Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιστορικό Yuval Noah Harari (video)

Athens Democracy Forum
03 Οκτωβρίου 2020 / 21:01

ΑΘΗΝΑ. Στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι με θέμα «Πολιτική, Εξουσία και η Πανδημία», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020.

Τη συζήτηση συντόνισε η Liz Alderman, υπεύθυνη οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» στην Ευρώπη.

Με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον διάσημο ιστορικό για την κρίση της πανδημίας και τον αντίκτυπό της πάνω στην οικονομία και στους θεσμούς. 

Για την πιθανότητα ενός γενικού lockdown, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανόδου αυταρχικών καθεστώτων στο μέλλον ως απότοκο της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι η επανεφεύρεση του κράτους μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας».

«Η πανδημία απέδειξε ότι το κράτος είναι σημαντικό και ειδικά σε περιόδους κρίσης έχει μεγάλο ρόλο να παίξει, δεν μπορεί να αντικατασταθεί είτε από την ατομική ελεύθερη βούληση είτε από τις αγορές. Αυτό, νομίζω, ήταν ένα ξεκάθαρο δίδαγμα από την πανδημία. Πιστεύω πολύ στην αξία της Ιστορίας. Αν κάποιος θέλει να διαβάσει ένα κείμενο που είναι συναφές, δεδομένου του πλαισίου, μπορεί να κοιτάξει τον Επιτάφιο του Περικλή, που γράφτηκε όταν η δημοκρατική Αθήνα είχε πληγεί από τον λοιμό. Είναι ένα εξαιρετικό εγκώμιο για τη δύναμη της Δημοκρατίας σε καιρό κρίσης»