Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Τουρισμού της Π.Ι.Ν. για το 2020

Π.Ι.Ν.
20 Οκτωβρίου 2020 / 15:40

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της τουριστικής περιόδου του 2020, οι προτάσεις για την επόμενη σεζόν και η ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας, απασχόλησαν -κατά την 3η συνεδρίασή της- την Γνωμοδοτική Επιτροπή Τουρισμού της Π.Ι.Ν.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ι.Ν.).  Πραγματοποιήθηκε χθες, 19 Οκτωβρίου, με τηλεδιάσκεψη, η 3η Συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα τρία βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

1. Αποτίμηση αποτελεσμάτων τουριστικής περιόδου 2020.

2. Ιδέες και προτάσεις για την επερχόμενη περίοδο στον απόηχο της πανδημίας.

3. Ανάλυση των νέων δεδομένων της πανδημίας και της κεντρικής πολιτικής και πως αυτά ενσωματώνονται στην πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αποτυπώνουν συνοπτικά την εικόνα τουριστικής περιόδου, η οποία και τυπικά πλέον λήγει εντός ολίγων ημερών, αναφέρονται δραματική πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας λειτούργησε περίπου το 60% των ξενοδοχειακών μονάδων.

Κατά του μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο ωστόσο, σημειώθηκε οριακή βελτίωση των δεδομένων.

Ο θαλάσσιος τουρισμός κράτησε τα σκήπτρα της φετινής περιόδου, γεγονός που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής σε μελλοντικό σχεδιασμό.

Επιπλέον, προωθείται η επιμήκυνση του καθεστώτος αναστολής εργασίας, η μείωση των μισθωμάτων και άλλα μέτρα ενίσχυσης που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η Περιφερειάρχης, ενημέρωσε μεταξύ άλλων τα μέλη της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του ψηφιακού και έντυπου υλικού τουριστικής προβολής της ΠΙΝ, στο πλαίσιο της νέας προωθητικής καμπάνιας, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης των διαδικασιών δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα και προς την επίτευξη του έτερου στόχου, που είναι η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού.

Σημαντική ήταν η αναφορά σε μελέτη που εκπονείται από το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα τα αποτελέσματα της πανδημίας στον τουριστικό τομέα. Το πλήρες κείμενο της μελέτης θα βρίσκεται  στην διάθεση της Επιτροπής για περεταίρω συζήτηση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στάθηκε συνολικά στο ύψος των απαιτήσεων, ενώ πάντα υπάρχει περιθώριο συναίνεσης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Αναμφίβολα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρωτόγνωρης αυτής περιόδου ήταν οι επαγγελματίες και οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο, οι οποίοι παρά τις αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες, σήκωσαν στους ώμους μεγάλο βάρος και κράτησαν ζωντανό αυτό το κύτταρο της εθνικής οικονομίας.