 4682/2020 κι εξακολουθεί να ισχύει με τις επόμενες εγκυκλίους του ΥΠΕΣ: «Τα συλλογικά όργανα δύνανται να συνεδριάζουν είτε διά ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) είτε με τηλεδιάσκεψη (με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο) είτε διά περιφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Όπως εξάλλου επισημαίνεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ το πότε και πώς ακριβώς θα αρθούν αυτές οι ειδικές διατάξεις αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ο τρόπος της συνεδρίασης ενός συλλογικού οργάνου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του.( Εκτός κι αν έχετε κατά νου  ότι και αυτό είναι αρμοδιότητα σας).


ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις είναι νομιμότατες και δημοκρατικότατες. Προβλέπονται στη νομοθεσία πολύ πριν τον κορωνοιό και δεν αποτελούν εφεύρημα της σημερινής Κυβέρνησης. Η διαφορά των διά περιφοράς συνεδριάσεων με τις διά ζώσης : η φυσική παρουσία αντικαθίσταται από το γραπτό κείμενο. Εάν λοιπόν ένας δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί να προτείνει ο,τιδήποτε ή να καταθέσει εναλλακτική πρόταση/άποψη μπορεί να το κάνει στέλνοντας τις απόψεις του με email προκειμένου να καταγραφούν στα πρακτικά. Όλες οι αποφάσεις δημοσιεύονται στη Διαύγεια και σε αυτές περιλαμβάνεται ξεκάθαρα η άποψη του κάθε αιρετού για τα θέματα.

Συνεπώς ούτε η Δημοκρατία βάλλεται από αυτό τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ούτε φυσικά η γνώμη και άποψη των αιρετών περιορίζεται.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: Οι δια τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεις είναι νομιμότατες και δημοκρατικότατες. Λαβαίνουν χώρα με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο όπως SKYPE, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κ.λ.π.

Επίσης μετά την έκδοση και δημοσίευση της με αριθμό 1822/16-3-2020  εγκυκλίου του Υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης, έχουμε στη διάθεση μας ψηφιακά μέσα όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-presence www. epresence.gov.gr., τα οποία διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή συνεδριάσεων και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα.

Κατανοείτε ότι και μ' αυτούς τους τρόπους λήψης αποφάσεων, με την τεχνολογία σύμμαχο  ούτε η Δημοκρατία βάλλεται, ούτε καταργείται το βασικό χαρακτηριστικό της που είναι ο διάλογος  ούτε φυσικά η γνώμη και άποψη των αιρετών περιορίζεται και το κυρίαρχο: παραμένουμε ασφαλείς.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: 
Όσο και αν κάποιοι αντιλαμβάνονται τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ως μια ευκαιρία  ανάδειξης υπεροχής (η οποία διατυμπανίζεται  σε κάθε ευκαιρία και όπου)  αρκετές φορές με τρόπο απρεπή και ειρωνικό απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν την προσωπική εγωιστική τους διάθεση, η δική μας απάντηση θα είναι στη παρούσα φάση και με τα ισχύοντα δεδομένα, η περιφρούρηση της υγείας τόσο των συναδέλφων όσο και των εργαζομένων  αλλά και του ίδιου του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στη  Νομοθεσία .

Κι αυτό εδράζεται στην πρόσφατη εμπειρία και συμπεριφορά όπου ουδόλως συμβάλλατε ως αντιπολίτευση στην περιφρούρηση  της ομαλής διεξαγωγής των δια ζώσης συνεδριάσεων με αποτέλεσμα τον προπηλακισμό εργαζόμενου και τις υβριστικές συμπεριφορές μέχρι σημείου προσβολής της προσωπικότητας, συμπεριφερόμενοι ως άλλοι δημεγέρτες .

Το αν σεβόμαστε τη συνεδρίαση δια ζώσης αυτό αποδεικνύεται από τις συνεδριάσεις τόσο της οικονομικής, της ποιότητας ζωής αλλά και των λοιπών επιτροπών οι οποίες διεξάγονται μ αυτό τον τρόπο.

Επίσης, ενδεδυμένοι το μανδύα της υπεροχής, υποδεικνύετε και ποιοι θα είναι παρόντες στη δια ζώσης προτεινόμενη συνεδρίαση, αποκλείοντας τους υπόλοιπους πρόεδρους των κοινοτήτων οι οποίοι και έννομο συμφέρον έχουν να παρίστανται και το επιθυμούν. Σημειωτέον ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου στο πλαίσιο της δημοσιότητας κι ενημέρωσης μεταδίδονται πλέον διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να τις παρακολουθήσουν

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε αν με τις επιστολές με το χαραχτήρα τελεσίγραφου- σε κάποιες περιπτώσεις έχετε υποπέσει σε πολιτικό ολίσθημα συσχετίζοντας και το θεσμικό σας ρόλο και ως εκ τούτου  εκτίθεστε ανεπανόρθωτα;

Η Δημοτική Αρχή σεβόμενη την ψήφο των πολιτών του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και το « έκαστος εφ’ ω ετάχθη» απόλυτα σέβεται και τα αιτήματα σας αλλά και τον υγιή ρόλο της Αντιπολίτευσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι πλέον καταφανής τοις πάσι η εκδικητική σας διάθεση. Περιμένετε στη γωνία τη Δημοτική Αρχή, να την «κολλήσετε στον τοίχο» για την παραμικρή υποτροπή γενικά στη καθημερινή λειτουργία της ή να ποινικοποιήσετε λειτουργίες-δράσεις  της. Αυτή τη δημοκρατία εννοείτε;

Η Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καμία εμμονή δεν έχουν προτείνοντας την δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του ΔΣ – κι όχι τη δια ζώσης- γιατί θέλουν ν αποφύγουν τη βάσανο της διαδικασίας διαλόγου -ενημέρωσης ή των ερωτήσεων που υποβάλλετε. Σ όλες τις συνεδριάσεις αλλά και σε όσες έγιναν δια ζώσης την τρέχουσα περίοδο η  Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του ΔΣ, απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης .

Ας εμπεδώσουμε όλοι ότι αυτή η τακτική των μέτρων, έχει πολύ δρόμο ακόμα, με τις καθημερινές ή ωριαίες  εντολές της πολιτείας και της πολιτικής προστασίας ν αλλάζουν, ταχύτατα αφού  όπως βλέπουμε η πανδημία είναι παρούσα, στη διπλανή μας πόρτα, επιδεινώνεται και είναι θανατηφόρα. Καθημερινά ανακοινώνονται πολλά νέα κρούσματα με τάσεις ξεκάθαρα δραματικά αυξητικές. Κι εδώ στην περιοχή μας έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό το φαινόμενο. Αλλά , αυτό γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ευχή όλων είναι να λήξει αυτή η υγειονομική κρίση ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ:
Γνωρίζετε καλά πως η Δημοκρατία μας έχει αντοχές κι απαιτούνται επιχειρήματα και σεβασμός στους  κανόνες της. Μ αυτό το δεδομένο δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στον ολισθηρό κατήφορό σας.

Η Δημοτική Αρχή διατρανώνει για ακόμη μία φορά την απόλυτη προσήλωσή της στην υλοποίηση του προγράμματός της, που έχει επικυρωθεί με την λαϊκή ετυμηγορία του 2019. Τα θέματα που τίθενται προς ψήφιση από το Δ.Σ. ,την Οικονομική Επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής και στις άλλες επιτροπές, είναι καίρια και ουσιώδη τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας (έργα κ.λπ.).

Οι αιρετοί είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων στα οποία εκλέγονται, αξιώνοντας την ψήφο των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο της συνεδρίασης.
Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας. Εξάλλου «η ιστορία γράφεται από τους ΠΑΡΟΝΤΕΣ και συμμετέχοντες» .

Και κάτι τελευταίο:
Μη θεωρήσετε το ανωτέρω κείμενο, έκθεση ιδεών για να σας πείσουμε για τα απορρέοντα από την ιδιάζουσα κατάσταση που ζούμε. Ο καθένας μας μεταφράζει τις σοβαρές καταστάσεις που  βιώνουμε όπως θέλει και ανάλογα σταθμίζει τις προτεραιότητες στη ζωή του τόσο τη δημόσια όσο και την προσωπική. Για μας προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των συναδέλφων μας, των εργαζομένων μας, των παιδιών μας, των γονιών μας, όλων των δημοτών μας.

Η πρόσκληση για διεξαγωγή συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη το Σαββατο 31 Οκτωβρίου -που σας εστάλη μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των 6 ημερών βάσει του Νόμου ( άρθρο 67 παρ.2 περ.α του Ν.3852/2010) περιλαμβάνει θέματα που αιτηθήκατε.

Ειδικότερα, η με αριθμό πρωτ. 6731/ 23-10-2020 πρόσκληση του ΔΣ περιλαμβάνει  θέματα τα οποία ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του Δήμου, ΑΠΤΟΝΤΑΙ  της  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Δήμου και κάθε κοινότητας μας και τα οποία με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, στάση  και τη συνεχή αναβλητικότητα σας παραμένουν στάσιμα.  

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει:

1 Ερωτήσεις – Ανακοινώσεις

2 Κανονισμός Καθαριότητας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας – Έγκριση της με αριθμό 1-1/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (Εισηγητής: Σπυριδούλα Κόκκαλη)

3 Έγκριση εγχειριδίου Διαδικασιών Διαχειριστικής Ικανότητας του Δήμου για συγχρηματοδοτούμενα έργα την Προγραμματική Περίοδο (ΠΠ) 2014-2020 (Εισηγητής: Δήμαρχος)

4 Ανάθεση σε Δικηγόρο – έγκριση της με αριθμό 18-147/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

5 Αποκομιδή απορριμμάτων – Ανακύκλωση (Εισηγητής: Σπυρίδων Ασπιώτης)

6 Επιχειρησιακό σχέδιο οδοποιίας  Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (Εισηγητής: Δήμαρχος)

7 Σχέδιο «Δάρδανος» - Σύστημα κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας - Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πλημμυρικών φαινομένων (Εισηγητής: Θεοφάνης Σκέμπρης)

8 Έγκριση της με αριθμό 7-6ης /2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΑ.ΠΕ.ΘΕ – ΔΙΑ.ΚΕ.ΔΗ.Κ. «Έγκριση της εισηγητικές έκθεσης προς τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων Κέρκυρας, με την οποία τεκμηριώνονται τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ποσοστιαία από τους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς, με βάση το άρθρο 259  του Ν. 3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 14 του άρθρου 10 του Ν. 4071/2012, του έτους 2020 (Εισηγητής: Θεόδωρος Μαυρωνάς)

9 Ορισμός εκπροσώπων (με τους αναπληρωτές τους) για συγκρότηση επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 11 παρ 1 του ΠΔ. 71/2020 (ΦΕΚ 166/Α/31.08.2020) για χαρακτηρισμό χώρων ως πολυσύχναστων.

10 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για παροχή υπηρεσιών συμβούλου για τη συγκρότηση φακέλου για τη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού.

11 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για τις δαπάνες μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

12 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων και συντήρηση αγροτικών δρόμων

13 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για παροχή υπηρεσιών για «την τεχνική υποστήριξη για τη σύνταξη αιτήσεων χρηματοδότησης έργων «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους».

14 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για την παροχή υπηρεσιών τεχνικών δελτίων αγροτικής οδοποιίας

15 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για την παροχή υπηρεσιών τεχνικών δελτίων χρηματοδότησης γωνιών ανακύκλωσης

16 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για την παροχή υπηρεσιών τεχνικών δελτίων χρηματοδότησης ύδρευσης

17 Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020 για την παροχή υπηρεσιών τεχνικών δελτίων χρηματοδότησης αποχέτευσης

18 Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης ΣΑΕΠ 022 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» με Κ.Ε. 2017ΕΠ02200003 ποσού 3.000.000,00€.

19 Εισήγηση για αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Βόρειας Κέρκυρας οικονομικού  έτους 2020 (ΠΔΕ)

20 Εισήγηση για την αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Βόρειας Κέρκυρας οικονομικού έτους 2020
(ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

21 Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης ΣΑΕΠ 522 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» με Κ.Ε. 2017ΕΠ52200001

22 Αποδοχή δωρεάς από το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

23 Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης ΣΑΕΠ 522 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» με Κ.Ε. 2018ΕΠ52200007

24 Καθορισμός ελάχιστου ποσού δόσης για τη ρύθμιση οφειλών από μισθώματα ακινήτων σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ 197/τ Α’ /12.10.2020)

25 3η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων 2020 του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

26  Έγκριση πορείας εκτέλεσης Προϋπολογισμού» .

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για μια ακόμα φορά σας προσκαλούμε, στεκόμενοι όλοι στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι χαλεποί καιροί που διαβιούμε, σε κοινό βηματισμό και  ο ενεργός σας ρόλος ως αντιπολίτευση  μαζί με τη Δημοτική Αρχή να είναι παραγωγικός προς όφελος των δημοτών μας και του τόπου μας.