Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τιμώντας τα 95 χρόνια ενός μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη (video)

Συναυλία
27 Αυγούστου 2020 / 14:13

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, κάτω από τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, στο ανοιχτό γυμναστήριο του Κερκυραϊκού Γ.Σ., η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με τα απαραίτητα μέτρα και προβλέψεις για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Αυγούστου στο ανοιχτό γυμναστήριο του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή και τη συμπλήρωση 95 ετών από τη γέννησή του (σε συνέχεια και της πρόσφατης ανάλογης συναυλίας στην Κεφαλλονιά).











Την εκδήλωση αυτή, που είχε τον τίτλο «Ο λυρικός και λαϊκός Μίκης»,  διοργάνωσε ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανεμομύλου.





Τραγούδησαν η σοπράνο Λία Κολυτά, η μέτζο σοπράνο Ελένη Δαβού, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, ο τενόρος Σπύρος Σουέρεφ, ο βαρύτονος Παντελής Κοντός, καθώς και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.



Τον ρόλο του αφηγητή είχε ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος ανέφερε μια σειρά από ιστορίες της ζωής και των πεπραγμένων του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ αφηγήθηκε και αποσπάσματα κειμένων από έργα του.



Στο πιάνο βρέθηκε ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος είχε και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, ενώ σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο Δημήτρης Λίβανος. 



Όπως καταδεικνύεται και από τον τίτλο της εκδήλωσης, το πρόγραμμά της περιλάμβανε γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, από διάφορους κύκλους τραγουδιών του, σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, Γιάννη Θεοδωράκη, Τάσου Λειβαδίτη, Οδυσσέα Ελύτη κ.ά., σε διάφορα μουσικά στυλ με τα οποία κατά καιρούς καταπιάστηκε ο μουσικοσυνθέτης.



Εξάλλου όπως σημείωσε κι ο Παναγής Μπαρμπάτης στην προ ημερών συνέντευξή του στην «Ενημέρωση» και τη Δανάη Ριζούδη, «ακούμε τον Μίκη όσον αφορά το συνθετικό του έργο πάνω στο τραγούδι που έχει δύο μορφές, το λυρικό και το κανταδόρικο το οποίο έχει επηρεαστεί από τα Επτάνησα και το λαϊκό του τραγούδι […]»