Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ήττες» Υδραίου στην Επιτροπή του άρθρου 152, σύμφωνα με Καλούδη & Καρύδη

Υδραίου Μερόπη
08 Οκτωβρίου 2020 / 15:01

Ο Γιώργος Καλούδης αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής περί παράνομης συγκρότησης δ.σ. στην ΔΕΥΑΚ, ενώ ο Γιώργος Καρύδης κάνει λόγο για την ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας των εργαζόμενων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Για «ήττες» της δημοτικής Αρχής Υδραίου κάνουν λόγο, τόσο ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», Γιώργος Καλούδης, όσο κι εκείνος της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία», Γιώργος Καρύδης, αναφερόμενοι μάλιστα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις και αποφάσεις της Επιτροπής του άρθρου 152.

Ο μεν Γιώργος Καλούδης αναφέρεται στην απόφαση του Δευτεροβάθμιου οργάνου, που έκρινε ως παράνομη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για τη συγκρότηση του νέου δ.σ. της ΔΕΥΑΚ, ο δε Γιώργος Καρύδης κάνει λόγο για την απόφαση της Επιτροπής να καταστήσει παράνομη την διαγωνιστική διαδικασία για προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας του Δήμου, που είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Αναλυτικά τα δύο δελτία Τύπου (ένα της παράταξης Καλούδη κι ένα της παράταξης Καρύδη) για τις ισάριθμες περιπτώσεις που αφορούν σε αποφάσεις της Επιτροπής του άρθρου 152, έχουν ως εξής:


«Πρώτα η Κέρκυρα»: Νέα «δικαστική» και πολιτική ήττα Υδραίου-Νεράντζη

Κρίθηκε και σε 2ο βαθμό παράνομη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ από την Επιτροπή άρθρου 152. Είχε προηγηθεί η ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου μετά από ένσταση των: 1) Γιώργου Καλούδη - Επικεφαλής της Παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο - Δημοτικού Συμβούλου Κεντρικής Κέρκυρας - 2) Μιλτιάδη - Τηλέμαχου Βασιλάκη, Δημοτικού Συμβούλου και 3) Αγγελικής - Χριστίνας Καρδακάρη, Δημοτικής Συμβούλου.

Η Επιτροπή του άρθρου 152 αποτελούμενη από τους Τσιλιμπάρη Ευγενία, Αλέκο Παπαδάτο, Κώστα Γρηγορόπουλο, απέρριψε και την προσφυγή της Δημάρχου κας Μερόπης Υδραίου και την προσφυγή της παράταξης «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» και διατηρήθηκε σε ισχύ η πρωτοβάθμια απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου η οποία έχει ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας για αναιτιολόγητη συμμετοχή των δύο προταθέντων από την συγκυβέρνηση Υδραίου-Νεράντζη λαικών μελών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, τη πρόταση για το οποίο είχε φέρει προς ψήφιση με καθυστέρηση 10 μηνών. Η Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» είχε προσφύγει κυρίως για δύο λόγους:

Ο 1ος διότι η συγκυβέρνηση Υδραίου-Νεράντζη δια του προέδρου κ. Μεταλληνού με φασίζουσα συμπεριφορά αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τη πρόταση της παράταξης για λαικό μέλος τον κ. Κώστα Κιτσάκη.

Ο 2ος, επικουρικός, λόγος για παράνομη και αναιτιολόγητη ψήφιση δύο λαικών μελών που δεν διέθεταν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας.

Ενδεικτικά και συγκριτικά για το ΔΣ της Δημοτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αργοστολίου προτάθηκαν και ψηφίστηκαν ως λαικά μέλη δύο πρόσωπα με τεράστια εμπειρία:
1) Ο κ. Σπύρος  Κουνάδης - Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης της Κεφαλλονιάς 2014-2019 και

2) Ο κ. Γεώργιος Λασκαράτος- πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λειβαθούς τα έτη 2002-2006.

Τώρα οι επιλογές της συγκυβέρνησης των κ. κ. Υδραίου και Νεράντζη είναι είτε να ασκήσουν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας οπότε η ΔΕΥΑΚ  θα μείνει ακέφαλη και αδιοίκητη μέχρι το τέλος της θητείας τους είτε να επαναφέρουν το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο».



«Κερκυραϊκή Συμμαχία»: Επιβεβαιώνεται η άρνηση τήρησης της νομιμότητας

«Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 μετά από Προσφυγή του Εργατοϋπαλληλικού Σωματείου ΟΤΑ Π.Ε. Κέρκυρας «Η ΚΕΡΚΥΡΑ»,  εξέδωσε απόφαση με την οποία ακύρωσε ως παράνομη την υπ΄ αριθμόν 10-15/26-05-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που προέβλεπε διαγωνισμό προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο προϋπολογισμού 174.250 ευρώ.

Η Επιτροπή έκανε δεκτούς τους λόγους της Προσφυγής του Σωματείου των εργαζομένων «Η ΚΕΡΚΥΡΑ», που αφορούσαν:


α) την παράλειψη συγκρότησης από το Δήμο της επιβεβλημένης εκ του νόμου Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.), που θα γνωμοδοτούσε για τα μέσα προστασίας,

β) τη μη νόμιμη γραπτή εκτίμηση του κινδύνου υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων,

γ) την αποφυγή διαβούλευσης με τους εργαζόμενους πριν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, παρότι οι εργαζόμενοι το ζήτησαν,

δ) την έλλειψη σχετικής τεχνογνωσίας, λόγω ειδικότητας, του συντάξαντος τη σχετική Βεβαίωση «τεχνικού ασφαλείας» και

ε) την αοριστία της εν λόγω Βεβαίωσης και έκρινε παράνομη την προσβαλλόμενη παραπάνω Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 


Αξίζει να υπογραμμιστεί η ακαταλληλότητα και η ευτελής ποιότητα των υποτιθέμενων μέσων προστασίας των εργαζομένων που εξόφθαλμα προέκυψαν από τα δείγματα, που προσκόμισαν ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωποι του προσφεύγοντος Σωματείου.

Μετά την έκδοση της παραπάνω Απόφασης, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η σημερινή δημοτική αρχή αρνείται την τήρηση της νομιμότητας σε σημαντικά ζητήματα αρμοδιότητάς της, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή πριν προγενέστερα η παράλειψη διορισμού αντιδημάρχων στα Διαπόντια νησιά κ.ά., παρότι έγκαιρα επισημαίνουμε την παρανομία των ενεργειών αυτών.

Τα γεγονότα αυτά προστιθέμενα στη συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, πλήττουν την αποκέντρωση και ιδιαίτερα τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης που είναι ο πλησιέστερος θεσμός στα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών».