Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των μισθωτών οδηγών ταξί

Αλέκος Αυλωνίτης
16 Οκτωβρίου 2020 / 19:36

ΑΘΗΝΑ. Την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Μαριλίζα Ξανογιαννακοπούλου, συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης και 52 ακόμα βουλευτές.

Ερώτηση 53 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών, για τη δυσμενή θέση των οδηγών ταξί εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Ένας από τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του COVID – 19 είναι οι επαγγελματίες και οι μισθωτοί οδηγοί ταξί. Την περίοδο της καραντίνας, τα περισσότερα ταξί ακινητοποιήθηκαν μειώνοντας το έργο τους κατά 90%. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οδηγών ταξί, επαγγελματιών και μισθωτών, με μεγάλη δυσκολία να συμπληρώνουν τα προς το ζην.
Οι μισθωτοί οδηγοί ταξί απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας για διάστημα από 2 έως 9 μήνες και κατόπιν εντάσσονται σε καθεστώς ανεργίας, λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα. Ιδιαίτερα οι μισθωτοί οδηγοί ταξί που εργάζονται σε αμιγώς τουριστικούς προορισμούς της χώρας συνιστούν εκ των πραγμάτων μια συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών εργαζομένων στον τουρισμό. Μέχρι στιγμής και σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για τα μειωμένα ένσημα, θέτοντας εκ των πραγμάτων θέμα άνισης, δυσανάλογης και δυσμενούς μεταχείρισης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και ευθέως θίγονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Σημειωτέον πως ο βουλευτήςεπανέφερε το θέμα των δικαιωμάτων των οδηγών ταξί ύστερα απόσχετικήΕρώτηση που κατέθεσεστις 4 Ιουνίου 2020, στην οποία έως και σήμερα δεν έχει λάβει επαρκή απάντηση.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-Υποδομών και Μεταφορών
-Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: «Δυσμενής η θέση των οδηγών ταξί εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών»
Ένας από τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του COVID – 19 είναι οι επαγγελματίες και οι μισθωτοί οδηγοί ταξί. Αρχικά, λόγω της καραντίνας, τα περισσότερα ταξί ακινητοποιήθηκαν μειώνοντας το έργο τους κατά 90%. Τα μαθητικά δρομολόγια σταμάτησαν, η τουριστική κίνηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οδηγών ταξί με μεγάλη δυσκολία να συμπληρώνουν τα προς το ζην.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί οδηγοί ταξί, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας, εργάζονται κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο (8 μήνες) και τη χειμερινή περίοδο λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί οδηγοί ταξί για να λάβουν το επίδομα ανεργίας πρέπει να συμπληρώσουν 175 ένσημα, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, για τους οποίους, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, απαιτείται η συμπλήρωση λιγότερων ενσήμων (50 ένσημα). Φέτος όμως, εξαιτίας των ιδιαίτερων δεδομένων και συγκυριών, η συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων είναι ανέφικτη, οδηγώντας την πλειονότητα των μισθωτών οδηγών ταξί στην αδυναμία λήψης του επιδόματος ανεργίας και συνακόλουθα στην ανέχεια.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές συνέπειες στον κλάδο των οδηγών ταξί από την πανδημία του COVID - 19

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθωτοί οδηγοί ταξί απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας για διάστημα από 2 έως 9 μήνες και κατόπιν εντάσσονται σε καθεστώς ανεργίας, λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ιδιαίτερα οι μισθωτοί οδηγοί ταξί που εργάζονται σε αμιγώς τουριστικούς προορισμούς της χώρας συνιστούν εκ των πραγμάτων μια συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών εργαζομένων στον τουρισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι στιγμής και σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για τα μειωμένα ένσημα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα άνισης, δυσανάλογης και δυσμενούς μεταχείρισης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και θίγονται ευθέως οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών οδηγών ταξί.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί δεν έχουν εντάξει ακόμα τους μισθωτούς οδηγούς ταξί στις ρυθμίσεις για τη στήριξη των πληττόμενων λόγω κορωνοϊού εργαζομένων, δίνοντάς τους το δικαίωμα καταβολής επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για τη καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους;
3. Προτίθενται να καταβάλλουν έκτακτη ενίσχυση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
ΞενογιαννακοπούλουΜαριλίζα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
ΣκούφαΜπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος
Από το Γραφείο Τύπου