Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία συνταξιούχων την Πέμπτη για τα αναδρομικά

Συνταξιούχοι
21 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:47

Στις 10:00 το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, κάτω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, οι συνταξιούχοι (Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Σωματείο Πολιτικών Συνταξιούχων) θα διαμαρτυρηθούν για την καταβολή των αναδρομικών από την κυβέρνηση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας καλεί όλους τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου:

«Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στον εμπαιγμό της καταβολής των αναδρομικών εκ μέρους των κυβερνήσεων οι οποίες με τις μνημονιακές περικοπές τους μας στέρησαν περίπου το 60% του εισοδήματός μας.

Ακόμα και όταν το ΣΤΕ αποφάσισε την καταβολή των αναδρομικών μιας 5ετίας το 2015, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε την δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, να προσφύγει ξανά στο ίδιο το ΣΤΕ, και αυτό να αποφασίσει ενάντια στην δική του απόφαση, ανατρέποντας την πενταετία και αποφασίζοντας καταβολή αναδρομικών μόνο για 11 μήνες.

Ο δε πρωθυπουργός στηριζόμενος σε αυτή την απόφαση αποφάσισε ότι θα δώσει αναδρομικά  μόνο στις κύριες συντάξεις.

Αυτή η κατάφωρη, παράνομη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική απόφαση αδικεί 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους στους οποίους όχι μόνο δεν δίνει αναδρομικά αλλά τους στερεί και το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης.

Διεκδικούμε την καταβολή των αναδρομικών σε όλους κύριων, επικουρικών, δώρων και επιδομάτων, ειδικά  οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν περικοπές και στην επικουρική σύνταξη και στα δώρα γεγονός που η κυβέρνηση θέλει να αγνοεί με πλήρη αντιδημοκρατικό τρόπο.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και τους συναδέλφους μας να αγωνιστούν με κινητοποιήσεις για όσα τόσα χρόνια παράνομα μας περιέκοψαν όλες οι κυβερνήσεις.               

Παράλληλα διεκδικούμε:

1. Καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης και αναδρομικών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤΕ.

2. Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών που εκλάπησαν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Επαναφορά του ΕΚΑΣ

4. Κατάργηση του ποσοστού για τον ΕΟΠΠΥ που επιβλήθηκε και στην επικουρική.

5. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου αλλά και της προσωπικής διαφοράς η οποία φέρνει νέες περικοπές στις συντάξεις μας.

6. Παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

7. Κατώτερο μισθό 751 ευρώ για τους εργαζόμενους και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μισθό που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων.

8. Αυξήσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών.

9. Άμεση καταβολή όλων των συντάξεων που καθυστερούν».



Στον δρόμο και οι πολιτικοί συνταξιούχοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Σωματείο Πολιτικών Συνταξιούχων Κέρκυρας, που καλεί επίσης στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου στις 10:00, κάτω από το Εργατικό Κέντρο διαμαρτυρόμενο «για τον εμπαιγμό του συνόλου των συνταξιούχων, όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών, τα οποία νομίμως δικαιούμαστε, βάσει των αποφάσεων  του ΣτΕ του 2015, τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πραξικοπηματικά αγνόησε, αλλά και νομιμοποίησε, με το νόμο Κατρούγκαλου, τις μνημονιακές περικοπές, οι οποίες μας έχουν στερήσει περίπου το 60% του εισοδήματός μας.

Με την πραξικοπηματική της αυτή  ενέργεια (ν. Κατρούγκαλου)  η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ, με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εργασίας κ.Βρούτση, να προσφύγει ξανά στο ίδιο το ΣΤΕ, και αυτό (άκουσον, άκουσον) να αποφασίσει ενάντια στην δική του απόφαση, ανατρέποντας την πενταετία και αποφασίζοντας καταβολή αναδρομικών μόνο για 11 μήνες. Ο δε πρωθυπουργός στηριζόμενος σε αυτή την Απολλώνια απόφαση,δήλωσε ότι θα δώσει αναδρομικά  μόνο στις κύριες συντάξεις.

Αυτή η κατάφωρη, παράνομη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική απόφαση αδικεί 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους στους οποίους όχι μόνο δεν δίνει αναδρομικά, αλλά τους στερεί και το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης».