Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Τριτοκοσμικές καταστάσεις στον πρώην ΟΓΑ»

Μπιάγκης Δημήτρης
18 Σεπτεμβρίου 2020 / 13:38

Ερώτηση από Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, αναφορικά την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προν τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για τον «Ατροφικό, υποβαθμισμένο, υποβιβασμένο και υποστελεχωμένο πρώην ΟΓΑ με την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ» κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας κ. Δημήτρη Μπιάγκη την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Οι Βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποτραπεί αυτή η «τριτοκοσμική» κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πρώην ΟΓΑ και εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα, η μη διοικητική αυτοτέλεια, η μη έκδοση εγκυκλίων και κανονισμών, η υποστελέχωση, η διαρκής μετακίνηση υπαλλήλων από τον πρώην ΟΓΑ σε άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έχουν δημιουργήσει ένα «χάος», πολλοί υπάλληλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, οι υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι περιπλανώνται από υπηρεσία σε υπηρεσία -εν μέσω πανδημίας- χωρίς να υπάρχει υπεύθυνη καθοδήγηση, προσπαθώντας να ενημερωθούν για τα δεδουλευμένα τους, ενώ παράλληλα οι ελάχιστοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει στον πρώην ΟΓΑ αδυνατούν να ανταποκριθούν στα χιλιάδες αιτήματα που λαμβάνουν καθημερινά.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που υπάγονται στη διαδοχική ασφάλιση, η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς είναι πάρα πολύ χρονοβόρα η διαδικασία του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης και η παραπομπή από την μία υπηρεσία στην άλλη.

«Σκοπός και στόχος της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ ήταν η απλοποίηση των ασφαλιστικών διαδικασιών και η βελτίωση των παροχών των ασφαλισμένων.

Δυστυχώς, η έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού, η προχειρότητα, η διοικητική ανεπάρκεια έχουν οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς πολλοί ασφαλισμένοι δεινοπαθούν μέχρι και την έκδοση της οριστικής σύνταξής τους, των οποίων η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα τρια χρόνια, ενώ πάρα πολλές υπηρεσίες στον πρώην ΟΓΑ δεν λειτουργούν», δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης και συμπλήρωσε:

«Ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη πληροφοριακή βάση δεδομένων που να εξυπηρετεί και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Βασική αρχή ενός σύγχρονου κράτους είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δομών και όχι η υποβάθμιση και ο υποβιβασμός των ασφαλιστικών ταμείων-τα οποία σημειωτέον- πριν την ενοποίηση τους στον ΕΦΚΑ λειτουργούσαν υποδειγματικά. Σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν τρία χρόνια για να πάρουν την σύνταξή τους».