Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αντίδραση Ρουμπάτη για τη «σκόνη που σηκώθηκε» στο Νοσοκομείο

Γ.Ν.Κ.
20 Οκτωβρίου 2020 / 12:12

Απολογισμό πεπραγμένων, εξηγήσεις για την πειθαρχική δίωξη Χριστοδούλου και απαντήσεις στον Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρο Αυλωνίτη, δίνει το δ.σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ).  Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, με το οποίο δίνει την απάντησή της στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως και αφορούν κρίσεις για τον τρόπο, με τον οποίο διοικείται το Γ.Ν.Κ., με αφορμή την πρόσφατη πειθαρχική δίωξη του χειρουργού, Καλλίνικου Χριστοδούλου.

Στο εν λόγω δελτίο Τύπου του δ.σ. του ιδρύματος γίνεται προσωπική αναφορά στον Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρο Αυλωνίτη, επιχειρείται μια αποτύπωση των ενεργειών, που έχει κάνει μέχρι σήμερα η διοίκηση του Γ.Ν.Κ., ενώ δίνονται και εξηγήσεις αναφορικά με την πειθαρχική δίωξη του Καλλίνικου Χριστοδούλου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και η Διοίκηση αυτού έγιναν τις τελευταίες ημέρες αποδέκτες σχολίων και κακοηθών δημοσιευμάτων, στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Προς τούτο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με Απόφασή του, αποφάσισε να απαντήσει, αναλυτικά, σχετικά:

• ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΑΥΛΩΝΙΤΗ A.

Διαψεύδονται, κατηγορηματικά, οι ισχυρισμοί του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας κ. Αυλωνίτη Α,. περί αυταρχικότητας και κομματικού φανατισμού, από την παρούσα Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Η πραγματική αλήθεια είναι πως η παρούσα Διοίκηση, ορισμένη από το Υ.Υ., όπως και η προηγούμενη, άλλωστε και διαχρονικά οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, δρα στα πλαίσια του Νόμου και με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Αυτό, ενδεχομένως, ξενίζει τον κ. Βουλευτή και τους ομοϊδεάτες του.

Και επειδή ο κ. Βουλευτής, αρκείται σε πληροφορίες και δεν μας τίμησε (φανερά) με την παρουσία του, στο Νοσοκομείο μας, ούτε μια φορά, τον ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ενδεικτικά από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων, η οποία συνέπεσε, σχεδόν, με την πανδημία covid 19)

• Σύσταση ομάδας αποτελούμενη από τέσσερεις (4) ιατρούς, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επικεφαλείς φορέων του Νησιού, σε σύσκεψη στο Γραφείο της Διοίκησης του Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, επιτόπια ενημέρωση  της Α’/θμιας και Β’/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κέρκυρας και του ΝΑΣΚΕ, καθώς και  με παρουσίες των ιατρών στα  δύο τηλεοπτικά κανάλια του Νομού, για ενημέρωση των πολιτών.

• Σύσταση ομάδων συντονισμού, για την διαχείριση της πανδημίας και την ετοιμότητα του Νοσοκομείου, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

• Καταγραφή του ιατρο-τεχνολογικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του covid-19 και των εκτάκτων αναγκών, κατά  την θερινή περίοδο.

• Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου αντιμετώπισης covid-19.

• Ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού, για τα μέτρα υγιεινής και προστασίας από τον covid-19 και ενυπόγραφη εκπαίδευση του προσωπικού, για την χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού.

• Τοποθέτηση οικίσκου σε χώρο έξωθεν του ΤΕΠ, για triage (διαλογή περιστατικών), που προσφέρει σημαντικό έργο.

• Μεταφορά  της Αιμοδοσίας, εκτός του Νοσοκομείου, σε χώρο της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, σε κεντρικό σημείο της Πόλης και ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών, για την αλλαγή του χώρου. Μετά την επαναφορά της λειτουργίας της Αιμοδοσίας, στον προηγούμενο χώρο της στο Νοσοκομείο, η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας, σε συνεργασία  με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, παραμένει σε κεντρικό χώρο της Πόλης, με αποτέλεσμα την προσέλευση ικανού αριθμού εθελοντών αιμοδοτών.Αύξηση 200% της συλλογής αίματος.

• Ενημέρωση του Κοινού, με Δελτία Τύπου στα ΜΜΕ, για την λειτουργία του Νοσοκομείου, σχετικά με την πρόληψη και διαχείριση της πανδημίας, την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, τον καθορισμό εισόδου και τρόπου προσέλευσης στο Νοσοκομείο.

• Μεταφορά της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και την λειτουργία της σε άλλο χώρο και την παραχώρηση του χώρου,  ως χώρο των Επειγόντων Περιστατικών μόνον για covid-19.

• Λειτουργία στον 4ο όροφο νέου Τμήματος Ειδικών Λοιμώξεων ΜΟΝΟΝ για covid-19 με τον απαραίτητο εξοπλισμό και περαιτέρω προσπάθεια εξοπλισμού με συνδρομή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

• Διάθεση της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στην αντιμετώπιση του covid-19 και την επαναλειτουργίας της, σε καταλληλότερο και  ασφαλέστερο χώρο.

• Λειτουργία και 6ης κλίνης ΜΕΘ και ανάπτυξη  άλλων έξι (6) κλινών ΜΕΘ, με διάθεση εξοπλισμού, από το Υ.Υ. και δωρεών.

• Δημιουργία θαλάμων μόνωσης σε όλες τις κλινικές για covid-19.

• Παρακολούθηση για την επάρκεια του απαραίτητου εξοπλισμού και ενέργειες παραγγελιών.

• Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και του νοσηλευτικού, σε αναπνευστήρες (σταθεροί και φορητοί), σε φάρμακα που χορηγούνται στον μηχανικό αερισμό.

• Ειδικός χώρος απολύμανσης, για τα ασθενοφόρα οχήματα.

• Προσλήψεις προσωπικού: μία μόνιμη ιατρός Ογκολόγος, μετά από διαδικασίες δύο (2) ετών, δύο μόνιμοι ιατροί στο ΤΕΠ, ειδικότητας Ορθοπαιδικής, και μίας Πνευμονιολόγου-Φυματιολόγου, επτά (7) επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και εξήντα  (60) λοιπού προσωπικού. Σε συνεργασία με την 6η Υ.Πε. και Υ.Υ. διατυπώνονται και επικαιροποιούνται προτάσεις, για προσλήψεις  μόνιμου και επικουρικού προσωπικού.

• Συνεργασία με τα Νοσοκομεία για δυνατότητα διάθεσης εξοπλισμού, για την αντιμετώπιση του  covid-19.

• Συνδρομή με μετακίνηση Αναισθησιολόγου μας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

• Παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

• Καθημερινή σύσκεψη, με την Συντονιστική Επιτροπή  covid-19, για επικαιροποίηση των πληροφοριών, ενεργειών και διόρθωση αυτών, με ταυτόχρονη ενημέρωση των εμπλεκομένων.

• Στα πλαίσια της διαχείρισης της πανδημίας, φορείς του Νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος, Δήμοι του Νομού, ιδιώτες, συνέδραμαν το Νοσοκομείο μας, με εξοπλισμό, όπως μηχάνημα ανίχνευσης covid-19, φορητούς υπερήχους, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, εξοπλισμός ΜΕΘ.

• Ανακαίνιση  Αμφιθεάτρου

• Εξωραϊσμός Εξωτερικού χώρου του Νοσοκομείου

• ΕξωραισμόςΤΕΠ

• Εξωραϊσμός ΜΜΑ

• Ενεργειακή  αναβάθμιση ΓΝΚΕΡΚΥΡΑΣ

• Ενταξη στο ΕΣΠΑ νέου  Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό

• Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου 2020-2023

• Δράσεις  με τους φιλοξενούμενους στις δομές  του Ψυχιατρικού Τομέα.

Άμεσοι ΣΤΟΧΟΙ  της Διοίκησης του Νοσοκομείου:

o Ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής (με τουλάχιστον έναν ακόμη ειδικευμένο Παθολόγο).

o Ενίσχυση της Καρδιολογικής Κλινικής (με τουλάχιστον έναν ακόμη ειδικευμένο Καρδιολόγο).

o Ανάπτυξη Αιμοδυναμικού Τμήματος (ΜΑΦ - ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ).

o Ανάπτυξη Νεογνολογικού Τμήματος (ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΩΡΩΝ).

o Ενίσχυση του Αιματολογικού Τμήματος (με τουλάχιστον έναν ακόμη ειδικευμένο Αιματολόγο).

o Αποστολή αιτήματος προκήρυξης  νέων θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μας, να φιλοξενήσουμε στο Νοσοκομείο τον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας κ. Αυλωνίτη Α., προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με όλα αυτά και να μην εκτίθεται, δημόσια, με άστοχες και ανυπόστατες κατηγορίες.
Η μάταιη προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων, για δυσλειτουργία και διάλυση του Νοσοκομείου του Νησιού μας, εν μέσω Πανδημίας COVID 19, με μοναδικό γνώμονα τα μικροκομματικά συμφέροντα, μόνο ζημιά προκαλεί και δεν συνάδει με τον ρόλο ενός υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κέρκυρας.  

• ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Δ/ντή Χειρουργικού Τμήματος

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, δίδονται στην δημοσιότητα τα κάτωθι έγγραφα:

1. ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

4. ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Από όλα τα ανωτέρω έγγραφα, προκύπτει ότι, στην συγκεκριμένη πειθαρχική διαδικασία, ακολουθήθηκαν, ευλαβικά, όλες οι προβλεπόμενες, εκ του Νόμου, ενέργειες. Ο εκάστοτε Διοικητής, έχει το δικαίωμα, να καλέσει σε απολογία τον οποιοδήποτε υπάλληλο του Νοσοκομείου, όταν προκύπτει αυταπόδεικτο πειθαρχικό παράπτωμα. Η διενέργεια Ε.Δ.Ε. δεν αποτελεί υποχρεωτικό στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας. Εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια (κρίση) του πειθαρχικώς προϊστάμενου, εάν θα διεξαχθεί ή όχι.

Στην δε συγκεκριμένη περίπτωση, κλήθηκαν σε απολογία οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Άλλωστε, ουδείς από τους εμπλεκόμενους αρνήθηκε την έκβαση του συμβάντος, όπως αυτή αποδόθηκε από τους οικείους της πάσχουσας, με αποτέλεσμα την αναβολή ενός βαρύτατου χειρουργείου, μείζονος σημασίας, σε πάσχουσα με CAκαι με απώτερη έκβαση, η βαρέως πάσχουσα, να υποστεί απαράδεκτη για την ηλικία της (ετών 71), την πάθησή της και το Ε.Σ.Υ., ψυχολογική και οργανική επιβάρυνση.

O ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ του Γ.Ν.Κ. προβλέπει ρητά πως: 

«Η διεθνής βιβλιογραφία υπαγορεύει ότι στην κατάρτιση προγράμματος των χειρουργικών επεμβάσεων προτεραιότητα λαμβάνουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, βαριά περιστατικά, μεγάλες επεμβάσεις».  (σελ. 15).

Επίσης:

«Στο πρόγραμμα Χειρουργείου προηγούνται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριά ή πολύωρη επέμβαση, καθώς και τα περιστατικά εξ’ αναβολής». (σελ. 35).

Στην προκειμένη περίπτωση, η αντιμετώπιση μιας χειρουργικής επέμβασης κολεκτομής εντέρου, χωρίς διαπίστωση αποικισμού πολυανθεκτικών μικροβίων και χωρίς την ύπαρξη συνοδούς λοιμώδους νόσου, σύμφωνα με την σύγχρονη Διεθνή Βιβλιογραφία, δεν μπορεί να κατηγοριοποιείται ως σηπτικό περιστατικό.

Αντιθέτως, η ηλικία της ασθενούς (71 ετών), οι συνοδές παθήσεις (μονόνεφρη ασθενής), η προβλεπόμενη πολύωρη διάρκεια της επέμβασης, η ανάγκη συμμετοχής στην επέμβαση λοιπών ειδικοτήτων (διεγχειρητική κολονοσκόπηση από γαστρεντερολόγο), η πιο ιδιαίτερη αναισθησιολογική περιεγχειρητική αντιμετώπιση (υψηλή θωρακική επισκληρίδιος και μετεγχειρητική παρακολούθηση στην αίθουσα ανάνηψης), καθιστούν πέρα από κάθε αμφιβολία το περιστατικό ως πρώτης προτεραιότητας στην σύνταξη του χειρουργικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, σύννομα, επιβλήθηκαν, ανάλογες με την βαρύτητα του συμβάντος ποινές, σε όλους τους εμπλεκόμενους, αδιακρίτως.  
 
Για την παρούσα Διοίκηση, όσοι υπηρετούν στα Δημόσια Νοσοκομεία, θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα, με μοναδικό γνώμονα να μην διακινδυνεύεται η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των νοσηλευόμενων, αλλά και να μην υφίστανται οι ασθενείς περιττή και αναιτιολόγητη ταλαιπωρία από το Ε.Σ.Υ.

Δημιουργεί ιδιαίτερη και αλγεινή εντύπωση η επιμονή του οποιουδήποτε να παραβιάζει κάθε σύγχρονο ιατρικό πρωτόκολλο και να αντιμετωπίζει τους ασθενείς, με τα δικά του κριτήρια, χωρίς να τον ανησυχεί η πορεία της υγείας τους.

Στο Ε.Σ.Υ., όπως και σε κάθε σύγχρονο Δημόσιο Νοσοκομείο δεν έχουν θέση οι προσωπικέςαπόψεις και τα τυχόν μπαϊράκια. Κρίσιμη και μοναδική στόχευση όλων επιβάλλεται να είναι η καθημερινή βελτίωση των παροχών προς τους χρήστες υγείας.

Εν κατακλείδι, τονίζεται ότι, η Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., είναι παρούσα, για να επιτελέσει το καθήκον της, στο ακέραιο, προς όφελος της προστασίας της Υγείας των κατοίκων του Νησιού μας, της Δημόσιας Υγείας και γενικότερα, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Χώρας μας.

Την ίδια στιγμή όμως, προσδοκά ότι, αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εν τέλει, θα τεθούν προ των ευθυνών τους».


Τα έγγραφα, τα οποία δίνει στη δημοσιότητα η διοίκηση του Γ.Ν. Κέρκυρας



Το έγγραφο της αναφοράς οικείου της ασθενούς






Το πρόγραμμα και η λίστα των χειρουργείων






Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου μετά την έκτακτη συνεδρίασή του

 


Τα αποσπάσματα από τον κανονισμό λειτουργίας του Γ.Ν.Κ.