Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Αιτωλοακαρνανία τα σκουπίδια της Ν. Κέρκυρας;

σκουπίδια
29 Σεπτεμβρίου 2020 / 10:54

Μάλιστα στην συμφωνία, εφόσον συναφθεί, περιλαμβάνεται και η μεταφορά πάνω από οκτώ χιλ. τόνων σκουπιδιών σε περίπου έντεκα χιλιάδες δέματα, που έχουν εναποτεθεί εδώ και δυο χρόνια στα Μεσοράχια.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Την απάντηση έτερου ΦΟΔΣΑ, δηλ. εκτός Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, περιμένει ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να μεταφέρει εκεί τα απορρίμματά του. Μάλιστα στην συμφωνία, εφόσον συναφθεί, περιλαμβάνεται και η μεταφορά πάνω από οκτώ χιλ. τόνων σκουπιδιών σε περίπου έντεκα χιλιάδες δέματα, που έχουν εναποτεθεί εδώ και δυο χρόνια στα Μεσοράχια.

Αυτά αποτελούν εστία μόλυνσης, καθ' όσον ουδέποτε καλύφθηκαν από χώμα αφού δεν λειτούργησε η εγκατάσταση ενώ βεβαίως δεν προορίζονται για κάποια επεξεργασία (σ.σ. τα εργοστάσια παίρνουν αποκλειστικά και μόνον, φρέσκο σκουπίδι, δηλ. δυο, τριών ημερών).

Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον κλείσει η συμφωνία, ο προορισμός των σκουπιδιών της Νότιας Κέρκυρας θα είναι εγκατάσταση της Αιτωλοακαρνανίας.

Το θέμα ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα με αφορμή τα όσα είπε ο γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων Μ. Γραφάκος από το βήμα εκδήλωσης στα Γιάννενα για τους βιολογικούς καθαρισμούς και τις ΔΕΥΑ. Ο κ. Γραφάκος προϊδέασε τους παρισταμένους για την επικείμενη μεταφορά στην Ήπειρο μέρους των κερκυραϊκών σκουπιδιών, σύμφωνα τουλάχιστον με το αίτημα που έχει υποβάλει ο κεντρικός Δήμος. Έγινε μάλιστα αναφορά, κάπως γενική είν' αλήθεια και στους τρεις κερκυραϊκούς δήμους, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς σχετικά από το enimerosi.com, ο δήμαρχος Νότου, Κ. Λέσσης αποκάλυψε τις δικές του ενέργειες ενώ επιβεβαίωσε ότι η δήμαρχος Υδραίου με επιστολή της έχει ζητήσει συμπληρωματικά τη μεταφορά των σκουπδιών του κεντρικού Δήμου στην Ήπειρο. Ανάλογες και οι κινήσεις του Βόρειου Δήμου, που μελετά λύσεις και προς την Κοζάνη, και τη Δωδώνη και την Αιτωλοακαρνανία αφού κανείς προορισμός δεν είναι δυναντόν να δεχθεί το σύνολο των κερκυραϊκών σκουπιδιών, που έτσι υποχρεωτικά θα μοιρασθούν. Η τελικά απόφαση πάντως, βαραίνει τον γ.γ., Μ. Γραφάκο.