Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 31 Οκτωβρίου ρίχνει αυλαία η Έκθεση Γιαλλινά

Πινακοθήκη
20 Οκτωβρίου 2020 / 14:21

Ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες η αναδρομική έκθεση «Άγγελος Γιαλλινάς (1857-1939), Με Φως & Χρώμα Κερκυραϊκό», την οποία επισκέφθηκαν πάνω από 3.000 επισκέπτες

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Ένα μεγάλο ταξίδι ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες για την Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. 

Πρόκειται για την μεγάλη αναδρομική έκθεση «Άγγελος Γιαλλινάς (1857 – 1939), Με Φως & Χρώμα Κερκυραϊκό», που φιλοξενήθηκε από τις 26 Ιουλίου 2019 στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής και υπήρξε αποτέλεσμα της πρώτης και εξαιρετικής συνεργασίας με το Ίδρυμα «Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά».

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν 125 έργα (από τα περίπου 600 της συλλογής του Ιδρύματος) σε μία διαδρομή με πέντε θεματικές ενότητες: πόλη – ύπαιθρος - εκκλησίες της Κέρκυρας - αρχαιολογικά μνημεία και ταξιδιωτικά. Συμπληρωματική αφήγηση στην παρουσίαση, αποτέλεσαν κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, σημειώσεις και δοκίμια, που φώτισαν τις πιο προσωπικές του πτυχές.

Κατά τους 15 μήνες παρουσίασης της έκθεσης (12 πραγματικού χρόνου, λόγω παύσης λειτουργίας την περίοδο καραντίνας για τον covid-19), την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 3.000 επισκέπτες, ενώ πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 800 μαθητές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε σχετικός κατάλογος (ο οποίος εξαντλήθηκε και θα επανακυκλοφορήσει σε χρόνο που θα ανακοινωθεί) καθώς και αντίγραφο του έργου προβολής «Άποψη της πόλης της Κέρκυρας από ψηλά» (1917-1918) το οποίο διατίθεται στο Πωλητήριο.

Η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά» για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, την επιμελήτρια της έκθεσης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Παπασωτηρίου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

Και φυσικά, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο φιλότεχνο κοινό, που αγκάλιασε και υποστήριξε με θέρμη την προσπάθεια αυτή.

Ευχόμαστε η αποκατάσταση της Οικίας Γιαλλινά να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα έργα του κορυφαίου Έλληνα υδατογράφου να επιστρέψουν σύντομα στον φυσικό τους χώρο, προβάλλοντας το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού μας.



Tips
• Η Έκθεση Γιαλλινά ολοκληρώνεται το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 (Τμήμα Μόνιμης Συλλογής)

• Οι μέρες και ώρες επίσκεψης είναι Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & Αργία 28ης κλειστά)

• Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Οι ομαδικές επισκέψεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τα οκτώ (8) άτομα