Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσκεψη Κράτσα σε Ζάκυνθο - Έργα ΕΣΠΑ και ζημιές στο Νεκροταφείο στην ατζέντα

Π.Ι.Ν.
27 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:16

Ώριμα έργα στη Ζάκυνθο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου και η παραλία Αργασίου - Επιτάχυνση διαδικασιών ζητά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων - Είδε τις ζημιές του «Ιανού» στο Α΄ Νεκροταφείο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ι.Ν.).  Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των ώριμων έργων της συντήρησης και αποκατάστασης του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, αλλά και της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου ζήτησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα–Τσαγκαροπούλου, από τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, η Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση της παράδοσης εκ μέρους του Δήμου της μελέτης για την συντήρηση, εξωραϊσμό και αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 2018 και την φθορά του χρόνου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την αίθουσα φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων η οποία χρησιμοποιείται και ως τόπος συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Περιφερειάρχης ζήτησε, επίσης, από τον Δήμαρχο την ολοκλήρωση του φακέλου της  μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Αργασίου, έργο το οποίο χαρακτήρισε αναγκαίο για την αποκατάσταση της ζωντάνιας της επιχειρηματικής ζωής και την ανάπτυξη περιοχής. Για την ολοκλήρωση του φακέλου απαιτείται η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και την Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εκτέλεση του έργου προκειμένου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα, η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο, του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης, Κώστα Ζορμπά, της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών & Πολιτισμού, Κατερίνας Μοθωναίου, και του Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστα Καποδίστρια, προκειμένου να διαπιστώσει τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε μνήματα και πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται εντός του χώρου από την πτώση 80 αιωνόβιων κυπαρισσιών εξαιτίας της θεομηνίας «ΙΑΝΟΣ».

Εκεί συζήτησε με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο και αναπληρωτή Δήμαρχο, Νικήτα Σπίνο, για την άμεση αποκατάσταση, χωροταξική ευταξία και συντήρηση των μνημείων εξαιτίας της συναισθηματικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής αξίας που έχει ο χώρος.

«Λόγοι ηθικοί, συναισθηματικοί και σεβασμού των νεκρών και των οικείων τους επιβάλλουν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Η θεομηνία μάς δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακά του παρελθόντος και ότι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Περιφερειάρχης.