Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκκίνηση: «Δημοτική Αρχή στις υπηρεσίες των εργολάβων»

«ΕΚΚΙΝΗΣΗ»
30 Αυγούστου 2020 / 10:30

«Αν ο δήμος έχει τόσα χρήματα να διαθέσει, γιατί αυτά δεν πάνε για την οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, που μακροπρόθεσμα θα μείωνε και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων...», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης του Λευτέρη Μαρκάτη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΚΚΙΝΗΣΗ»).  Ανακοίνωση της παράταξης «Εκκίνηση» με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη αναφορικά με την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για απ' ευθείας ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

«Η δημοτική αρχή πιστή στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας του δήμου Κεντρική Κέρκυρας.

Τη Δευτέρα στην οικονομική επιτροπή του δήμου έχει τεθεί ως θέμα η διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικό συνεργείο.

Την ίδια στιγμή που ο δήμος με δυσκολία πληρώνει τις οφειλές του για την έως τώρα διαχείριση των απορριμμάτων και που κανείς δεν ξέρει από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εξωφρενικά υπερκοστολογημένη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, ξαφνικά αποφασίζει να δώσει δώρο σε εργολάβους 4 εκατομμύρια ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τη στιγμή μάλιστα που, όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας ισχυρίζονται, ο δήμος μας μετά από πολλά χρόνια έχει ικανοποιητική επάρκεια προσωπικού, αλλά και με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που τρέχουν θα έχει και επάρκεια μηχανολογικού εξοπλισμού προκειμένου, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες, να φέρει με επάρκεια το έργο της εις πέρας.

Με λίγα λόγια, τη στιγμή που την προηγούμενη χρονιά έγιναν σημαντικές προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας ώστε να μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, η δημοτική αρχή έρχεται να προσθέσει στα έξοδα του δήμου, δίπλα στους μισθούς του αυξημένου πλέον προσωπικού, ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικό συνεργείο, δαπάνη που θα μπορούσε να αποφύγει.

Η δημοτική αρχή δείχνει με τον καλύτερο τρόπο για άλλη μια φορά - μετά την οργάνωση του διαγωνισμού της μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να δεχτεί την ακριβότερη προσφορά -, ποιά συμφέροντα έρχεται να εξυπηρετήσει. Τα συμφέροντα των κολλητών, των μπατζανάκηδων, των κουμπάρων κ.λπ. Τα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων, εις βάρος των πολιτών του δήμου μας.

Αυτή τη φορά μάλιστα το κόστος γι' αυτή τη σπατάλη δεν αφορά κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ούτε κονδύλια από επιδοτήσεις. Αφορά χρήματα που πληρώνουν άμεσα οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τους τέλη. Το "λογαριασμό" θα κληθούμε σύντομα να τον πληρώσουμε εμείς οι δημότες.

Υπολογίζουμε ότι για να καλυφθεί όλη η αλόγιστη σπατάλη από πλευράς δήμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε διπλάσια δημοτικά τέλη, που σημειωτέο είναι ήδη από τα υψηλότερα της χώρας.

Και πραγματικά γεννιέται εύλογα η απορία, αν ο δήμος έχει τόσα χρήματα να διαθέσει, γιατί αυτά δεν πάνε για την οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, που μακροπρόθεσμα θα μείωνε και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι "πολλά τα λεφτά" τελικά, και πολύ "βρώμικα" τα συμφέροντα που παίζονται γύρω από τη διαχείριση των βρώμικων απορριμμάτων.

Ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δε μπορεί να τεθεί και να αποφασιστεί από την οικονομική επιτροπή του δήμου. Μια τέτοια ενέργεια τη θεωρούμε πραξικοπηματική. Το θέμα θα πρέπει να εισαχθεί σε δημοτικό συμβούλιο με πλήρη σύνθεση και να παρθεί απόφαση από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνταχθούμε με τους εργαζόμενους και τους πολίτες του δήμου απαιτώντας να αποσυρθεί το εν λόγω θέμα και να σταματήσει κάθε σκέψη για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου».