Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Επανατοποθετούμε τον Α.Ο. Κέρκυρα στην πραγματικότητα του νησιού μας»

Α.Ο. Κέρκυρα
30 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:06

Ο πρόεδρος του Α.Ο. Κέρκυρα, Γιώργος Κολυτάς, αναλύει στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τους άξονες του rebranding (έπειτα από μια επταετία) του Α.Ο.Κ. στο κερκυραϊκό γίγνεσθαι - Ποιο το τρίπτυχο & ποιος ο θεμέλιος λίθος στην «αναγέννηση» του Α.Ο. Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Η ιστορία -εδώ και μερικές μέρες- συνεχίζεται... Επί της ουσίας άρχισε και πάλι να γράφεται, διότι υπήρξε μια επταετία, κατά την οποία οι σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του Α.Ο. Κέρκυρα έμειναν δίχως να πέσει πάνω τους μελάνι.

Από φέτος ωστόσο -στην πιο περίεργη αγωνιστική σεζόν ίσως όλων των εποχών, λόγω του Covid19- ο Α.Ο.Κ. είναι και πάλι ενεργός, χάρη στους παλαιμάχους του, οι οποίοι ανέλαβαν το δύσκολο έργο της επαναλειτουργίας του συλλόγου και της οργάνωσής του από το μηδέν. Είναι βεβαίως ξανά ενεργός και χάρη στους φίλους της ομάδας, οι οποίοι σε καμία περίοδο αυτής της επταετίας δεν τον ξέχασαν και δεν τον εγκατέλειψαν. Περίμεναν καρτερικά να επιστρέψει, ακόμα κι όταν αυτό φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο, ως αδύνατο...

Σ' αυτούς τους πιστούς φίλους του Α.Ο. Κέρκυρα στάθηκε και ο πρόεδρος του δ.σ. του συλλόγου, Γιώργος Κολυτάς, ο οποίος μίλησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την επανατοποθέτηση του Α.Ο.Κ., όχι απλώς στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού, αλλά στην κοινωνία της Κέρκυρας, της οποίας πάντοτε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι...

«Η υπομονή και η επιμονή των φίλων του Α.Ο. Κέρκυρα για επτά χρόνια επιβραβεύεται, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να ξαναδούν την αγαπημένη τους ομάδα στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτή είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επιτυχία για τον κόσμο αυτής της ομάδας. Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια ο Α.Ο.Κ. να καταφέρει να συμμετάσχει και στις εθνικές κατηγορίες, στελεχωμένος με παίκτες Κερκυραίους, που να μπορούν να εγγυηθούν και το παρόν και το μέλλον όλου αυτού του εγχειρήματος».

Αυτός ακριβώς είναι και ο θεμέλιος λίθος στο οικοδόμημα του Α.Ο. Κέρκυρα, το οποίο επιχειρούν εδώ και λίγο καιρό ν' αναστηλώσουν οι παλαίμαχοί του, με μπροστάρη τον Γιώργο Κολυτά. Η σύνδεση της ομάδας, δηλαδή, με την τοπική κοινωνία, η επανατοποθέτησή της στην καθημερινότητα των Κερκυραίων, ακόμα κι εκείνων, που ενδεχομένως δεν έχουν το ποδόσφαιρο στις προτεραιότητές τους...

«Θέλουμε να στηριχθούμε σε δυνάμεις του νησιού, να στελεχωθεί η ομάδα με παίκτες ντόπιους, Κερκυραίους, όπως παραδοσιακά γινόταν στο παρελθόν. Κι εγώ πριν 20-25 χρόνια έτσι βρέθηκα στο Α.Ο. Κέρκυρα και οι παλιότεροι από μας, πατεράδες, παππούδες, αυτό μας διηγούνταν, ότι η ομάδα στηριζόταν πάντα σε παίκτες του νησιού. Πάντα βέβαια είναι ευπρόσδεκτη η ενίσχυση με ποδοσφαιριστές εκτός νησιού, όταν αυτοί μπορούν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Άλλωστε και στο παρελθόν υπήρξαν σπουδαίοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Α.Ο.Κ. και δεν ήταν Κερκυραίοι, αλλά με την παρουσία τους κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν την αθλητική τους κουλτούρα και τις ποδοσφαιρικές γνώσεις και ικανότητες τους. Το βασικό μας μέλημα ωστόσο, είναι να έρθει στο γήπεδο ξανά η κερκυραϊκή οικογένεια και να έχει «δέσιμο» με την ομάδα, όπως συνέβαινε πάντοτε».

Brand είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, το οποίο επικοινωνεί  με ένα όνομα, ή ένα σύμβολο, και επηρεάζει τη διαδικασία σκέψης στο μυαλό ενός ακροατηρίου – κοινού, και δημιουργεί αξία. Το να επιχειρεί κάποιος να κάνει rebranding (σ.σ. επανατοποθέτηση, δηλαδή, στη γλώσσα του marketing) κρύβει πολλές δυσκολίες. Ειδικά όταν έχουν περάσει επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κάποια από τα στοιχεία του brand «Α.Ο. Κέρκυρα» έγιναν αντικείμενο -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- εκμετάλλευσης και κινδύνευσαν να φθαρούν σημαντικά...

Μπορεί ν' αποκτήσει και πάλι, γρήγορα, μεγαλύτερη αξία το brand του Α.Ο.Κ.; Και αν ναι, ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο των διοικούντων του; Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, με έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις, αλλά και τις... μεγάλες φουρτούνες που «τσάκισαν» ουκ ολίγα καράβια;


«Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον πασιφανές ότι δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσες πολλές επαγγελματικές ομάδες -το ξεκαθάρισε άλλωστε πρόσφατα και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κος Αυγενάκης. Το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης ενός συλλόγου πρέπει ν' αλλάξει, καθώς οι ομάδες οφείλουν να στηριχθούν διοικητικά σε ομάδες προσώπων και όχι σε μεμονωμένους χρηματοδότες, οι οποίοι ενδεχομένως μετά από λίγο καιρό κουράζονται ή εν πάσει περιπτώσει δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν σε ότι αφορά την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μιας ομάδας.
Κι αυτή η στροφή σε άλλα διοικητικά πρότυπα πρέπει να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στις τοπικές κοινωνίες, σε ανθρώπους που αγαπούν και τον τόπο τους, αλλά και τις ομάδες, τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν και να στηρίξουν.


Προσπαθούμε να επανατοποθετήσουμε τον Α.Ο. Κέρκυρα σε ράγες αξιοπιστίας. Τα πρόσωπα που αποτελούν το δ.σ. χαρακτηρίζονται από τέτοια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Σ' αυτό το πλαίσιο θα προσθέσω και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν το φετινό ρόστερ, όπως βέβαια και στον προπονητή μας, τον Γιάννη Χονδρογιάννη.

Σε ότι αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις, παρά το ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων ετών, στέκονται δίπλα μας δείχνοντάς μας πως μπορούμε να στηριχθούμε σ' αυτές. Επιχειρήσεις όπως η Ikos, η Travelco ή ο κος Ρόκας, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσει -ο πατέρας του, άλλωστε, στο παρελθόν, είχε διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου- μας δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, καθώς βλέπουν τον προγραμματισμό μας και την υγεία, με την οποία θέλουμε να περιβάλουμε την προσπάθειά μας».


Και πώς θα γίνει η σύνδεση του χθες με το σήμερα; Υπάρχουν «βαρίδια» που ενδεχομένως ν' αποτελούν τροχοπέδη στα όνειρα του Γιώργου Κολυτά και των συνοδοιπόρων του; Πού θα παίζει τη νέα σεζόν ο Α.Ο. Κέρκυρα; Πού θα γίνονται οι προπονήσεις της ομάδας; Υπάρχουν χρέη προς τρίτους, που τα δημιόυργησαν... τρίτοι;

Το ΕΑΚ
«Θέλω να πιστεύω ότι ο Α.Ο. Κέρκυρα θ' αγωνίζεται τη νέα σεζόν στο «σπίτι» του, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του νησιού. Δεν νοείται ν' αγωνίζεται έτσι κι αλλιώς κάπου αλλού... Εκεί έπαιζε πάντα, εκεί είναι τα γραφεία μας, εκεί χτυπούσε πάντα η καρδιά των φίλων και οπαδών του Α.Ο.Κ., της ομάδας του νησιού. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες επαφές με τη διοίκηση του ΕΑΚ, υπάρχει όπως φαίνεται η διάθεση να μας παραχωρηθεί η χρήση του γηπέδου για τα εντός έδρας παιχνίδια μας και νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε και την επισφράγιση αυτού. Ούτως ή άλλως εμείς δεν ζητήσαμε -δεν θα μπορούσαμε άλλωστε- την αποκλειστική χρήση του ΕΑΚ, αλλά την παραχώρησή του για τα εντός έδρας παιχνίδια μας. Πρωτοκάναμε το αίτημά μας προς τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στις 3 Ιουνίου, έχουν περάσει πλέον σχεδόν τέσσερις μήνες, χωρίς να έχουμε πάρει επίσημη απάντηση, ακόμα κι έτσι, όμως, τελικά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε και θα παίζουμε στο νέο πρωτάθλημα εκεί όπου δικαιωματικά, βάσει της ιστορίας μας, πρέπει να παίζουμε».

Ο Πλάντραφος
«Ο Πλάντραφος είναι το προπονητικό κέντρο του Α.Ο. Κέρκυρα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει περιέλθει στον Α.Ο. Κέρκυρα με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, με πιο πρόσφατη αυτή του 2017. Εμείς είμαστε σε επαφή, υπάρχει καλή συνεργασία και θετική διάθεση, με τη δημοτική Αρχή, τόσο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σπύρο Μωραΐτη, όσο και την ίδια τη Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η απόφαση του '17 και να μπορέσει και πάλι ο Α.Ο. Κέρκυρα να χρησιμοποιήσει τον Πλάντραφο ως προπονητικό κέντρο. Είναι ζωτικής σημασίας αφενός για την ομάδα και την προετοιμασία της, αφετέρου για τη λειτουργία των ακαδημιών που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Τα χρέη προς τρίτους
«Είμαστε σε μια διαδικασία εύρεσης όσων υποχρεώσεων ενδεχομένως έχει ο Α.Ο. Κέρκυρα προς τρίτους, αλλά παράλληλα και εξασφάλισης των όποιων δικαιωμάτων μπορεί να έχει ο σύλλογος. Θα αποδεχθούμε όποια υποχρέωση έχει ο ΑΟ Κέρκυρα από το παρελθόν, όμως θα διεκδικήσουμε και όποιο δικαίωμα, περιουσιακό ή άλλο, έχει ο σύλλογος».

Η αθλητική κυψέλη
«Ο Α.Ο. Κέρκυρα πρέπει να επανατοποθετηθεί με διαδικασίες και χαρακτηριστικά αξιοπιστίας, σοβαρότητας, εμπιστοσύνης. Αν προσθέσει κανείς σ' αυτά την ταπεινότητα, την υπομονή και την επιμονή, θα έχει τα συστατικά της επιτυχίας. Ο Α.Ο. Κέρκυρα πρέπει ν' αποτελέσει μια αθλητική κυψέλη, που θα μπορέσει να προκαλέσει συγκινήσεις ξανά στο φίλαθλο κόσμο του νησιού, αλλά και των Κερκυραίων που ζουν μακριά από τον τόπο τους».