Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας για τις Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις

Επιστολή
09 Σεπτεμβρίου 2020 / 16:16
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η συνάντηση σωματείων και εκπροσώπων της σχολικής επιτροπής με τη Δήμαρχο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου,

 περιείχε πολλή συζήτηση γύρω από τις υποδομές και τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα σωματεία της πόλης.
Οχτώ σωματεία καλαθοσφαίρισης, απέστειλαν επιστολή προς τη Δήμαρχο, στην οποία αναλύουν όλα όσα είναι ανάγκη να γίνουν ούτως ώστε το τεράστιο πρόβλημα της αθλητικής στέγης στην πόλη, να λυθεί σε κάποιο βαθμό. Αυτό είναι κάτι που διαιωνίζεται πολλά χρόνια τώρα και μεγαλώνει κάθε χρόνο αφού προστίθενται νέα σωματεία και οι ανάγκες μεγαλώνουν.
 
Η επιστολή
 
«Έχοντας υπόψη μας ότι ο Δήμος θέλει να είναι κοντά στους δημότες και να επιλύει τα προβλήματα που υπάρχουν, θέλουμε να σας αναφέρουμε τα κυριότερα που αντιμετωπίζουμε ως αθλητικά σωματεία, προκειμένου να γνωρίζετε και να δώσετε μία οριστική λύση.
Μεγάλη και παντελής έλλειψη κλειστών αθλητικών προπονητηρίων. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο νέα κλειστά προπονητήρια αθλοπαιδιών για να καλύψουν τις ανάγκες άθλησης των παιδιών σε όλα τα αθλήματα. Επίσης πρέπει να παραδοθεί άμεσα σε χρήση το κλειστό σχολικό Γυμναστήριο «Ναυσιθόειο» και να υπάρξει άμεσα το ενδιαφέρον από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για κατασκευή στεγάστρου στο υπό ανέγερση 4ο Λύκειο.
Έλλειψη ανοικτών Δημοτικών χώρων αθλοπαιδιών. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή των Δημοτικών γηπέδων και ανοικτών χώρων και των αναγκών αυτών. Ο ΔΟΠΑΠ γνωρίζει τι γήπεδα έχει. Έτσι είναι απίθανη τόσο η διαχείριση τους, η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας, όσο και η συντήρησή τους, αφού όταν βγαίνουν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει κανένας από τους υπάρχοντες χώρους, δεν είναι αδειοδοτημένοι και δεν πλοιρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Δεν έχει γίνει ποτέ στον Δήμο επίσημη καταγραφή των αθλητικών σωματείων ανά άθλημα, έτσι ώστε σε περίπτωση χρηματοδότησης να γίνεται δίκαιη κατανομή με βάση τα κριτήρια που θεσπίζει ο Δήμος κάθε φορά. Λόγω της και δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί φέτος, τα περισσότερα αθλητικά σωματεία χρησιμοποιούν τα γήπεδα των σχολείωνπρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως άλλωστε κάνουν και σε αρκετούς Δήμους της Ελλάδας. Σε έρευνα που κάναμε, πληρώνεται ένα συμβολικό ανταποδοτικό προς τα σχολεία ποσό, όπως γινόταν και εδώ άλλωστε  από τα σωματεία. Κατά μέσω όρο 1 με 2 ευρώ την ώρα για τους κλειστούς χώρους και κλειστά γήπεδα, ενώ ανοικτά γήπεδα των σχολείων χορηγούνται δωρεάν από τους Δήμους για τις ανάγκες άθλησης των παιδιών.
Θέλουμε λοιπόν με αυτήν την επιστολή, να σας γνωστοποιήσουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας, προκειμένου να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα στα σχολεία. Όμως μέσα σε λογικά πλαίσια, όπως άλλωστε ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν περάσει στο Δημοτικό συμβούλιο μια πρόταση για καταβολή αυξημένου, σε σύγκριση με ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα δημιουργηθεί αυτόματα μια κατάσταση αδικίας και ανισορροπίας στον Δήμο, όσον αφορά το κομμάτι του αθλητισμού, καθώς υπάρχουν δημοτικά γήπεδα που έχουν παραχωρηθεί για διάφορα αθλήματα χωρίς καμία επιβάρυνση. Επίσης θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε για ακόμη μια φορά, ότι είμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και κατασκευής νέων αθλητικών χώρων και γενικά με ότι έχει να κάνει με τη βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη πάνω στον αθλητισμό.
Α.Ο. Αλυκών,  Ιόνιος Α.Σ., ΝΑΟ Ναυσίθοος, Ιωαν. Καποδίστριας Α.Σ., Κένταυροι Α.Σ., Λέων Α.Σ., Α.Ο. Σχερία, Γ.Ε. Κέρκυρας.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια