Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάθμευση στην Παλιά Πόλη; Ουδείς μπορεί ή ουδείς θέλει να λύσει το πρόβλημα;

Ζούμπος Γιώργος
26 Οκτωβρίου 2020 / 12:25

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος (Μαθηματικός - Δρ Τμ. Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου)

Το ξεκίνημα της συζήτησης για επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης στην Παλιά Πόλη έγινε πριν 30-40 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό εναλλάχτηκαν πολλές δημοτικές αρχές, οι οποίες  έδωσαν υποσχέσεις, κατάρτισαν σχέδια, μίλησαν για υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Σπιανάδα, για τούνελ που θα την διέσχιζαν, για ηλεκτρονική ρύθμιση της στάθμευσης, για ηλεκτρικά λεωφορεία, για περιφερειακά πάρκινγκ  και διάφορα άλλα τα οποία ποτέ δεν προχώρησαν.

Πριν δεκατρία περίπου χρόνια εκδόθηκαν και κάρτες στάθμευσης για τους μονίμους κατοίκους, οι οποίες όμως απλά εκδόθηκαν και αμέσως αποδείχτηκαν άχρηστες.

Κάρτα στάθμευσης στην Παλιά Πόλη πριν δεκατρία χρόνια. Απλά δόθηκε και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε


Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα οξύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί με όλα τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης και άρχισαν πάλι οι υποσχέσεις, οι οποίες φαίνεται ότι και πάλι δεν θα προχωρήσουν.

Το θέμα έχει θέσει ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης πολλές φορές ΚΑΙ στην παρούσα δημοτική αρχή προτείνοντας ΚΑΙ συγκεκριμένο σχέδιο στάθμευσης ΚΑΙ παίρνοντας πολλές υποσχέσεις. Λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας  (4 Μάρτη) αναγγέλθηκε έναρξη καταγραφής των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων που έχουν απομείνει στην Παλιά Πόλη μέσω του Τμήματος Ποιότητας Ζωής, Καθημερινότητας & Πολιτικής Προστασίας. Μετά, αναγκαστικά η καταγραφή σταμάτησε.

Όμως στις 20 Μάρτη το Τμήμα Συγκοινωνιών του Δήμου εκδίδει ένα έγγραφο το οποίο επισημαίνει ότι αυτό έχει την αρμοδιότητα για θέματα στάθμευσης και κυκλοφορίας και ουσιαστικά «αδειάζει» τους υπευθύνους των ως τότε ενεργειών βάζοντας  έμμεσα θέμα επιπολαιότητας και άγνοιας στη διαχείριση του όλου θέματος. Ουδείς φαίνεται να θεώρησε απαραίτητο να δώσει κάποιες εξηγήσεις, καθώς όλα ξεχάστηκαν στη δίνη του Κορωνοϊού.

Αρμόδιο το Τμήμα Συγκοινωνιών. Οι άλλοι απλά νόμιζαν ότι είναι αρμόδιοι.


Μετά την άρση των μέτρων, στο Τμήμα Καθημερινότητας έγινε αντιληπτό ότι «μάλλον δεν είναι αρμόδιο για κάτι τέτοιο» και «δεν έχει άτομα να εκπληρώσει τη καταγραφή αυτή».

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε πάλι η καταγραφή, από το Τμήμα Συγκοινωνιών πλέον, αλλά όχι για να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, αλλά για να συγκεντρωθούν στατιστικά στοιχεία τα οποία «θα χρησιμοποιηθούν ως υπόβαθρο για την εκπόνηση μελέτης επίλυσης του κυκλοφοριακού ζητήματος».

Δηλαδή, οι ως τώρα μελέτες είναι προφανώς άχρηστες, εκτός αν δεν εκπονήθηκαν ποτέ και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές απλά μοίραζαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι επομένως καλούμαστε και πάλι να δώσουμε τα ζητούμενα στοιχεία για μια μελέτη η οποία πιθανόν να έχει την τύχη όλων των προηγουμένων, πράγμα που φυσικά απευχόμαστε μεν, αλλά δεν έχουμε και πολλούς λόγους δε να ελπίζουμε ότι θα δούμε λύση στις μέρες μας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κέρκυρα, στο κάστρο των Ιωαννίνων, ο χώρος του οποίου είναι αντίστοιχος τη Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, το πρόβλημα έχει λυθεί προ πολλού με τον απλούστερο τρόπο: «Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε μονίμους κατοίκους με κάρτα». Περπατάς άνετα μέσα στο κάστρο, επισκέπτεσαι τους τέσσερις μουσειακούς χώρους που λειτουργούν εκεί και απολαμβάνεις μια πυκνοκατοικημένη, αλλά ήσυχη και ήρεμη περιοχή (έξω από το κάστρο βέβαια, η εικόνα είναι διαφορετική). Μη βιαστεί κάποιος να πει το κλασικό  ότι «δεν είναι το ίδιο η Κέρκυρα και τα Γιάννενα». Αν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα λύνεται, αν όχι βρίσκονται άπειρες αιτιάσεις για να λιμνάζει εσαεί το θέμα.