Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Ν΄ αναδειχθούν οι σημαντικές προσωπικότητες της Κέρκυρας και η πραγματική διάσταση του Ιωάννη Καποδίστρια»

Γκίκας Στέφανος
22 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:19

Την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων των τελευταίων 200 ετών που κατάγονται από την Κέρκυρα και κυρίως την ανάδειξη της πραγματικής διάστασης του Ιωάννη Καποδίστρια, ζήτησε από την Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Ν.Δ., στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην εκδήλωση της Ιονίου Βουλής παρούσης της Γιάννας Αγγελοπούλου

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συνάντηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, με θεσμικούς φορείς, στην Ιόνιο Βουλή, στην Κέρκυρα, το απόγευμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Βουλευτής καλωσόρισε την κα Αγγελοπούλου στην Κέρκυρα περιγράφοντάς την ως μία «δυναμική Ελληνίδα η οποία πρωτοστατεί στην κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας».

Στην ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο ζητήματα:

Πρώτον, ζήτησε στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να αναδειχθούν σημαντικές προσωπικότητες των τελευταίων 200 ετών που κατάγονται από την Κέρκυρα και «έβαλαν στην σφραγίδα τους στα δρώμενα της πατρίδας μας αλλά και στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα ο Στ'εφανος Γκίκας αναφέρθηκε στον Γεώργιο Θεοτόκη, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός και οι ενέργειές του συνετέλεσαν στις σημαντικές νίκες των Βαλκανικών Πολέμων. «Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά ο Γεώργιος Θεοτόκης ως Πρωθυπουργός, λίγα χρόνια πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων – και παρ’ ότι η χώρα βρισκόταν υπό οικονομική επιτροπεία – αναδιοργάνωσε τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και τη Χωροφυλακή, διέθεσε πολλά κονδύλια σε αμυντικούς εξοπλισμούς και εκσυγχρόνισε της Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που μόλις δύο χρόνια αργότερα ο Ελληνικός Στρατός βγήκε νικηφόρος από τους Βαλκανικούς Πολέμους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και σε άλλες προσωπικότητες της Κέρκυρας που πρέπει να αναδειχθούν από την Επιτροπή, όπως ο εκπρόσωπος της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής Σπύρος Σαμάρας, ο συγγραφέας Ντίνος Θεοτόκης, ο Λορέντζος Μαβίλης, η Ειρήνη Δενδρινού που πρωτοστάτησε στο γυναικείο κίνημα, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης που είχε από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία της Ευρώπης, ο Νικόλαος Μάντζαρος κ.α.

Δεύτερον, ο Στέφανος Γκίκας προέτρεψε την κα Αγγελοπούλου, αν και όπως είπε είναι σίγουρος ότι η Επιτροπή ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, να αναδείξει στην πραγματική της διάσταση την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο κ. Γκίκας εστίασε στο γεγονός, ότι ο Καποδίστριας, «ως Γενικός Γραμματέας της Επτανήσου Πολιτείας συνέταξε το Σύνταγμά της, το οποίο ήταν φιλελεύθερο και πρωτοποριακό για την εποχή του, περιλαμβάνοντας τα ατομικά δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών». Αναφέρθηκε επιπλέον στο γεγονός ότι ο ίδιος συνέταξε το Σύνταγμα της Ελβετίας, δημιουργώντας την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία αυτού του κράτους που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επεσήμανε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αμφισβητείται ο σεβασμός του Ιωάννη Καποδίστρια προς τα Συντάγματα.

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι η Κέρκυρα είναι ένας τόπος με μεγάλο πολιτισμό, ιστορία και παράδοση, ενώ οι Κερκυραίοι, και κατ’ επέκταση οι  Επτανήσιοι, έχουν προσφέρει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στους αγώνες της πατρίδας, γεγονός που όπως επεσήμανε, πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε πρόθυμος να συμβάλλει δημιουργικά στο έργο της Επιτροπής για την ανάδειξη της Κέρκυρας και της χώρας μας γενικότερα.