Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ζήτησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τον υφυπουργό Τουρισμού (video)

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
30 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:25
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δια ζώσης είχαν ευκαιρία να τα πουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα,

σε συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σταμάτης Πελάης, κατέθεσαν στον Μ. Κόνσολα όλα τα άμεσα αιτήματα τα οποία έχει ο κλάδος, για τη διασφάλιση εισοδήματος για να καλύψουν τις άμεσες βιοτικές ανάγκες αλλά και για τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Επίσης τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τουριστική εκπαίδευση, αλλά και με τον σεβασμό και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων ενόψει των ανακαινίσεων που ετοιμάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.



Συγκεκριμένα τα αιτήματα που τέθηκαν στον Μ. Κόνσολα:
 
- Πρόγραμμα στήριξης των εποχιακών έως 30/11/20. Ένταξη στο πρόγραμμα όλων των εποχιακών .Αναδρομική αύξηση στο ύψος του βασικού μισθού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ από 1/12/20 μέχρι την επαναπρόσληψη το 2021 χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όσοι εργάστηκαν το 2019  ή το 2020 σε εποχιακές ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις και ανεξάρτητα  απ την μορφή και την διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

- Πάγωμα ή και διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες και υπηρεσίες Ηλεκτρισμού, Τηλεπικοινωνιών , Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

- Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και όπου άλλου χρειάζεται . Πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και εξοπλισμό των Νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων υποδομών υγείας .

- Καταβολή αποδοχών Άδειας, Επιδόματος Αδείας και Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους απ την εργοδοσία.

- Επαναφορά της 20ετίας για το Εφ Άπαξ

- Έγκαιρη καταβολή μισθών και επιδομάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

- Καταβολή των μισθολογικών διαφορών που προκύπτουν απ την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝεργασία σε όποια ξενοδοχεία εφαρμόστηκε, υπονομεύοντας έτσι  την κλαδική ΣΣΕ
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν μείνει εντελώς έξω από κάθε πρόγραμμα στήριξης, ενώ επισημάνθηκε  ότι τα μέχρι τώρα μέτρα δεν επαρκούν για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών και οδηγούν σε ακραία φτώχια, εξαθλίωση και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο Υφυπουργός συμφώνησε ότι τα αιτήματα του κλάδου είναι δίκαια και ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν απ την κυβέρνηση δεκτά.

Εκ μέρους του Συνδικάτου, ο Σταμάτης Πελάης εκτιμά ότι η επαφή με τον υφυπουργό ήταν θετική, αν και δεν δόθηκαν δεσμεύσεις, ούτε συγκεκριμένες υποσχέσεις: «Η αξία είναι ότι μεταφέρθηκε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης αναλυτικά η θέση μας, όχι μόνο δια αντιπροσώπων, αλλά και με τη φωνή εκατοντάδων εργαζομένων που την προηγούμενη μέρα διατράνωσαν τα αιτήματά τους με τις κινητοποιήσεις του κλάδου» ανέφερε ο Σταμάτης Πελάης.   

Φωτογραφίες - Video: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.