Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινή δήλωση των επικεφαλής πέντε παρατάξεων για τη φωτιά στον Ερημίτη

Ερημίτης
26 Αυγούστου 2020 / 16:17
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ύπουλη εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζουν την πυρκαγιά στον Ερημίτη, οι επικεφαλής πέντε Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Σε κοινή δήλωση που υπογράφουν οι: Γιώργος Καλούδης (Πρώτα η Κέρκυρα)
Χρύσανθος Σαρλής (Κερκυραϊκή Αναγέννηση & Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια, Σπύρος Νεράντζης (Η Κέρκυρα ψηλά), Λευτέρης Μαρκάτης (Εκκίνηση - Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα) και  Μαρία Δρυ (Κέρκυρα 180˚) αναφέρουν: «Στις 16 Αυγούστου 2020, πολλαπλοί εμπρησμοί στην περιοχή του Ερημίτη, αποτέφρωσαν σχεδόν 200 στρέμματα δασώδους έκτασης και προκάλεσαν το θάνατο ενός άγνωστου αριθμού ζώων και πτηνών, επιφέροντας ανυπολόγιστες, σοβαρές, άμεσες, έμμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και σκορπώντας συναισθήματα θλίψης, οργής και αγανάκτησης σε κάθε Κερκυραίο. 

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ύπουλη εγκληματική ενέργεια με σκοπό την αποψίλωση αυτού του παρθένου και απείρου κάλλους φυσικού περιβάλλοντος.
Εν αναμονή της ανακριτικής διαδικασίας από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τον προσδιορισμό πιθανών αιτιών και ευθυνών, θεωρούμε επιβεβλημένο, όπως και στις 24 Φεβρουαρίου 2020 με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, μέσω της κοινής αυτής δήλωσης να εκφράσουμε:

1. Τον αποτροπιασμό μας για το προσβλητικό γεγονός της κακοποίησης του οικοσυστήματος του Ερημίτη και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας με αποκλειστικό σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Ερημίτη με την προϋπάρχουσα βλάστηση, δίχως την αλλοίωση της πρότερης εικόνας του, για την υγιεινή και ρυθμιστική επίδραση του δάσους στην οικολογική ισορροπία.
 
2. Την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε κάθε δίκαιο δικαστικό αγώνα των Δήμων της Κέρκυρας, ως φυσική συνέχεια του πρώην ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, καθώς και σε κάθε συλλογικότητα και απλούς συντοπίτες μας που αγωνιούν και μάχονται για την εκπλήρωση του πάγιου αιτήματός μας ώστε ολόκληρος ο Ερημίτης, ως ενιαίο οικοσύστημα, να κηρυχθεί προστατευόμενος χώρος απείρου φυσικού κάλλους με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση ως οικολογικό πάρκο δημόσιας χρήσης».
 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.