Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποχρεωτικά διπλωματούχοι προπονητές στις ομάδες

Τοπικά πρωταθλήματα
22 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:19
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο ΚΑΠ, αλλά και ο Κανονισμός Προπονητών Ποδοσφαίρου για το 2020, περιλαμβάνουν άρθρα που επιβάλλουν και στις ερασιτεχνικές

ομάδες την πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή με αποτέλεσμα μία νέα τάξη πραγμάτων.
Μέχρι και την περασμένη σεζόν, μόνο οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας των τοπικών πρωταθλημάτων ήταν υποχρεωμένες να έχουν διπλωματούχο προπονητή, ενώ στις άλλες, ήταν προαιρετικό.

Με βάση τον ΚΑΠ και τον ΚΠΠ, τα σωματεία της πρώτης Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητή κάτοχο ταυτότητας UEFA Β΄ η UEFA PLUS τουλάχιστον. Τα σωματεία της Β΄ - Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητή κάτοχο ταυτότητας UEFA C΄ τουλάχιστον.

Αυτό σημαίνει ότι και οι 41 ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων της Κέρκυρας θα πρέπει να έχουν προπονητή διπλωματούχο. Μόνο στην περίπτωση που ο Σύνδεσμος προπονητών της Κέρκυρας δεν έχει ικανό αριθμό, θα μπορούσε να μην ισχύσει ο κανονισμός για Β΄ και Γ΄.

Στην προκήρυξή της η ΕΠΣΚ αναφέρει: «Τα σωματεία της Α1 κατηγορίας υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προπονητή κάτοχο διπλώματος UEFA ή προς αξιολόγηση προπονητών επιπέδου τουλάχιστον UEFA C», ενώ κάνει λόγο για προαιρετική στην Α΄ κατηγορία τονίζοντας πως «στην Α΄ κατηγορία η πρόσληψη προπονητή είναι προαιρετική. Σε περίπτωση όμως που επιθυμούν να προσλάβουν διπλωματούχο προπονητή θα προσλαμβάνουν προπονητές που θα είναι κάτοχοι πιστοποιητικού UEFA C», κάτι όμως που δεν συμβαδίζει με ΚΑΠ και ΚΠΠ. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο ο Σύνδεσμος Προπονητών θα έχει «κόντρα» με τν Διοργανώτρια για τα μέλη του, πάνω στο θέμα αυτό.

Εκτός από το κομμάτι που προβλέπει ο ΚΑΠ του 2020, ένα σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι η δυνατότητα πέντε,  αντί τριών αλλαγών, στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, η δυνατότητα στο φύλλο αγώνα να αναγράφονται πλέον 20 ποδοσφαιριστές, ενώ σε περίπτωση παράτασης ενός αγώνα, θα επιτρέπεται ακόμα μία αλλαγή.

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες με βάση το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τους αγώνες, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών. Το ότι μπορεί να γίνει αγώνας χωρίς την παρουσία γιατρού πιθανόν να είναι επικίνδυνο και θα έπρεπε ο ΚΑΠ ή η αντίστοιχη Ένωση, να το προβλέπει και να υποχρεώνει τις ομάδες.

Η ΕΠΣ Κέρκυρας στο κομμάτι αυτό της προκήρυξης αναφέρει: «Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα».
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινάει επίσημα η σεζόν στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ με τη διεξαγωγή αγώνων κυπέλλου και πέρα από τις ευχές για ένα πρωτάθλημα χωρίς τραυματισμούς, βία και αμφισβητήσεις, να ευχηθούμε αυτό να τελειώσει χωρίς  παρατράγουδα και χωρίς  Covid-19, ώστε στο τέλος οι βαθμολογίες να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην εικόνα κάθε ομάδας στον αγωνιστικό χώρο.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια