Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Προάγουν το Εθνικό συμφέρον οι Συμφωνίες με Ιταλία & Αίγυπτο» (video)

Γκίκας Στέφανος
25 Αυγούστου 2020 / 13:33

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βουλής διερωτήθηκε αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν συνειδητοποιήσει την «τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» κάνοντας παράλληλα έκκληση για εθνική ενότητα

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤ. ΓΚΙΚΑ).  Επί των Συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου τοποθετήθηκε χθες (24/8) κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι και οι δύο Συμφωνίες προάγουν το Εθνικό συμφέρον σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σωρεία κινδύνων. Απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία ψηφίζουν παρόν ή καταψηφίζουν τις Συμφωνίες, ο κ. Γκίκας διερωτήθηκε αν παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν έχουν συνειδητοποιήσει «την τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» επισημαίνοντας ότι απαιτείται Εθνική ενότητα.



Σε ότι αφορά στην Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως αυτή καταργεί εν τοις πράγμασι το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και δεν το «διεμβολίζει» όπως υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εξήγησε πως το εν λόγω Μνημόνιο δεν εφαρμόζει «καμία διάταξη του Δικαίου της Θάλασσας», ενώ η Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου είναι καθόλα σύννομη «όπως προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.» Άρα η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι νόμιμη και καταργεί το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε επιπλέον στο γεγονός ότι η Συμφωνία δεν υπόκειται σε καταγγελία, απόσυρση ή αναστολή για κανένα λόγο. Συνεπώς η Συμφωνία προστατεύεται από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής.

Αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο Βουλευτής είπε πως πρόκειται για ένα «κεφάλαιο» που έπρεπε να κλείσει. Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εντός του πρώτου έτους της διακυβέρνησής της έκλεισε πολύ σημαντικές εκκρεμότητες και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και άλλες «κινήσεις για την κατοχύρωση Εθνικών δικαιωμάτων, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων και άλλα».

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με την έκδοση NAVTEX εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι η αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο τον Ιούλιο όσο και τώρα είναι «μία αντίδραση που δρα αποτρεπτικά για οποιονδήποτε, εν προκειμένω για την Τουρκία, θα ήθελε να προβεί σε κάποια πράξη που να προκαλέσει θερμό επεισόδιο».

Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο και ότι απέδειξαν ότι παρά τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση έχουν «το ηθικό, την εκπαίδευση και την ικανότητα, εκεί στην πρώτη γραμμή, να προασπίσουν τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι παρ΄ όλα αυτά η χώρα, μετά την μακρά περίοδο «των παγωμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων», πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα με προγράμματα που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος.