Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΛΑ.ΣΥ.»: «Ψηφίζουμε ΥΠΕΡ στο θέμα των σχολικών καθαριστριών»

«ΛΑ.ΣΥ.»
26 Οκτωβρίου 2020 / 13:48

Με την επισήμανση ότι είναι η τελευταία φορά που η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων συμμετέχει σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση με σημαντικά θέματα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΛΑ.ΣΥ.»).  Σχετικά με τη σημερινή (26/10) «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δηλώνουν:

«Διαφωνούμε κάθετα με την τακτική της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιεί τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις για να συζητιούνται τόσο σοβαρά θέματα.

Θα μπορούσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τη Δήμαρχο να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό ώστε σημαντικά ζητήματα να μπαίνουν στην Ημερήσια Διάταξη των τακτικών και έκτακτων «δια ζώσης» συνεδριάσεων.

Είναι η πολλοστή φορά που καλούμαστε να συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις «με το μαχαίρι στο λαιμό» και το έχουμε αναδείξει επανειλημμένως. Οι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν απαξιώσει σε τεράστιο βαθμό το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις επιτροπές, απαιτούμε να μην συμβάλει περαιτέρω σε αυτό και η Δημοτική Αρχή.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, είναι η τελευταία φορά που συμμετέχουμε σε μία «δια περιφοράς» συνεδρίαση με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτό το κάνουμε μόνο και μόνο για το 2ο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: «Έγκριση αύξησης ωρών απασχόλησης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου - μερικής απασχόλησης, για την καθαριότητα σχολικών μονάδων».

Το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει ως Λαϊκή Συσπείρωση, σε συνεργασία με τους φορείς του κινήματος, ήδη από το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς. Η Δημοτική Αρχή αντί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό φέρνει αποσπασματικά σε τουλάχιστον 5 συνεδριάσεις θέματα που αφορούν τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Είναι αποφάσεις που όμως απλά βελτιώνουν την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα προβλήματα.

Είναι πλέον Νοέμβρης και πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας εν μέσω πανδημίας. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο εμφανής η ανάγκη για την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση από την μεριά της κυβέρνησης βασίζεται στο ότι βλέπει τα ζητήματα της εκπαίδευσης με τη λογική κόστους - οφέλους. Η επέκταση των συμβάσεων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου με κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί κρατική ευθύνη. Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη στο ότι συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση και δεν απαιτεί το προσωπικό που χρειάζεται, υπερασπιζόμενη την κυβερνητική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωνε με κάθε τρόπο ότι τα σχολεία θα άνοιγαν με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται ακόμη από τις 14 Σεπτέμβρη. Σήμερα, 7 βδομάδες μετά, γίνονται ακόμη προσλήψεις, επεκτάσεις, αντικαταστάσεις ενώ από όσο γνωρίζουμε υπάρχει προσωπικό καθαριότητας που παραμένει απλήρωτο.

Εν κατακλείδι για το 2ο θέμα ψηφίζουμε ΥΠΕΡ καθώς δεν επιθυμούμε νέα καθυστέρηση στην ανάγκη να καθαρίζονται τα σχολεία και για να μην καθυστερήσει η μετατροπή των συμβάσεων ώστε οι εργαζόμενοι/νες να πάρουν έναν καλύτερο μισθό. Κατανοούμε όλοι ότι επί τις ουσίας είναι εκβιαστική η στάση της Δημοτικής Αρχής με το να μας επιβάλει να ψηφίσουμε για κάτι τέτοιο με αυτό τον τρόπο.

Σχετικά με τα άλλα 2 θέμα, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να τα αποσύρει για να συζητηθούν σε επόμενη «δια ζώσης» συνεδρίαση. Σε αντίθετη περίπτωση, απέχουμε και δε θέλουμε να καταμετρηθούμε ως συμμετέχοντες στη διαδικασία (να μην προσμετρηθούμε στην απαρτία)».