Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εν σιωπή η αρετή» - Λίγα λόγια για τον Τάσο Μπάνο από τον Γιώργο Μαχειμάρη

Μπάνος Τάσος
07 Σεπτεμβρίου 2020 / 10:13

«Αποχαιρετώντας το φίλο, το συγχωριανό, τον Κερκυραίο, τον πατριώτη, το διαπρεπή επιστήμονα», γράφει ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

ΑΧΑΡΑΒΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Λίγα λόγια για τον Τάσο Μπάνο από τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη.

«Εν σιωπή η αρετή» 
Αποχαιρετώντας το φίλο, το συγχωριανό, τον Κερκυραίο, τον πατριώτη, το διαπρεπή επιστήμονα

Ο Τάσος Μπάνος γεννήθηκε στο Λαύκι του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας το 1957.

Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα - διακρινόταν πάντα- από το ξεκίνημα και τις πρώτες δημόσιες αξιολογήσεις της παρουσίας του. Επί χρόνια Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, δίπλα σε όλους τους υπουργούς οικονομικών. Παρέμεινε δε και υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας μας  μέχρι και πρόσφατα σε υψηλά κλιμάκια ευθύνης. Του ταίριαζε περισσότερο των στωικών η γαλήνια θεώρηση των ανθρώπινων και η πειθαρχημένη γεωμετρία της σύνεσης σε συνδυασμό με την αυστηρότητα μιας καθολικής δικαιοσύνης και ανωτερότητας: τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του.

Ανατράφηκε με εκείνη τη σπάνια προίκα των ξεχωριστών ανθρώπων, που σε κάθε εποχή ορίζουν το μέτρο της σύνεσης, της σοβαρότητας και της ακέραιης ηθικής συνείδησης, χωρίς έκπτωση στις αξίες και τις απαράβατες αρχές τους. Στο πρόσωπο και στον βίο του, παρακολουθεί κανένας την έμφυτη πνευματικότητά και το υψηλό επιστημονικό του εκτόπισμα.

…Ψηλαφίζοντας το ευγενές αποτύπωμα που αφήνεις, αρκεί να καταγράψουμε κάποιες από τις δηλώσεις όσων συνεργάστηκαν μαζί σου:

Ευάγγελος Βενιζέλος:
«Ο Τάσος Μπάνος ήταν σταθερό σημείο αναφοράς όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πάντα στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντα έτοιμος, πάντα χρήσιμος, ΠΑΝΤΑ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ αλλά με ισχυρές απόψεις. Πιστός στις πεποιθήσεις του και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο γιος του, η οικογένεια και οι φίλοι του θα κρατήσουν ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ. Ο Τάσος Μπάνος αναλώθηκε όμως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και αυτό εύχομαι να το μάθει και να το θυμάται ένας πολύ ευρύτερος κύκλος ανθρώπων στον τόπο μας».

Μιχάλης Τσιντσίνης δημοσιογράφος
«Αξίζει κι άλλες τιμές η μνήμη του Μπάνου. …αυτός ο σαρκαστικός και τρυφερός, βάναυσα αστείος και δαιμόνια ευφυής τύπος ήταν ο καλύτερός μου φίλος. Έδειξε μόνο αγάπη. ..Δεν έχω τρόπο να σε αποχαιρετίσω. Θυμάμαι που έλεγες στο τέλος, στο νοσοκομείο, ότι κουράστηκες. Αυτό ήταν, Τασούλη. Τέρμα η κούραση. Εγώ, να ξέρεις, σε σένα πάντα θα μιλάω».

Γιάννης Στουρνάρας:
«Επιθυμώ να εκφράσω τη βαθειά λύπη μου για το θάνατο του φίλου μου, πολύτιμου συνεργάτη στο Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, του εξαίρετου Νομικού Συμβούλου του Κράτους, Τάσου Μπάνου.
Με τις γνώσεις, την ευρυμάθειά του, την ευστροφία του, την ευθυκρισία του, τον πατριωτισμό του, τις αταλάντευτες αρχές του, το ξεχωριστό χιούμορ του, που μας έδινε κουράγιο στις δυσκολότερες στιγμές, συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Το κενό που αφήνει η απώλεια του Τάσου δεν αναπληρώνεται. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου:
«Έφυγε σήμερα ο Τάσος Μπάνος. Ο Τάσος συνδύαζε ένα απίστευτο νομικό μυαλό με σπάνια πολιτική οξυδέρκεια. Ήταν ένας δημόσιος λειτουργός με την πραγματική έννοια του όρου, με ευρύτατη αναγνώριση πολύ πέρα από τους συναδέλφους του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Δεν θα ξεχάσω τις ιδέες που κατέβαζε, τις λύσεις που έβρισκε, το πάθος του, το χιούμορ, αλλά και τη σπάνια του ευαισθησία, συχνά επιμελώς κρυμμένη από όσοιυς δε μπορούσαν να τη δουν. Το μέλημα που είχε πάντα για το δημόσιο συμφέρον, την πραγματική έννοια για τους φίλους του, την αγάπη για τον γιό του. Ούτε θα ξεχάσω την πολύτιμη και συγκινητική του στήριξη σε δύσκολες στιγμές. Ο Τάσος ήταν ένα σπάνιο είδος ανθρώπου. Θα μας λείψει πολύ»…

Κι, εμείς : Οι τόποι-οι δικοί σου- το Λαύκι, η γειτονιά σου, το Μπανάδο, η Αγία Παρασκευή κι οι άνθρωποι του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας:

Που περάσαμε χρόνια πολλά μαζί, με όμορφες στιγμές που δένουν τους ανθρώπους και  σφυρηλατούν φιλίες και σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο,οι φίλοι σου, οι συμμαθητές σου, οι άνθρωποι που μεγαλώσαμε μαζί, γνωρίζουμε πολύ καλά όλες τις εκφάνσεις της  σπουδαίας προσωπικότητας σου. Είμαστε όλοι ευλογημένοι που διασταυρωθήκαμε μαζί σου.

Και σήμερα πονάμε όλοι μας… οι κοντινοί σου συγγενείς, οι συμπολίτες σου και οι συγχωριανοί σου, οι συνεργάτες σου, στην ιδιαίτερη μικρή σου πατρίδα. Όμως η μνήμη είναι ζωή. Κι αυτή την τιμή που δικαιούσαι, θα σου την προσφέρουμε. Το υποσχόμαστε, τούτη την ώρα, την πιο επίσημη όλης σου της ζωής…

Υποκλινόμαστε στον ευγενή δημόσιο άνδρα, τον ενεργό πολίτη με συνείδηση της Ιστορίας μας.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε  μας φίλε, συγχωριανέ, συνδημότη».