Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κουίζ

editorial
13 Οκτωβρίου 2020 / 20:26

- Τι είναι εκείνο που πλεονάζει στην Κέρκυρα ενώ ταυτοχρόνως υπολείπεται; - Μπορώ (ρωτάει) να πάρω τη βοήθεια του κοινού; (Βοήθεια) - Είναι πρόβλημα μεγαλύτερο των σκουπιδιών και αργά ή γρηγορότερα θα πλήξει το νησί, απειλώντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία τους.

- Μωρέ τι μου λες; Μήπως είναι η λειψυδρία; Αλλά με τόση βροχή; Μπα, δε μπορεί.

Οι διαχρονικά κρατούντες και οι τοπικοί τους αντιπρόσωποι δυσκολεύονται εδώ και δεκαετίες να λύσουν τον γρίφο. Πως γίνεται η Κέρκυρα να είναι το εμβληματικό νησί της βροχής και να μαστίζεται από τη λειψυδρία; Οι εικόνες των πλημμυρών στην παλιά πόλη φιλοξενούνται στην ίδια σελίδα με τη διαμαρτυρία των κατοίκων των Σινιών, που έχουν πει το νερό, νεράκι! Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή!

Την απάντηση είχε δώσει πριν από περίπου σαράντα χρόνια η έκθεση ενός μελετητή για λογαριασμό τότε της ΕΟΚ (άγνωστο ακρωνύμιο στις νεότερες γενιές που «λούζονται» (ουπς, λάθος ρήμα) το ίδιο πρόβλημα με τους προγόνους τους όταν εκείνοι πίστευαν ή τουλάχιστον άκουγαν πως «ΕΟΚ & ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο».

Έλεγε λοιπόν η έκθεση Μπίνι, μεταξύ των άλλων, πως από την Κέρκυρα απορρέουν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού, που δεν συγκρατείται από τα εδάφη της.

Η λύση;

Φράγματα!

Και περάσαν μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα, που θάλεγε κι ο νομπελίστας ποιητής. Έκτοτε οι κυβερνήσεις υπόσχονται, μελετάνε, ξανά υπόσχονται, ξαναμελετάνε, και τελειωμό δεν έχουν. Η Κέρκυρα συνεχίζει να πνίγεται και να διψάει ταυτοχρόνως. Πρόκειται για κάποια από τις εναπομείνασες πληγές του Φαραώ, που ξόκειλε στα μέρη μας μαζί με την αφρικανική σκόνη που φέρνουν οι Νοτιάδες; Ποιος να ξέρει;

Το σίγουρο είναι πως για τον Αλέξη Τσίπρα, το έργο των φραγμάτων είναι φαραωνικό (σ.σ. από τις φερώνυμες πληγές, μάλλον). Ανάλογη άποψη εξέφρασε σε αναπτυξιακό συνέδριο ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από πλειάδα γνωστών στελεχών της κυβέρνησής του. Το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά τότε στελέχη κυβερνούν με τον Μητσοτάκη, είναι μάλλον σύμπτωση.

Άλλωστε εκείνο που δεν συμπίπτει με τίποτα, είναι η εκτέλεση του έργου και έτσι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του νερού. Κατά καιρούς εκδίδονται ωραίες ανακοινώσεις για την πρόοδο του εναπομείναντος έργου.

Κάτι δηλ. σαν «ολίγη από Φαραώ». Κι ύστερα πάλι σιωπή. Ο μόνος ήχος που απομένει οι στάλες της βροχής που πλημμυρίζουν τα πάντα, λίγο πριν πάνε κι αυτές χαμένες στη θάλασσα, επιβεβαιώνοντας αενάως τον προ τεσσαρακονταετίας χρησμό του Ιταλού ερευνητή...