Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ραιδεστινός: Η καταπάτηση του Βίδο δεν θα περάσει

Γιώργος Ραιδεστινός
17 Οκτωβρίου 2020 / 14:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Έκπληκτη η εταιρία ΙΚΟΣ που της ζητήθηκαν εξηγήσεις για την καταπάτηση στο Βίδο!» - γράφει ο Γιώργος Ραιδεστινός, εκπαιδευτικός

ΈΚΠΛΗΚΤΗ η εταιρία ΙΚΟΣ που της ζητήθηκαν εξηγήσεις για την καταπάτηση στο Βίδο!


Αυτή είναι η αποκαλυπτική απάντηση της εταιρίας ΙΚΟΣ στην καταγγελία για καταπάτηση περίπου 1000τμ στο Βίδο που κατατέθηκε στο Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.




Μαθημένη κάπως αλλιώς η εταιρία, δηλώνει έκπληκτη που της ζητούνται εξηγήσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου. Είχε μάθει να “εξυπηρετείται” στέλνοντας και υπερφορτώνοντας το Τεμπλόνι με 35000 τόνους μπάζα δωρεάν, είχε καλομάθει από την ανοχή των υπηρεσιών στις υπερβάσεις στην όχληση κατά την κατασκευή των ξενοδοχείων της στη Δασιά, πολύ εύκολα μετέφερε το δρόμο-πρόσβαση στην παραλία (Κρεβατσούλια - Δασιά) και έκανε πράξεις περιορισμού της παραλίας μπροστά στα ξενοδοχεία της, με μεγάλη άνεση προσλάμβανε και απέλυε εργαζόμενους εφαρμόζοντας εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.

Υπενθυμίζω τα ακόλουθα, σχολιάζοντας ένα ένα τα σημεία της απολογίας της εταιρίας:

1. Η αρχική προκήρυξη μίσθωσης του εστιατορίου  (3200τμ!!!) από την Οικονομική Επιτροπή (7050/15.2.19) ήταν παράνομη και αυθαίρετη αφού για την έκταση του ακινήτου που θα δημοπρατήσει, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιαυτό και ακυρώθηκε η δημοπρασία (4/3/2019) μετά από έγγραφη καταγγελία μου, την τελευταία στιγμή. Η μισθωτική αξία των 8600 ευρώ, που επικαλείται η εταιρία, είναι η προτεινόμενη ως ελάχιστη από την εφορία και ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Περίπου τόσα χρήματα έδινε, για πολύ μικρότερη έκταση ο προηγούμενος μισθωτής το 2005.

2. Στις 17/3/2019, ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκμισθώσει περίπου 850 τμ, όχι επειδή ήταν παράνομο να εκμισθώσει και το τμήμα που τώρα έχει καταπατήσει η εταιρία ΙΚΟΣ, αλλά επειδή ήθελε να υπάρξει ήπια χρήση στο Βίδο για την εξυπηρέτηση ΟΛΩΝ των πολιτών. Γιατί δεν ήθελε να γίνει το Βίδο κέντρο διασκέδασης, τεράστιο εστιατόριο ή “ιδιωτικό νησί”. Το παράνομη ήταν η απόπειρα να δημοπρατηθούν 3200 τμ χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σαν να επρόκειτο για δημοπρασία “κατά παραγγελία”.

3. Ποιος άραγε υποσχέθηκε στην εταιρία-καταπατητή ότι θα της δοθεί η χρήση του καταπατημένου χώρου? Ήταν κάποιος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή και από την τωρινή? Με υποσχέσεις λειτουργεί μια τόσο μεγάλη εταιρία; Δεν γνωρίζει για την καταπάτηση ο υπεύθυνος του Βίδο που καθημερινά σχεδόν χρησιμοποιεί και “υποδέχεται” δημότες στον καταπατημένο χώρο?


4. Τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν γίνει στο χώρο του εστιατορίου τόσες και τόσες παρεμβάσεις χωρίς καμία άδεια. Ήταν τόσο δύσκολο να αλλαχθεί η πέργκολα που επικαλείται η εταιρία-καταπατητής “ώστε να υπάρχει σκιά”? Θυμίζω ότι ο προηγούμενος ενοικιαστής λειτουργούσε για χρόνια το εστιατόριο αφήνοντας το σκιερό χώρο μπροστά στο αναψυκτήριο ελεύθερο για χρήση σε όλους τους επισκέπτες, τους λουόμενους που χρησιμοποιούσαν την εξέδρα και όσους περίμεναν το καΐκι της επιστροφής.

5. Οι απειλές “αν δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε εμείς (το χώρο μπροστά στο αναψυκτήριο), δεν μπορεί και κανείς να τον χρησιμοποιεί” αποτελεί απειλή και προσβάλει το Δήμο, τους νόμους και όλους τους πολίτες. Δεν έχουν οι καταπατητές το δικαίωμα να απειλούν.

Δηλώνει η εταιρία-καταπατητής ότι νοίκιασε το εστιατόριο του Δήμου για την εξυπηρέτηση των  ξενοδοχείων της. Φάνηκε και από τον τρόπο που λειτούργησε το εστιατόριο πέρσι αποκλείοντας τους Κερκυραίους από το Βίδο. Φάνηκε και από την “τυχαία” διαφήμιση για ιδιωτικό νησί. Για αυτό ανησυχούμε πολλοί Κερκυραίοι και αυτές τις ορέξεις θα πρέπει να ξεχάσετε.

Γιατί το Βίδο ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΣΙ!

Τέλος, είναι ενημερωμένοι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός από τη Δημοτική Αρχή και τον υπεύθυνο του Δήμου, για την καταπάτηση δημοτικής περιουσίας.

Τι θα κάνουν; Υπάρχουν πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις ή τα πρόστιμα είναι μόνο για μικρούς Κερκυραίους επαγγελματίες; Θα υπάρξει συμμόρφωση ή θα γίνει έκπτωση της εταιρίας από από το Δημοτικό ακίνητο;
 
Ραιδεστινός Γιώργος, εκπαιδευτικός