Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Οφείλουμε να τιμήσουμε τον Καποδίστρια όπως του αξίζει»

Μπιάγκης Δημήτρης
27 Σεπτεμβρίου 2020 / 12:53

«Η 27η Σεπτεμβρίου πρέπει να αποτελέσει για την Ελληνική Πολιτεία «ημέρα εθνικής μνήμης» για μια από τις εμβληματικότερες μορφές του νεότερου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού χώρου», επισημαίνει στο μήνυμά του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ., με αφορμή την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όχι μόνο για τους Κερκυραίους ή τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού.

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η πρώτη πολιτική δολοφονία αρχηγού κράτους στη Νεότερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας. Έχουν περάσει εκατόν ογδόντα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του, και ακόμα δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή της, καθώς ο φάκελός που διατηρείται στα Βρετανικά Αρχεία δεν είναι προσβάσιμος και αποτελεί υπόθεση «άκρως απόρρητη».

Είναι ώρα λοιπόν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία του, το Ελληνικό Κράτος να τιμήσει όπως αξίζει τον λαμπρό αυτό άνθρωπο που διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος.

Έφτασε η ώρα, να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία για να στηθεί στη Βουλή σε περίοπτη θέση άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, αίτημα που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλας με την ευαισθησία και το ειλικρινές ενδιαφέρον που τον διακρίνει για την προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη.

Με τη συνεργασία όλων των φορέων του τόπου μας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων) που ήδη έχουν ταχθεί με αποφάσεις των οργάνων τους υπέρ της πρότασης. Να ολοκληρώσουμε τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γιορτάσουμε την επόμενη χρονιά την επέτειο, όπως αρμόζει στον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και η δεύτερη πρόταση που καταθέσαμε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του «ΕΛΛΑΔΑ 2021». Να τιμηθεί ο καθοριστικός ρόλος του πρώτου Κυβερνήτη στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας με την αφιέρωση και ονομασία ενός σταθμού του ΜΕΤΡΟ της Αττικής στο όνομά του, συγκεκριμένα ο σταθμός «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», καθώς το ίδρυμα είναι άμεσα με την εκπαιδευτική του προσφορά.

Η 27η Σεπτεμβρίου, πρέπει να αποτελέσει για την Ελληνική Πολιτεία «ημέρα εθνικής μνήμης» για μια από τις εμβληματικότερες μορφές του νεότερου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού χώρου.

Και η Κέρκυρα με τους φορείς της και τα πολυάριθμα πολιτιστικά της σωματεία, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ορθώσει το ανάστημά της, και να διατρανώσει αυτές τις δίκαιες αξιώσεις.