Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Με αφανισμό απειλείται ο κλάδος των Ξεναγών»

Μπιάγκης Δημήτρης
26 Οκτωβρίου 2020 / 09:37

«Η εξαγγελία του επιδόματος των 534 ευρώ που έγινε τον Αύγουστο και αφορούσε στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μόνο, παραγράφοντας την ανεργία των προηγούμενων μηνών, δεν έχει εισπραχθεί, αφού μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καν ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν οι αιτήσεις», υπογραμμίζεται στην ερώτηση των Βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. (με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας) προς τους αρμόδιους υπουργούς

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Φραγγίδης και Κώστας Σκανδαλίδης, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, με θέμα: «Με αφανισμό απειλείται ο κλάδος των Διπλωματούχων Ξεναγών».

Οι Βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πότε αναμένεται να καταβληθεί το Επίδομα Ανεργίας στους Διπλωματούχους Ξεναγούς, εάν υπάρχει κάποια μέριμνα για την καταβολή επιχορήγησης ή επιδόματος ή πιθανής ένταξης σε κάποιο Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Διπλωματούχους Ξεναγούς για τον χειμώνα 2021 και εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για τη συνολική στήριξη και την μακροπρόθεσμη επιβίωση του κλάδου των Διπλωματούχων Ξεναγών.

«Οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί, «οι πρεσβευτές του τουρισμού», τρεις χιλιάδες άνθρωποι σε πραγματικούς αριθμούς με τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα, ζώντας κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς η πλειοψηφία αυτών δεν έχει δουλέψει ούτε μία μέρα από τον Οκτώβριο του 2019», δηλώνουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές και συνεχίζουν:

«Το πλήγμα για το συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί δουλεύουν συνολικά 120 ημέρες τον χρόνο, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε έτους, και συντηρούνται  όλον τον χρόνο με τα έσοδα που προκύπτουν από τα δεδουλευμένα αυτών των οκτώ μηνών.

Η εξαγγελία του επιδόματος των 534 ευρώ που έγινε τον Αύγουστο και αφορούσε στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μόνο, παραγράφοντας την ανεργία των προηγούμενων μηνών δεν έχει εισπραχθεί, αφού μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καν ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν οι αιτήσεις».


Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πρόσθεσε: «Ο κλάδος των Διπλωματούχων Ξεναγών απειλείται πραγματικά με αφανισμό. Τρεις χιλιάδες οικογένειες τη δεδομένη χρονική στιγμή ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύει, να προνοεί και να διασφαλίζει τα μέγιστα για τη στήριξη των «ευπαθών» εργασιακών ομάδων, ειδικά στη σημερινή δεινή συγκυρία».