Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Ο χαμένος χρόνος γονέων και τέκνων δεν αναπληρώνεται»

Μπιάγκης Δημήτρης
08 Οκτωβρίου 2020 / 15:40

Συνάντηση του Βουλευτή Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. με αντιπροσωπεία των «Ενεργών Μπαμπάδων» - Συζητήθηκε το θέμα της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, με τη συνεπιμέλεια των τέκνων και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση στη γονική μέριμνα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Συνάντηση εργασίας με κλιμάκιο τοπικών αντιπροσώπων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ενεργοί Μπαμπάδες – Για τα δικαιώματα του παιδιού» είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Η συζήτηση αφορούσε στο κρίσιμο κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου με τη συνεπιμέλεια των τέκνων και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση στη γονική μέριμνα, που τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και η κατοχύρωση του δικαιώματος του παιδιού σε κοινή ανατροφή και μετά το διαζύγιο, αποτελεί διεθνή και ευρωπαϊκή δέσμευση για τη χώρα μας που δυστυχώς όμως δεν τηρείται, θέτοντας τα παιδιά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες χώρες.

Το εθιμικά επιβεβλημένο σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, εκφράζει αναχρονιστικές κοινωνικές αντιλήψεις, ενώ αντίκειται σθεναρά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Η ελληνική πολιτεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να διευθετήσει αυτό το κρίσιμο κοινωνικό θέμα, εμμένοντας παρωχημένα σε μια αδικαιολόγητη λογική κοινωνικού αυτοματισμού, γιγαντώνοντας μια παθογένεια κακών πρακτικών με θύμα πρώτα από όλα το ίδιο το παιδί.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής του τελικού πορίσματος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ θα πρόκειται για ένα νομοθέτημα που θα περιέχει γενναίες αποφάσεις τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής έχει υποστηρίξει σθεναρά την τελευταία πενταετία, αλλά που δεν τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να υλοποιήσει ποτέ.

«Είναι ώρα, η χώρα μας να αγγίξει ουσιαστικά αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την ελληνική πολιτεία, ώστε το οικογενειακό δίκαιο να αναμορφωθεί σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Κάθε μέρα που καθυστερούμε είναι πολύτιμη, καθώς ο χαμένος χρόνος γονέων και τέκνων δεν αναπληρώνεται», δήλωσε ο Βουλευτής και συνέχισε:

«Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να εξοπλίσει τη δικαιοσύνη με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση που να αποκλείει τα στερεότυπα, καθώς με τα στερεότυπα δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Και για την εφαρμογή αυτού του νέου οικογενειακού δικαίου θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά όλοι μας. Το πολιτικό μας σύστημα, οι δικαστές, αλλά κυρίως η ίδια η κοινωνία μας.

Είναι καιρός, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης που έχει τεράστιο κόστος στις ψυχές των παιδιών μας που αποτελούν τα θύματα αυτής της υπόθεσης».