Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Ας καταστήσουμε αδιαφιλονίκητη την ελληνική ναυτιλία»

Ναυτιλία
24 Σεπτεμβρίου 2020 / 14:45

«Επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να καταρτιστεί ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και να ακολουθηθεί μια ενιαία εθνική πολιτική που θα στηρίζει την Ελληνόκτητη Ναυτιλία και τους έμπειρους και άξιους ναυτικούς μας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Γραπτό μήνυμα του Βουλευτή Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας.

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας καθιερώθηκε το 1978, από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας της συνεισφοράς της Ναυτιλιακής Κοινότητας στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της ασφάλειας στη θάλασσα και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Φέτος εορτάζεται την 24η Σεπτεμβρίου με θέμα: «Βιώσιμη Ναυτιλία για έναν Βιώσιμο Πλάνήτη».

Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για την βιώσιμη ανάπτυξη. Παρέχει έναν αξιόπιστο και χαμηλού κόστους τρόπο μεταφοράς του 90% του παγκόσμιου εμπορίου, συνδυάζοντας λαούς και κοινότητες ανά την υφήλιο. Παρέχοντας πρόσβαση σε βασικά υλικά, αγαθά και προϊόντα, η ναυτιλία βοηθά εκατομμύρια πολίτες του κόσμου να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ανέχειας.

Η Ελληνική Ναυτιλία κατέχει περίοπτη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό, έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της χώρας μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί ευθύνη όλων μας, όχι μόνο να διασφαλίσουμε αυτήν την πρωτοπορία της, αλλά και να την ενδυναμώσουμε, ώστε να καταστήσουμε αδιαφιλονίκητη την παρουσία της στο παγκόσμιο στερέωμα.

Μέσα στο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, οποιαδήποτε ολιγωρία φαντάζει αδικαιολόγητη. Επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να καταρτιστεί ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και να ακολουθηθεί μια ενιαία εθνική πολιτική που θα στηρίζει την Ελληνόκτητη Ναυτιλία και τους έμπειρους και άξιους ναυτικούς μας.

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν το θαλάσσιο εμπόριο και τη καριέρα του ναυτικού, βελτιώνοντας και επενδύοντας στην υποδομή και την αποτελεσματικότητα των λιμενικών μας υποδομών, αναπτύσσοντας και ισχυροποιώντας τις συνδέσεις με την ενδοχώρα, προστατεύοντας την αλιεία, εξερευνώντας την παράκτια παραγωγή ενέργειας και προωθώντας τον θαλάσσιο τουρισμό, η ναυτιλιακή δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει και να υποστηρίξει μία αναπτυσσόμενη και βιώσιμη οικονομία που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας.

Η Ελλάδα με την τεράστια ναυτική παράδοση έχει πολλά να θυμάται μέσα από τις ναυτικές ιστορίες στις θάλασσες της Μεσογείου. Ιστορίες που ξεκινούν από τα χρόνια της αρχαιότητας και συνεχίζονται με εκείνες των σύγχρονων εργατών της θάλασσας που μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη και πότισαν με την αλμύρα τους ετούτο τον τόπο. Ιστορίες που τις χαρακτηρίζει η επικινδυνότητα, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η αποξένωση και η στέρηση της οικογένειας, των αγαπημένων προσώπων αλλά  και των αγαθών της κοινωνικής ζωής. 

Ετούτη τη μέρα, τιμάμε πρωτίστως τους αφανείς ήρωες της θάλασσας για τη συνολική δράση και τη μεγάλη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας, που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, εξακολουθούν να δίνουν το δικό τους σκληρό και επίπονο αγώνα, αψηφώντας κινδύνους και δυσκολίες.

Σε όποιες θάλασσες κι αν ταξιδεύουν, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα ευγνωμοσύνης, καθώς αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, συμβάλλοντας έμπρακτα στη σταθερή παγκόσμια οικονομία και τη κοινωνική διαβίωση.

Τούτη την ιδαίτερη μέρα στεκόμαστε στο πλευρό των ναυτεργατών όλης της χώρας, που με την απεργία τους αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για άμεση αναπροσαρμογή του επιδόματος ειδικού σκοπού (COVID 19)».