Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ: «Να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε στον Ερημίτη»

ΚΚΕ
31 Αυγούστου 2020 / 15:06

Ερώτηση των δύο Βουλευτών του ΚΚΕ, Νίκου Παπαναστάση και Νίκου Καραθανασόπουλου, προς τους Υπουργούς, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κωστή Χατζηδάκη για την πυρκαγιά της 16ης Αυγούστου στη Βόρεια Κέρκυρα

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ).  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, με θέμα την πρόσφατη πυρκαγιά στον Ερημίτη.

Σύμφωνα με τους δύο Βουλευτές του ΚΚΕ, ολόκληρη η περιοχή του Ερημίτη, η οποία κάηκε από τη φωτιά της 16ης Αυγούστου, πρέπει να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα.

Αναλυτικά η Ερώτηση των κ.κ. Καραθανασόπουλου και Παπαναστάση έχει ως εξής:

«Η φωτιά στον Ερημίτη, στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στις 16/8/2020, έκαψε πυκνό δάσος εμβαδού περίπου 200 στρεμμάτων, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Η καταστροφή της δασικής βλάστησης με συνεπεία την απώλεια του εδάφους αυξάνει την πιθανότητα πλημμύρας ως αποτέλεσμα των αναμενόμενων βρόχων στις υποκείμενες περιοχές.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι «ήπιας ανάπτυξης» μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “KassiopiProject”.

Οι πολλές εστίες φωτιάς, καθώς και το γεγονός ότι η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης) προκαλούν ερωτήματα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που διερευνά την πυρκαγιά στην περιοχή, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα.

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών, έχουμε αποψίλωση δασών και τελικά αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και οικοδόμηση. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές. Έπειτα μετά από λίγα χρόνια, με κάποιο τίμημα, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα.

Οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν διαχρονικά το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες. Παρά τις μεγάλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα αποχρώσεων.

Η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση «εμβληματικών» επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε εμπρηστή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποιο είναι το αποτέλεσμα του πορίσματος της πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς και τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:

• Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε και να εξασφαλιστεί η συνολική και η αντιπυρική προστασία του Ερημίτη που είναι αίτημα των μαζικών φορέων της περιοχής, καθώς και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (σας επισυνάπτουμε σχετική επιστολή)

• Την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και δασοτεχνικών έργων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην Κέρκυρα

• Την κάλυψη των απαραίτητων μέσων και υποδομών που χρειάζεται το Πυροσβεστικό Σώμα στο νησί;»