Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιδιωτικοί υπάλληλοι & Οικοδόμοι για την απεργία της 13ης Οκτωβρίου

Ιδωτικοί Υπάλληλοι
09 Οκτωβρίου 2020 / 10:26

Κάλεσμα σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης (13/10, 18:30) στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπως και ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Κέρκυρας, με τις οποίες καλούν σε συμμετοχή στο εργατικό συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης 13 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο Εργατικό Κέντρο.

Στις ανακοινώσεις, πέρα από το κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γίνεται αναφορά και στις διεκδικήσεις των αντίστοιχων κλάδων, τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης των εργαζόμενων, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης των υγειονομικών συνθηκών εν μέσω πανδημίας.

Αναλυτικά:

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
13 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6:30 μ.μ. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Η περίοδος της πανδημίας έκανε ξεκάθαρο και στον πλέον δύσπιστο ότι η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της δεν βάζουν τίποτα πάνω από τα κέρδη τους, ούτε την ανθρώπινη ζωή! Από την πρώτη στιγμή μεγάλα αφεντικά και κυβέρνηση εκμεταλλεύονται το τραγικό γεγονός της πανδημίας για να περάσουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα, που το προηγούμενο διάστημα δυσκολεύονταν να πάρουν!

Απελευθέρωση στην πράξη των απολύσεων, ημιαπασχόληση με το ζόρι, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση ωραρίων, νομιμοποίηση της απληρωσίας των υπερωριών, πετσόκκομα στο Δώρο των Χριστουγέννων κ.ά. Τα παραπάνω φρόντισαν να συνοδεύσουν με την απαραίτητη καταστολή. Από τις πρώτες πράξης νομοθετικού περιεχομένου η επιστράτευση απεργών, ο μεγαλύτερος περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων...

Την περίοδο της καραντίνας είδαμε τους συναδέλφους μας στα σούπερ μάρκετ του νησιού ("Δήμητρα', "Diellas", "Καζιάνης", "Σκλαβενίτης", "Βασιλόπουλος", "Lidl" κ.ά.) να είναι εντελώς εκτεθειμένοι στον ιό, χωρίς ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας και μόνο μετά από πολλές κινητοποιήσεις του Σωματείου μας, των Σωματείων που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. πανελλαδικά, η εργοδοσία πιέστηκε να πάρει κάποια μέτρα. Τις ημέρες εκείνες η εντατικοποίηση σε όλα τα σούπερ μάρκετ χτύπησε κόκκινο και παρά τα υπερκέρδη ούτε μία σύμβαση μερικής απασχόλησης δεν μετατράπηκε σε πλήρους. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτε λόγος... Παράλληλα, υπήρχαν επιχειρήσεις όπως τα "Δήμητρα" ή ο "Σκλαβενίτης" που είτε αρνούνταν (πρώτη περίπτωση) είτε έφερναν εμπόδια (δεύτερη περίπτωση) σε συναδέλφους να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, που δικαιούνταν και μόνο μετά την παρέμβαση του Σωματείου μας αυτό έγινε εφικτό!

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και μετά την καραντίνα. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο "Καζιάνης" μετέτρεψαν σε ένα βράδυ συμβάσεις συναδέλφων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, τα "Δήμητρα" προχώρησαν σε μηχανορραφίες και νομικίστικα τερτίπια με παράλληλο εξαναγκασμό των συναδέλφων να υπογράψουν "ιδιωτικά συμφωνητικά μεταβίβασης εργασιακής σχέσης", ώστε να ανοίξουν τον δρόμο τροποποίησης των σχέσεων εργασίας, της μείωσης των μισθών, του ξηλώματος δικαιωμάτων.

Στον χώρο της υγείας και στο νησί μας όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας το Νοσοκομείο της Κέρκυρας παραμένει ανοχύρωτο, χωρίς να έχει γίνει πρόσληψη ούτε ενός γιατρού και άλλου υγειονομικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας! Μάλιστα ζήσαμε και το τραγικό μεταφοράς γιατρών και εξοπλισμού από το ήδη υποστυλωμένο νοσοκομείο  του νησιού μας σε άλλες μονάδες εκτός νησιού!

Στο ίδιο μήκος κύματος και το άνοιγμα των σχολείων! Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν και σε αυτήν την περίπτωση λάστιχο για να εξοικονομηθούν χρήματα, ώστε να δοθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως δωράκια, φοραπαλλαγές και επιδοτήσεις! Η περίπτωση της καθαριότητα των σχολείων είναι χαρακτηριστική!

Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές του νησιού μας φρόντισαν ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει χωρίς να αντιστοιχεί ούτε καν ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα ανά σχολική μονάδα! Φρόντισαν ώστε να εγκλωβίσουν τους συναδέλφους συμβασιούχους σε μια εργασιακή ομηρία χωρίς τέλος και στην ανακύκλωση της ανεργίας παρά την αντικειμενική ανάγκη για σταθερή και μόνιμη δουλειά, που εξασφαλίζει σταθερή και συνεχή καθαριότητα στα σχολεία! Τους άφησαν χωρίς ουσιαστικά μέσα προστασίας από το νέο ιό, πέταξαν στην ανεργία, με δική τους υπαιτιότητα, συναδέλφους με χρόνια προϋπηρεσίας ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν ανάγκες για περισσότερα άτομα, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται στην πράξη οι οδηγίες για την καθαριότητα των σχολείων! Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα οι συνάδελφοι αυτοί δεν έχουν πληρωθεί χρήματα από την περασμένη χρονιά (επέκταση λόγω κορωνοϊού-τα περισσότερα από τα δεδουλευμένα τους τα πήραν ύστερα από συνεχείς κινητοποιήσεις με το Σωματείο μας). Βέβαια όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το αίτημα για προσλήψεις εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά αίθουσα, για την διασφάλιση δηλαδή της δημόσιας υγείας, για τους μεγαλοεργοδότες και το κράτος τους είναι "κόστος" που δεν σκοπεύουν να δαπανήσουν!

Η πανδημία και η περίοδος της καραντίνας όμως έκαναν και ένα ακόμα ζήτημα ξακάθαρο! Πως χωρίς εμάς, τους εργαζόμενους, η οικονομία σταματάει! Χωρίς εμάς δεν δουλεύει τίποτα, δεν παράγεται τίποτα!

Το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι μία ακόμα απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας. Είναι αυτή η δύναμη που ανάγκασε κράτος και αστική δικαιοσύνη να κάνουν πράξη την λαϊκή απαίτηση. Την δύναμη αυτή είναι που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τώρα!

Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να οργανώσουμε την απάντησή μας απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε! Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να συσπειρωθούμε ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας, να παλέψουμε με ταξικό προσανατολισμό, όχι μόνο για να μην χάσουμε άλλα αλλά για να βγούμε στην αντεπίθεση βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών!

Για τον λόγο αυτό συντονίζουμε τις κινήσεις μας με τους συναδέλφους μας στην υπόλοιπη χώρα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νησιού σε κινητοποίηση την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 6:30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και διεκδικούμε:

- Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

- Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

- Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.

- Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και των ιδιωτικών ΜΕΘ.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6:30 μ.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 18:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά μεγαλώνουν.

Τα δικαιώματα μας, οι ανάγκες μας έχουν μπει στη μέγγενη για να μπορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε οποιαδήποτε φάση, να εξασφαλίζουν προνόμια και αύξηση των κερδών τους.

Απέναντι μας, η κυβέρνηση της Ν.Δ, ακολουθόντας μια πολιτική άκρως επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας. Διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και δεν υπάρχει πρωτόκολλο υγείας που η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το έκανε λάστιχο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ξενοδόχων, των μεγαλοεπειχηρηματειων των μεταφορών και του τουρισμού.

Τον Μάρτη, την περίοδο της καραντίνας, έγινε μια μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια από τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που σχεδόν εκμηδένισε τη διασπορά της πανδημίας. Πέρασαν 5 μήνες από τότε, χρόνος ικανός για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολειά, στα νοσοκομεία και γενικά στο χώρο της υγείας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο πέταξε στα σκουπίδια την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε αλλά έχει αφήσει τη ζωή μας ανοχύρωτη αφού ελλείψεις και κενά παραμένουν!!

Το ίδιο ανοχύρωτη, και δυστυχώς για άλλη μια φορά φάνηκε με τραγικό τρόπο, είναι η ζωή μας σε υποδομές και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι πρόσφατες καταστροφές στη Καρδίτσα αλλά και στα νησιά του Ιονίου, λόγω της βροχόπτωσης, δείχνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια αφήνει και ανικανοποίητες τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και βάζει σε μεγάλους κινδύνους όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, ανάσα για το κίνημα, έρχεται από το χώρο των σχολείων, φυσικά όχι από τη κυβέρνηση αλλά από τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των μαθητών, των παιδιών μας, που έβαλαν σε πρώτη γραμμή τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα τους.

Δεν της έφτανε της Ν.Δ που ενώ μοίρασε εκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις στα σχολεία περιόρισε την ασφάλεια των μαθητών με μάσκες «αλεξίπτωτα» και παγουρίνους «σφηνάκια», αλλά συκοφαντεί τους αγώνες των μαθητών για ασφαλή σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α. δήθεν για «αρνητές μάσκας», για μειοψηφίες, για υποκινητές δηλαδή ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ!!

Συνάδελφοι, η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα μας δε δείχνει να έχει σταματημό. Αυτό επιβεβαιώνεται και στα μέτρα καταστολής που ψήφησε πρόσφατα η κυβέρνηση για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα οποία ήρθαν να κουμπώσουν στα μέτρα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία, «το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο» και μαζί θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο απέναντι στους «εχθρούς» εργαζόμενους, τα αιτήματα μας, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας.

Η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς γίνεται πιο άγρια. Πιο χαμηλά μεροκάματα, χειρότερη έως καθόλου ασφάλιση, μεγαλύτερη εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά. Καθημερινά πλέον, μετράμε νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους μας από εργατικά «ατυχήματα».

Συνάδελφοι, υπάρχουν έτοιμοι αντεργατικοί σχεδιασμοί για ιδιωτικοποίηση του επικουρικού που οδηγεί σε χειρότερες συντάξεις. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στο επικουρικό θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση και θα είναι προαιρετικές για τους παλιούς ασφαλισμένους είναι «τυρί στη φάκα» για να θεωρήσουμε ότι δε μας αφορά όλους. Οι νέες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση είναι συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικων αλλαγών που συρρίκνωσαν δικαιώματα και ανέτρεψαν κατακτήσεις χρόνων. Είναι το προγεφύρωμα για νέες αντεργατικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση συνολικά, στις συντάξεις, την υγεία και άλλες παροχές. Είναι αλλαγές που δίνουν νέο μεγαλύτερο χώρο για κέρδη στους διάφορους μεγαλοεπενδυτες  και επιχειρηματίες στο χώρο της ασφάλισης.

Συνάδελφοι, παίρνουμε μέρος στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ.

Η μαζική συμμετοχή οικοδόμων με τις οικογένειες τους στο συλλαλητήριο να είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσιας.

Διεκδικούμε:

• Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν για όλους.

• Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα λογω της πανδημίας.

• Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

• Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.

• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που συρρίκνωσαν συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας.

• Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.