Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπ. Εσωτερικών για τις απορριπτέες καθαρίστριες

Σχολικές καθαρίστριες
15 Σεπτεμβρίου 2020 / 14:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για υπαιτιότητα του Δήμου κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές Ν. Παπαναστάσης και Ν. Καραθανασόπουλος,

αναφορικά με την απόρριψη αιτήσεων υποψηφίων για την πρόσληψη στην καθαριότητα των σχολείων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών
 
Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι θέμα πρώτης γραμμής για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, συνολικά στην κοινωνία. Με το άνοιγμα των σχολείων ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων καθαριστών ορισμένου χρόνου.

Όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μεγάλος αριθμός εργαζομένων με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε σχολεία του Δήμου, μετά την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων, βρίσκεται εκτός, αν και διαθέτει τα απαραίτητα μόρια για να συμπεριληφθεί στους πίνακες επιτυχόντων. Δηλαδή, πετιούνται στην ανεργία έμπειροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Με βάση τις καταγγελίες αυτές, η δικαιολογία του Δήμου ήταν ότι συμπληρώθηκαν με λάθος τρόπο οι σχετικές αιτήσεις των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, στην ενότητα Β. του εντύπου καταγράφεται η "ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ (με σειρά προτίμησης)", όπου ο κάθε υποψήφιος είχε τις επιλογές "ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ" και "ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ". Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οδηγίες στον ιστότοπο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, τις οποίες ακολούθησαν οι υποψήφιοι, η προτίμηση πρέπει να δηλώνεται με ένα "Χ". Έτσι, οι υποψήφιοι έβαλαν "Χ" στην επιλογή "ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ", δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την σειρά προτίμησής τους. Η δικαιολογία του Δήμου για να εξηγήσει την απόρριψη έμπειρων εργαζομένων ήταν, ότι θα έπρεπε να έχουν σημειώσει και τις δύο επιλογές, πράγμα που βέβαια δεν προκύπτει από τις δημοσιευμένες οδηγίες του Δήμου.

Οι υποψήφιοι δηλαδή όταν συμπλήρωναν τις αιτήσεις τους, τις συμπλήρωναν ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες του φορέα, ο οποίος είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι οδηγίες και μόνο αυτές βρίσκονται δημοσιευμένες στον ιστότοπο του Δήμου ακόμα και σήμερα. Να σημειωθεί επίσης, ότι ο υπήρξαν πολλές τροποποιήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών των όρων των προκηρύξεων ενώ ήδη αυτές "έτρεχαν" και ενώ ήδη υποψήφιοι υπέβαλλαν αιτήσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Η παραπάνω εξέλιξη κάνει για άλλη μια φορά φανερό ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις δε λύνουν κανένα πρόβλημα για την καθαριότητα των σχολείων, συμβάλουν στην εργασιακή ομηρία των εργαζομένων και στοχεύουν στην ανακύκλωση της ανεργίας. Η μόνη ρεαλιστική λύση για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους.
 
Από την στιγμή λοιπόν που με υπαιτιότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συμπληρώθηκαν με τον παραπάνω τρόπο οι αιτήσεις και από την στιγμή που προκύπτει ξεκάθαρα η σειρά προτίμησης των υποψηφίων, ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

- Οι υποψήφιοι που έχουν απορριφθεί να κριθούν με βάση τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει και να συμπεριληφθούν στους πίνακες επιτυχόντων

- Κανείς να μην χάσει τη δουλειά του

- Να γίνουν προσλήψεις με σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις