Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαγική η βιβλιοπαρουσίαση «Σκόνη στα φτερά» της Λιάνας Τσιρίδου (video - photos)

Τσιρίδου Λιάνα
27 Αυγούστου 2020 / 13:54

Είναι δυνατόν να σκονίζονται τα φτερά της ψυχής; Από όλη τη σκόνη του κόσμου, η πιο ύπουλη είναι αυτή που βαραίνει τα φτερά των ανθρώπων, αυτή που ακυρώνει το πέταγμα, που βαραίνει το βήμα, που «χλωμιάζει» το όνειρο. Τότε, πρέπει να ξαναβρεί κανείς ξανά τη δύναμη ν΄ απομακρύνει τη σκόνη...

ΚΕΡΚΥΡΑ.  «Όταν ξεκινάω να γράφω, εσάς δεν σας σκέφτομαι καθόλου. Σκέφτομαι μόνο τι θα ήθελα να διαβάσω εγώ. Μετά όμως, όταν βγαίνει το βιβλίο, περιμένω πώς και πώς τις πρώτες κριτικές σας. Τι θα γίνει αυτή την φορά; Θα τρέξω να κρυφτώ ή θα έχω μούτρα να κυκλοφορώ και μετά την έκδοση του βιβλίου;»

Αυτά ήταν τα λόγια της Λιάνας Τσιρίδου στην παρουσίαση της Τετάρτης 26ης  Αυγούστου στο Μον Ρεπό, στο θέατρο Ρένας Βλαχοπούλου, του νέου της βιβλίου “Σκόνη στα φτερά”.



Η παρουσίαση αυτή ήταν αρκετά διαφορετική από μία κλασική παρουσίαση βιβλίου. Η Λιάνα Τσιρίδου συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., δεν ήξερε όμως ούτε η ίδια τι θα της επιφύλασσε η βραδιά. Ήταν έκπληξη για όλους. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα βίντεο φτιαγμένο από κάποιες σκηνές του βιβλίου και τα νοήματα που περνούσε.



Έπειτα, οι δύο ηθοποιοί Αλεξάνδρα Παγιατάκη και Νέστωρ Κοψιδάς διάβασαν αποσπάσματα, με απίστευτη ζωντάνια και παραστατικότητα  που δεν μπορούσαν παρά να παρασύρουν και να ταξιδέψουν το κοινό στις ζωντανές ιστορίες του βιβλίου το οποίο έχει ως πρωταγωνιστές το νεαρό Στέφανο και τη Βέρα.



Ακολούθησαν κριτικές από τον εκπαιδευτικό Γιάννη Δημητριάδη και την συγγραφέα Μαρία Πετρίτση.

Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας, Μαρία Πετρίτση και μεταξύ άλλων είπε:

«Σε όλο το βιβλίο, μέσα από διαλόγους, μικρά αναμενόμενα ή απρόσμενα περιστατικά,  διαπιστώσεις, καθημερινά γεγονότα, η Λιάνα περιγράφει την κοινωνική και ηθική κρίση της ζωής μας με λεπτότητα και πυγμή. Περιγράφει με ρεαλισμό και οξυδέρκεια τη φτώχεια καθ’ αυτή, εκείνη που οι ήρωες συναντούν καθημερινά.

Περιγράφει την πολιτική ανασφάλεια και την κοινωνική αβεβαιότητα, την αδιαφορία των ισχυρών απέναντι στους ανίσχυρους, τη φυγοπονία κάποιων που απέφυγαν να αντιμετωπίσουν τη ζωή».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Λιάνα μέσα από το μυθιστόρημά της δεν προτείνει υποδειγματικές στάσεις ζωής αλλά καθιστά ξεκάθαρο ότι οι επόμενες κρίσεις καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων με μέτρα πρόληψης και όχι εκ των υστέρων με μέτρα πυρόσβεσης».



Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Δημητριάδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«Είναι ένα βιβλίο το οποίο αφορά τους νέους ανθρώπους, σε ένα περιβάλλον κρίσης της νέας γενιάς. Είναι ένα βιβλίο «γυναικείας λογοτεχνίας», εννοώντας συγκριτικά με τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως, καθώς, η ίδια η συγγραφέας «μπαίνει» στα παπούτσια ενός άντρα πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα καλείται να  αναμετρηθεί με μία γυναίκα ατίθαση του μυθιστορήματος. 

Είναι ένα πολιτικό βιβλίο, πρόκειται για πολιτική λογοτεχνία, που αποδεικνύεται μέσα από τους χαρακτήρες , τις αιτίες της κρίσης και τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας που ιστορείται. Είναι ένα βιβλίο για την αγάπη καθώς πέρα από τον έρωτα, υπάρχει και το μεγαλείο της αγάπης».

Ύστερα από τις κριτικές, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σαγήνεψε τους θεατές με μικρά θεάματα τόσο με τη συμβολή των δύο  ηθοποιών όσο και με ηχητικά εφέ.



Την παρουσίαση έκλεισε η Λιάνα Τσιρίδου, συγκινημένη από τα όσα είχε δει και ακούσει. Στο τέλος όσων είπε τόνισε με νόημα: “Έχω τους καλύτερους φίλους”.

Με τη λήξη της παρουσίασης, ανέβηκαν στη σκηνή μουσικοί της μπάντας “The Ricci Project”.