Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πεπραγμένα διοίκησης ή ό,τι συνεχίζει να είναι ακόμα όρθιο στο Νοσοκομείο;»

Γ.Ν.Κ.
26 Οκτωβρίου 2020 / 12:13

«Ξεπερνάει κάθε λογική το να πανηγυρίζουν κιόλας για τα πεπραγμένα της διάλυσης του Νοοκομείου. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι να τους αφήσουμε!», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).  Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομάδα Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας, με την οποία σχολιάζεται η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση των διοικούντων το Γενικό Νοσοκομείο με την παράθεση των πεπραγμένων της μέχρι σήμερα.

Επί λέξει η ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρει:

«Έκπληκτοι διαβάσαμε την ανακοίνωση-δελτίο τύπου της διοίκησης του νοσοκομείου, ως απάντηση στο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αυλωνίτη, εν είδη πεπραγμένων. Ξεπερνώντας τις αυτονόητες λειτουργικές υποχρεώσεις που αναφέρονται (έλεγχοι, σύσταση επιτροπών κλπ) που οφείλει εκ του νόμου να έχει μια διοίκηση, μένει κανείς έκπληκτος από όσα αναφέρονται ως "επιτεύγματα"..

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου, συγκεκριμένα αναφέρει συνολικά 4 προσλήψεις μόνιμων ιατρών

- 1 πρόσληψη μόνιμου Πνευμονολόγου, ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει ότι πρόκειται για προσωποπαγή μόνιμη θέση και ότι η ιατρός ήδη εργάζονταν στο νοσοκομείο σε θέση επικουρικού που είχε ζητηθεί από τη προηγούμενη διοίκηση.

- 2 προσλήψεις μόνιμων ιατρών στο τμήμα επειγόντων. Ξεχνάει να αναφέρει ότι η διαδικασία πρόσληψης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και καθυστέρησε συστηματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι κρίσεις έχουν ξεκινήσει από το 2017. Αφορά δε, πάλι ιατρούς που ήδη εργάζονταν στο νοσοκομείο ως επικουρικοί.

- 1 Θέση μόνιμου ογκολόγου, σε θέση που ξεχνάει να αναφέρει πως είχε προκηρυχτεί από το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία επίσης καθυστέρησε τον τελευταίο χρόνο. Και στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε αριθμητική αύξηση των υπηρετούντων ογκολόγων καθώς αποχώρησε ο ογκολόγος που υπηρετούσε.

Αναφέρει επίσης προσλήψεις 7 επικουρικών, ξεχνώντας να αναφέρει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία των οποίων αφορά επαναπροσλήψεις ιατρών που έληξε η σύμβαση στο μεσοδιάστημα και όχι νέες προσλήψεις.

Ακριβώς επειδή όλες σχεδόν οι αναφερόμενες θέσεις (μόνιμων και επικουρικών) αφορούν ιατρούς που ήδη υπηρετούσαν στο νοσοκομείο και επιπλέον υπάρχουν και αποχωρήσεις, δεν δίνονται οποιαδήποτε στοιχεία της διαφοράς στη στελέχωση στο ιατρικό προσωπικό μεταξύ 31/12/2019 και σήμερα.

Ξέχασε η ανακοίνωση της διοίκησης βέβαια να αναφέρει ότι εδώ και 1 χρόνο δεν προκήρυξε καμία νέα μόνιμη θέση γιατρού ή νοσηλευτή, πέρα από όσες η διαδικασία είχε αποφασιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και διακοπεί προσωρινά λόγω των εκλογών του 2019. Για την ακρίβεια το νοσοκομείο μας πήρε μηδέν νέες θέσεις ιατρών σε 2 προκηρύξεις του υπουργείου (η πρώτη αφορούσε 70 θέσεις γιατρών για νησιωτικές περιοχές και η δεύτερη 400 θέσεις ιατρών).

Αναφέρει προσλήψεις 60 θέσεις συμβασιούχων λοιπού προσωπικού, εκ των οποίων από την ενημέρωση μας, γνωρίζουμε ότι οι νέοι συμβασιούχοι νοσηλευτές δε ξεπερνάνε τους 20 συνολικά, παρά την υποτιθέμενη ενίσχυση που διατυμπανίζει του υπουργείο για το ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν και 10 νέοι συμβασιούχοι εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές.

Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, και τη στιγμή που ξέχασε να αναφέρει πως ακόμα και τα μικρότερα νοσοκομεία των Ιονίων ενισχύθηκαν περισσότερο σε λοιπό προσωπικό.

Θα ήταν επιπλέον ενδιαφέρον να μας αναλύσει η διοίκηση, σε ποιες θέσεις και ποιες ειδικότητες προσωπικού προσελήφθησαν τα 60 άτομα, καθώς στην πράξη αρκετές λειτουργίες στο νοσοκομείο μειώθηκαν. Για παράδειγμα,
ο μαγνητικός τομογράφος, από 4 μέρες τη βδομάδα το προηγούμενο έτος, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα μόνο 2 φορές τη βδομάδα, ενώ
τα 3 μηχανήματα μοριακού ελέγχου για covid παρέμεναν αναξιοποίητα με αποστολές δειγμάτων στην Αθήνα και τα Γιαννενα κοκ

Επίσης

• Αναφέρεται ως επιτυχία/πεπραγμένο της διοίκησης, το 6μηνο λουκέτο στη μονάδα αποτοξίνωσης, (Εξωραϊσμός ονομάστηκε!!!!!), παρά τις οδηγίες του υπουργείο για προστασία των εξαρτημένων εν μέσω πανδημίας.. Για το οποίο λουκέτο, μετά την κατακραυγή και αφού έψαχνε νέο χώρο επαναλειτουργίας της μονάδας αποτοξίνωσης , χρησιμοποίησε το χώρο που προορίζονταν για την παιδοψυχιατρική κλινική, βάζοντας ταφόπλακα στην προσπάθεια δημιουργίας της που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση. Ξέχασε να μας μιλήσει για τη μείωση της δυνατότητας φιλοξενίας σε 4 άτομα (από 6 που ήταν πριν)

• Αναφέρεται ως επιτυχία η λειτουργία της μονάδας covid, την ίδια στιγμή που τα σωματεία ιατρών και εργαζομένων καταγγέλλουν ότι λειτουργεί χωρίς ουσιαστικές νέες προσλήψεις ιατρών και ότι στα επείγοντα της μονάδας, εργάζονται ειδικότητες ιατρών που δεν έχουν καμία σχέση ούτε καν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση  παθολογίας στην ειδικότητα τους.

• Ξέχασε να αναφέρει για τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων ασθενών όπως οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς επί 3 μήνες, εξαιτίας έλλειψης ιατρών και αποχωρήσεων των υπηρετούντων.

• Ξέχασε να αναφέρει για την αποχώρηση ενός νεφρολόγου και την κατάργηση της απογευματινής βάρδιας αιμοκάθαρσης, με τα προφανή επακόλουθα σε όσους ασθενείς εργάζονται.

• Αναφέρει ότι παρέλαβε 6 νέα κρεβάτια εντατικής, αλλά ξέχασε να αναφέρει ότι αυτά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

• Ξέχασε επίσης η ανακοίνωση να αναφέρει ότι ενώ η αποδοχή του δεύτερου αξονικού τομογράφου 64 τομών και η ολοκλήρωση της προμήθειας μέσω ΕΣΠΑ, έχει τελειώσει από την προηγούμενη διοίκηση το Δεκέμβριο του 2019, αυτός ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί..

• Ξέχασε να αναφέρει την απραξία για τη χρησιμοποίηση της γεώτρησης με έτοιμες μελέτες από τα τέλη του 2019, που θα εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας

• Ξέχασε να αναφέρει ποια είναι η τύχη 20 ώριμων έργων που είχε ζητηθεί η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη διοίκηση. Απορίας άξιο είναι, ως επακόλουθο, τι σημαίνει ακριβώς η φράση "ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ" και ποια είναι η "ενεργειακή αναβάθμιση" που ολοκληρώθηκε σε μόλις 10μηνες της νέας διοίκησης, καθώς καμία σχετική εργασία στο νοσοκομείο δεν έχει δει κανένας..

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και σε πολλά ακόμα παραδείγματα κακοδιαχείρησης και προσπάθειας να αποδειχθεί ως κάτι, το απόλυτο μηδέν παραχθέντος έργου της νέας διοίκησης που κλείνει σχεδόν το πρώτο της χρόνο, αλλά θα αδικούσαμε το γεγονός του σχολιασμού από τη διοίκηση της τιμωρίας του διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής και άλλων 4 εργαζομένων, σε ένα κρεσέντο αυταρχικότητας.

• Επιβεβαιώνει λοιπόν η ανακοίνωση του νοσοκομείου ότι ο διοικητής χωρίς καμία διενέργεια διοικητικής εξέτασης και χωρίς το όνομα του διευθυντή να αναφέρεται σε κάποια καταγγελία, αποφάσισε ο ίδιος (επειδή του δίνει το δικαίωμα ο νόμος), να τον τιμωρήσει…

• Επικαλείται μάλιστα για την απόφαση αυτή της τιμωρίας, απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου που ελήφθη 1 μήνα αργότερα της τιμωρίας!!!!! και ενός κανονισμού λειτουργίας που θεσμοθετήθηκε και αυτός 25μέρες μετά την απόφαση που τιμωρούσε τον κ.Χριστοδούλου. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που τιμωρήθηκαν δεν αναφέρεται κουβέντα στην ανακοίνωση.

Εμάς, ως υγειονομικούς που επί χρόνια εργαζόμαστε στο σύστημα υγείας, όλα αυτά μας ξεπερνάνε σε λογικές. Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι για κάθε πρόβλημα που αφορά την δημόσια υγεία .Έχουμε απόλυτη επίγνωση που έχει σκοπό να οδηγήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση των επίλεκτων και αρίστων  της Νέας Δημοκρατίας , με το διορισμό διοικητών συγκεκριμένων προσόντων σε διατεταγμένη υπηρεσία απόλυτου αυταρχισμού και διάλυσης του ΕΣΥ.

Το να πανηγυρίζουν κιόλας για τα πεπραγμένα της διάλυσης όμως ξεπερνάει κάθε λογική. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι να τους αφήσουμε!»