Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε συνεννόηση με τους Δ/ντες των σχολείων ο Δήμος για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας, λέει η Υδραίου (videos-photos)

Υδραίου Μερόπη
14 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:33

Υδραίου: «Τροποποιούμε τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των καθαριστριών σε πλήρους για να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων μας» - ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων διαμαρτυρήθηκαν στο Μαράσλειο μετά το τέλος της πρώτης μέρας της νέας σχολικής χρονιάς

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με αρκετά παράπονα από πλευράς των εκπαιδευτικών ξεκίνησε η νέα σχολική περίοδος τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα.

Η υποστελέχωση, όπως καταγγέλλουν τόσο τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ) , όσο και η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κέρκυρας, στον τομέα της καθαριότητας, δημιουργεί έντονη ανησυχία στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2020-21.





Το μεσημέρι, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο από εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και τις καθαρίστριες εκείνες, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν επιρρίπτοντας ευθύνη στο Δήμο γι' αυτό (σ.σ. είχαν για μια ακόμα φορά στο πλευρό τους τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δηλαδή το ΠΑΜΕ).



Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, δέχθηκε στο γραφείο της αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, ενώ η ΕΛΜΕ δεν προσήλθε στη συνάντηση εξαντλώντας τη διαμαρτυρία της έξω από το Μαράσλειο.

Αυτό που προέκυψε ως είδηση είναι ότι ο Δήμος έχει, ήδη, προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής των συμβάσεων των καθαριστριών, οι οποίες προσελήφθησαν -μετά το διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Εσωτερικών- ως μερικής απασχόλησης προκειμένου οι συμβάσεις αυτές να μετατραπούν (με τη σύμφωνη γνώμη και των ίδιων των καθαριστριών) σε πλήρους απασχόλησης.

Αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες μόνο 35 full time καθαρίστριες για τα σχολεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αλλά σχεδόν οι διπλάσιες (σ.σ. υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που προτιμούν να παραμείνουν στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης).

Επιπλέον εξήγησε ότι η μη επαναπρόσληψη των καθαριστριών που έμειναν εκτός, οφείλεται σε λανθασμένη συμπλήρωση της αίτησης από τις ίδιες σημειώνοντας ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο αναζητώντας λύση. Μια λύση που ενδεχομένως να βρεθεί στο στάδιο των ενστάσεων.



Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αντώνη Κουρσάρη, ανέπτυξαν στη Μερόπη Υδραίου το σκεπτικό της υποστελέχωσης του τομέα της σχολικής καθαριότητας, όπως αυτό διαπιστώθηκε και κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το δημοτικό Σπαρτύλα και το νηπιαγωγείο Κοντοκαλίου, στα οποία δεν θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα τις προσεχείς μέρες για συγκεκριμένους λόγους (σ.σ. στον Σπαρτύλα δεν υπάρχουν τουαλέτες, στο Κοντόκαλι υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση).

Η Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται πλέον από τη νομοθεσία στις δημοτικές Αρχές να προβαίνουν σε αλλαγές, παρεμβάσεις ή ακόμα και σε αναστολή λειτουργίας σχολείων ή τμημάτων, δήλωσε ενήμερη για τα συγκεκριμένα προβλήματα σε Σπαρτύλα και Κοντόκαλι (σ.σ. στη συνάντηση παρούσα ήταν και η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Παιδείας του Δήμου, Μαρία Ζερβού), ενώ αναφέρθηκε και στη μελέτη την οποία είχε εκπονήσει ο Δήμος και είχε αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών με το αίτημα για 100 σχολικές καθαρίστριες προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για τα σχολεία.
Το Υπουργείο Εσωτερικών -ανέλαβε φέτος για πρώτη φορά την ευθύνη πρόσληψης καθαριστριών- βασίστηκε στα στοιχεία της περσινής χρονιάς από το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνοντας τελικά ως γνωστόν 69 καθαρίστριες. Σύμφωνα με τη Μερόπη Υδραίου εκκρεμεί, ήδη, νέο αίτημα προς το Υπουργείο για ενίσχυση με δέκα ακόμα συμβασιούχες καθαρίστριες, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεκτό, ο Δήμος θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε προσλήψεις με ιδίους πόρους.



Εν κατακλείδι, η Δήμαρχος υπογράμμισε πως περιμένει από τους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν το τμήμα Παιδείας του Δήμου για τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων που διευθύνουν προκειμένου αυτές να καλυφθούν από τις συμβασιούχες καθαρίστριες με τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό και με δεδομένη την ενίσχυση του τομέα καθαριότητας με τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
Σημείωσε δε, πως ο Δήμος θ' αναλάβει την πληρωμή των υπερωριών που ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνουν οι καθαρίστριες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα δεχτεί κανενός είδους ελαστική εργασία για τις σχολικές καθαρίστριες, κάτι που σημαίνει ότι οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει -όπως επιτάσσει άλλωστε και η πιο πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμα των μαθημάτων και των διαλειμμάτων, όπως και τη συνολική διάρκεια των ωρών διδασκαλίας, αλλά και ενδεχομένως την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ολοημέρων σχολείων.
Η καθαριότητα των σχολείων και η υγεία, όπως τόνισε για μια ακόμα φορά η Δήμαρχος, πρέπει ν' αποτελεί προτεραιότητα για όλους.

Η Μερόπη Υδραίου, τέλος, ενημέρωσε πως τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα προεπιλεγμένα σχολεία. Οι αίθουσες αναμένονται το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Νίκο Καλόγερο.