Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρεμιέρα στη σχολική χρονιά - Στις 08:15 το πρώτο κουδούνι

Σχολεία
13 Σεπτεμβρίου 2020 / 17:34

Ο αγιασμός θα γίνει βάσει του προγραμματισμού κάθε σχολείου, χωρίς την παρουσία γονέων - Έφτασαν οι μάσκες σε όλους τους δήμους της χώρας - Μητσοτάκης από Δ.Ε.Θ.: «Μόνη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα που μοίρασε μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Δ.Ε.Θ.).  Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Δ.Ε.Θ., στη Θεσσαλονίκη, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία.

«Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο. Όλα θα είναι έτοιμα.

Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο.

«Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Η χρήση μάσκας είναι το πιο προστατευτικό μέτρο για να μας προστατέψει από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα. Όμως, αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Το πρώτο κουδούνι και ο αγιασμός

Στα σχολεία τους θα πρέπει να βρίσκονται στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα γίνει ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου και δίχως την παρουσία γονέων.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

- Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

- Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

- Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

- Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

- Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

- Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).


Ενημέρωση από την Α' Βάθμια Δ/νση Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Σύμφωνα με τον Δ/ντη Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χρήστο Άνθη: «Όλα τα νήπια και προνήπια αύριο θα κάνουν αγιασμό στα σχολεία και νηπιαγωγεία αναφοράς. Για τα νηπιαγωγεια, που φέτος ιδρύθηκαν παραρτήματα, ο αγιασμός θα γίνει στα νηπιαγωγεία και ΟΧΙ στα παραρτήματα».


Αντιδρά η ΕΛΜΕ Κέρκυρας - Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων:

• Να τηρήσουν τον αρχικό προγραμματισμό που υπεύθυνα έχουν σχεδιάσει και ανακοινώσει προς τη σχολική κοινότητα, με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών τους, τις οποίες το Υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά.

• Να μη βάλουν τους μαθητές σε κτίρια που δεν έχουν καθαριστεί και δεν υπάρχουν μάσκες, προστατεύοντας την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε από το Υπουργείο το «σπάσιμο» των τμημάτων με όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τόσο στα σχολεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, όσο και σε αυτά που δεν έχουν, για τα οποία η ΠΔΕ σε συνεννόηση με τους Δήμους να αναζητήσουν να βρουν. Η μάσκα αποτελεί όπλο ενάντια στην πανδημία, αλλά είναι ανεπαρκές ως μέτρο αν δε συνοδεύεται από την τήρηση των αποστάσεων.

Συμμετέχουμε μαζικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια:

• Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη, στις 13:30, στο Μαράσλειο

• Παρασκευή, 18 Σεπτέμβρη, στις 13.30, στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων


Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο.

Πρόκειται για όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται το Δημοτικό Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου, το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.


Στα σχολεία της χώρας οι μάσκες

Στα σχολεία όλης της χώρας θα βρίσκονται εντός τις ημέρας οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε όλοι οι μαθητές να παραλάβουν, τουλάχιστον, από μία κατά την αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς μασκών σε όλους τους δήμους.

Εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διανομή και των υπολοίπων μασκών σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια με την οποία υλοποίησε, ύστερα από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών με 6,2 εκατ. ευρώ, την απόφαση της κυβέρνησης για διανομή δωρεάν μασκών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ethnos.gr